Saját KB bal
Saját KB jobb

Diabétesz a kutyáknál: tünetek, kezelés

A diabétesz, vagy köznapi nevén a cukorbetegség a kutyáknál is elterjedt probléma. A golden retrieverek, a németjuhászok, a schnauzerek és az uszkárok a legveszélyeztetettebbek, de minden fajtánál kialakulhat. Háromszor annyi szuka betegszik meg, mint kan kutya, általában hat és kilenc éves kor között – írja a KamaszPanasz.hu portál.

A diabétesz akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigyben a szigetsejtek nem termelik megfelelően az inzulint. Néhány kutyánál genetikai hajlam miatt alakulhat ki. A hasnyálmirigy szigetsejtjeinek sérülése miatt szintén jelentkezhet a cukorbetegség. Az inzulin képes arra, hogy a feldolgozó sejtekbe eljuttassa a cukrot, ahol energiává alakul át.

Az inzulinhiány magas vércukorszintet eredményez és a kutyánk vizeletében cukor lesz. A távozó cukor miatt kis kedvencünk sokkal gyakrabban vizel. Ennek köszönhetően az állat kiszáradhat és szinte folyamatosan inni akar. Azoknak a kutyáknak, akiknek szervezete nem dolgozza fel a kellő mennyiségű cukrot eleinte nőni fog az étvágya is. Később étvágyuk jelentősen csökken, mivel a szervezetük rájön, hogy így sem jut elég tápanyaghoz.

A cukorbetegség kezdeti jelei kutyáknál

Összefoglalva a cukorbetegség kialakulásának kezdeti jelei:

  • gyakori vizelés
  • sok ivás
  • fokozott étvágy illetve táplálékbevitel

Egy laboratóriumi vizsgálattal kimutatható a magasabb vércukorszint és a vizeletben is kimutatható a cukor. Előrehaladottabb állapotban letargia, étvágycsökkenés, hányás, kiszáradás, gyengeség, akár még kóma is tapasztalható. A hályog is gyakori a cukros kutyáknál. A diabétesz egy olyan betegség, ami minden szervre hatással lehet. Megnőhet a máj, az állat könnyebben megbetegedhet, és idegi panaszok is jelentkezhetnek, ha a betegség kezeletlen marad.

A diabéteszes kóma egy olyan állapot, ami akkor alakul ki, amikor a vérben nagyon megemelkedik a ketonok aránya. Ezek a zsír anyagcseréjének melléktermékei. A diabetikus kómában a szervezet a zsírt használja fel, mert a cukrot nem tudja.

Ismertetőjelei:

  • gyengeség
  • hányás
  • gyors légzés
  • aceton szagú lehelet (olyan, mint a körömlakklemosó)

Ez az állapot életveszélyes is lehet, ha felmerül a diabéteszes kóma gyanúja, azonnal vidd állatorvoshoz a kutyádat!

A cukorbetegség kezelése, inzulinadagolás kutyáknak

Ha figyelünk az étrendre és mindig időben beadjuk az injekciókat, akkor a cukorbeteg kutyák is teljes, aktív életet tudnak élni.

Az inzulin-szükségletet nem lehet csupán a kutya súlya alapján megállapítani, mert a hasnyálmirigy károsodása minden állatnál más. A napi inzulinszükségletet minden kis kedvencnél egyénileg kell meghatározni. Az újonnan felfedezett diabétesznél egy hétig otthon kell beadni az inzulint a kutyusnak. Egy hét kezelés után vissza kell vinni az orvoshoz, ahol többszöri méréssel ellenőrzik, hogyan ingadozik a vércukorszint. Ezek alapján finomítják az inzulin mennyiséget és beadásának idejét. Azt, hogy miként kell előkészíteni és beadni az injekciót az állatorvos megmutatja neked. Lehet, hogy megkér majd, hogy ellenőrizd a cukorszintet vizeletmintákban egy tesztcsíkkal (ez egy kis darab papír, ami mutatja a glükóz-szintet a vizeletben).

Az elhízás csökkenti a szövetek érzékenységét az inzulinra, ami nehezíti a diabétesz kontrollálását.

Éppen ezért egy túlsúlyos, cukorbeteg kutyának magas rost-, és csökkentett szénhidráttartalmú étrendre lesz szüksége addig, amíg eléri a megfelelő súlyt. Kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket, és a nyalánkságokat.

A magas vércukorszint kialakulása kevésbé valószínű, ha a kutya konzerveket és tápot kap enni, mert ezek rostokban gazdagok. Az összetevők lassítják a felszívódást és így segítenek csökkenteni a vércukorszint ingadozást az étkezések után.

A napi kalóriaszükséglet a kutya súlyától és aktivitásától is függ. Fontos, hogy minden nap ugyanannyi kalóriát tartalmazzon az étrend, mert ez alapján számítják ki a szükséges inzulinmennyiséget.

Szintén fontos, hogy az inzulint minden nap ugyanakkor adjuk be a kutyának. Hogy megakadályozzuk az evés utáni súlyos vércukorszint emelkedést, ne naponta egyszer adjunk enni kutyánknak! Osszuk szét a fejadagot napi két vagy három egyenlő részre, vagy úgy, ahogy az orvos javasolta!

A cukorbeteg kutyusoknak a legjobb, ha nagyon fegyelmezett napirend szerint, minden nap ugyanabban az időben kapják az ételt és az inzulint. Az is ideális, ha minden nap körülbelül ugyanannyit mozog az állat.

Ha a kutya vékony, vagy súlyt veszít, akkor alacsony rosttartalmú (magasabb kalóriatartalmú) ételekre lesz szüksége addig, amíg újra eléri az ideális súlyát. Érdemes figyelmesen tanulmányozni a címkéket, hogy mit adunk kutyánknak enni!

(Forrás: KamaszPanasz/F.L. újságíró, Forrás: pets.webmd.com)

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...