Rossz időben is lefárasztható a kutya

Tudtad-e, hogy ezeken a hosszú, hideg, sötét téli napokon is van mód arra, hogy kutyádat megfelelően lefáraszd? Az Akela Kutyaiskola tippjei.

A legjobb dolog ebben az időszakban a hóban való hancúrozós kutyánkkal, de vannak olyan helyzetek, amikor nem tudjuk kihasználni ennek az évszaknak a csodás lehetőségeit. A téli időszakban sajnos gyakori, hogy egész nap szakad az eső, ráadásul szinte minden sétánál sötét van kint, megeshet, hogy a gazdi betegeskedik és nem tud huzamosabb időt a mínuszokban tölteni kutyájával, és ne feledkezzünk meg az érzékenyebb vagy apróbb testű kutyákról se, akik igazán közel vannak a hideget sugárzó földhöz, betonhoz. Bár némi segítséget jelentenek számukra a meleg kutyaruhák, de nem éri meg kockáztatni egy esetleges betegséget, felfázást. 

Fontos azonban, hogy négylábú kedvencünk ebben az időszakban is megkapja a megfelelő mennyiségű fárasztást. Az alábbi pár ötlet segítségünkre lehet, hogyan foglalkozzunk kedvencünkkel kis helyen hatékonyan. 

Engedelmes feladatok a lakásban

A téli időszak az egyik legjobb lehetőség arra, hogy új feladatokat tanítsunk kutyánknak, vagy a már ismerteket tovább tökéletesítsük. 

A lábhoz igazodás feladata az egyik legfontosabb eleme az engedelmes munkának és kis helyen is könnyen gyakorolható. Tökéletesíthetjük úgy, hogy kutyánk mellső lábaival egy kis dobozra lépve igazodik lábunkhoz, ezzel erősítve a hátsó felének munkáját.

Gyakorolhatjuk a különféle pozíciójú helyben maradásokat (ültetésben, fektetésben, állításban). Ha már jól megy, nehezíthetjük zavaró tényezőkkel. Gurítsunk el közben labdát előtte, próbálja a család valamelyik tagja falattal elcsalni vagy valamilyen játékkal hívni. Ha sikerül a feladat, sose feledkezzünk meg a nagy dicséretről sem! 

A szoba tökéletes arra, hogy elkezdjük begyakorolni vagy éppen pontosítsuk, gyorsítsuk a távolról való munkát. Álljunk szembe az ülő helyzetben lévő kutyánkkal és adjuk ki a fekszik vezényszót, használhatunk kézjelet is. Ha lefeküdt, dicsérjük meg. A feladatok sorrendje tetszőlegesen változtatható, ültetésből fektetés vagy állítás, fektetésből is jöhet állítás vagy ültetés és így tovább. Az a lényeg, hogy a kutya közben ne vándoroljon el az eredeti helyéről, két hátsó lába maradjon ugyanott. 

A szabályos apport tartásának tökéletesítésére a lakás a legjobb hely. De apport tárgy szinte bármi lehet, megtaníthatjuk, hogy hozza oda a papírzsepit, a távirányítót vagy a papucsunkat is.

Nyomozós-keresős játékok

Segítségünkre szolgálnak a lakásban fellelhető különféle tárgyak, amikkel remek keresős játékokat biztosíthatunk számukra.

A legtöbb háztartásban található üres műanyag virágcserép, vagy ha ezzel nem rendelkezünk, helyettesíthetjük joghurtos dobozokkal is. A keresendő tárgy lehet jutalomfalat vagy a kedvenc játéka, az a lényeg, hogy elférjen a cserepek (vagy joghurtos poharak) alatt. Először a kutya szeme láttára betesszük a keresendő tárgyat a cserép alá és a „keresd” vezényszóval megkerestetjük vele az elrejtett falatot. Ahogy megtalálta, jelzi, hogy alatta van, örülünk neki és megkapja a falatot. Ha megértette a feladatot, akkor fokozatosan emeljük a dobozok számát, melyet sorban vagy össze-vissza lepakolunk a gyakorlásra kiszemelt helyiségben. Amint több dobozka van a talajon lefordítva, mindegyiket felemeljük és eljátsszuk, hogy alá raktunk valamit, de csak egy alá helyezünk jutalmat. Eközben kutyánkkal gyakorolhatjuk a helyben maradást is, mert amíg eljátszadozunk a dobozkák elhelyezésével, addig kutyánknak egy általunk kiszemelt helyen kell megvárnia a varázsszót és utána jöhet a nyomozás. 

Hogy nekünk is élvezetes maradjon a keresős játék, elrejthetjük kedvenc játékát is a lakásban, melyet a vezényszó kiadása után felkutathat. Érdemes először olyan helyre dugni, ahol ő is látja, de idővel egyre nehezíthető a feladat. Ha sikerült megtalálni az elrejtett tárgyat, akkor visszahívjuk (játékkal együtt), nagyon megdicsérjük, és ismét elrejtjük a lakás valamely pontján a „zsákmányt”. Még érdekesebb lehet, ha nem csak egy tárgyat, hanem valamelyik családtagot kell felkutatnia. 

Tanuljunk szavakat!

Nem is gondolnánk, hogy kutyánk mennyi szót tud megérteni és megtanulni. A hideg napokon tovább fejleszthetjük meglévő szókincsüket. 

Vegyük elő a kedvenc játékait és előre döntsük el, hogy melyiket hogyan fogjuk hívni. Kezdjük egyesével! Tegyük ki elé a labdát és mondjuk ki a nevét: „labda”, ha kel, tegyük hozzá, hogy „hozd a labdát!”. Ha odavitte, nagyon dicsérjük meg és kapjon érte jutalomfalatot. Ezt ismételjük meg párszor és aztán tartsunk pihenőt. Kicsit később vegyük megint elő és újra rögzítsük benne a tárgy nevét. Utána jöhet a következő tárgy. Jöhet a plüsskutya. Ugyanúgy gyakoroljuk be ezt is, mint a labdánál. Ha már jól megy, akkor jöhet a neheze. Tegyük ki mind a két tárgyat elé és határozottan mondjuk ki a választott nevét. Ha azt hozza oda, akkor nagyon dicsérjük meg. Ha a másikhoz akar nyúlni, akkor határozottan, de semmiképpen se durván, szóljunk neki, hogy „nem”. Amikor a jóhoz lép, akkor pedig bíztassuk. Ha két tárggyal már jól megy, akkor fokozatosan növelhetjük a számukat. Mire eljön a tavasz, kutyánk a lakás össze tárgyának nevét megtanulhatja!

Trükközés-klikkerezés

Az egyik legjobb fárasztás a klikker. A klikker nagy előnye, hogy nem kell hozzá sok hely és a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan! Emellett kemény agymunkára kényszeríthetjük vele kedvencünket, mindezt úgy, hogy közben jól szórakozunk! 

A klikkert a legtöbb kutya pár nap alatt megérti és nagyon megszereti. Az elején nem csinálunk mást, mit fogjuk a klikkert, egy nagy adag jutifalatot és minden falat után megnyomjuk. Egyszerre ne csináljuk többet, mint 2-3 perc, de érdemes a lakás minden pontján elővenni, hogy ne kösse egy adott helyhez. Pár gyakorlás után megfordítjuk a sorrendet és a klikkelés után jöhet a jutifalat. Ha azt látjuk kedvencünkön, hogy azonnal felélénkül ha meglátja a klikkert, akkor nekiláthatunk a tényleges gyakorlásnak. Ez általában 4-5 nap után el is érkezik. 

Első pár feladat legyen olyan, amit már jól ismer. Vegyük a kezünkbe a klikkert és várjunk, ne szóljunk semmit, hagyjuk, hogy gondolkozzon. A legtöbb kutya elsőre felajánlja, hogy leül. Abban a pillanatban, hogy feneke a földre ért, klikkeljünk és kapjon egy jutalomfalatot. Utána lépjünk arrébb, hogy neki is fel kelljen állnia és megint várjunk. Ha megint leül, akkor megint klikk és kaja. Ha sikerül egymás után 5-6 alkalommal, akkor a végén nagyon dicsérjük meg és hagyjuk is abba a gyakorlást. 

Következő alkalommal jöhet egy másik feladat. Most ha leül, arra ne klikkeljünk, várjuk meg, míg valami mást ajánl fel. Amint elkezd valami újat (ami nem az ülés), akkor arra jöhet a klikk és a falat. Pár nap alatt kutyánk meg fogja érteni, hogy azt a feladatot kell ismételnie, amit a klikkelés pillanatában végzett. 

A későbbiekben elkezdhetünk új feladatokat is tanítani a klikkerrel és ez lesz az igazán izgalmas része. A klikker tanítás lényege, hogy ne mi mondjuk-mutatjuk meg, hogy mit szeretnénk, hanem azt várjuk, hogy ő találja ki mi lesz a feladat. Olyan ez, mint a gyerekekkel a hideg-meleg játék. Ha közelít a cél felé, akkor kap egy klikk hangot. 
Vegyünk egy példát: azt szeretnénk, ha kutyánk rátegye a mancsát egy elé kitett tárgyra. Az elején már arra is klikkelünk, ha csak a tárgy felé néz. Következő lépésben megvárjuk, amíg lép felé. Aztán meg kell érintenie valahogyan. A végén csak arra klikkelünk, ha a mancsával ér hozzá. És már kész is a feladat! 

Egy pár fontos dolog a klikker kapcsán: Mindig a klikk hang az első és utána jön a falat, de a falat sosem hagyható el, hiszen a klikker nem jutalom, hanem egy jelzés a kutyának, hogy jó az, amit az adott pillanatban csinál. Éppen ezért fontos, hogy a klikk hang abban a pillanatban érkezzen, amikor a kutya a jó mozzanatot csinálja. A gyakorlat végén érdemes egy nagyobb adag jutalmat adni, mint egy nyomatékként, hogy ezt vártuk tőle, de a klikkert itt sem érdemes többször nyomkodni, mert azzal csak összezavarjuk. 

Minél többet gyakoroljuk és minél több feladatot tanítunk klikkerrel, kutyánk agya annál gyorsabban fog pörögni és észre sem vesszük, milyen sok feladatot tanultunk már meg ezzel a csodás kis szerkezettel! 

Reméljük, hogy a fentiekkel kedvet kaptatok egy kis otthoni gyakorláshoz, hogy még változatosabbá tegyük a sötét napokat!


Akela Kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...