Saját KB bal
Saját KB jobb

Sokat ugat a lakásban kutyusod? Ezekkel a trükkökkel könnyen megszüntetheted!

Mi a teendő, ha a házban tartott kutyusod folyamatosan ugat? Cesar Millan, a világhírű kutyapszichológus elárul nektek pár trükköt, mellyel könnyen visszaszoríthatjátok a kellemetlen és irritáló ugatást, nyüszítést.

Ne feledjük el, hogy az ugatás egy teljesen természetes dolog. Sőt, egy nagyon fontos kommunikációs eszköze a kutyáknak. Néha sajnos ez már olyan szintté fejlődhet, hogy zavaró lehet számunkra. Neked, mint falkavezérnek, meg kell tudnod szüntetni vagy kontrollálni ezt a kellemetlen és zajos ugatást. A következő 4 tipp segít neked megállítani a bent lakó kutyusod ugatását.

1. Kontrolláld őt, teremts kontaktust!

Fegyelmezd kutyádat, mondd el neki többször ha kell, hogy hagyja abba az ugatást. Sokszor elég egy erőteljes nézés, egy hang vagy egy testi kontaktus. Testi kontaktuson nem az ütést értem természetesen, hanem egy kis csípést például a nyaki részen.

Először lehetséges, hogy a kutyád abba fogja hagyni, mert látod a testén, hogy elernyedtek a befeszült izmok, de akkor még az agya nincs megpihenve.  Várj egészen addig, míg a kutyád teljesen megnyugszik, mind testileg, mind agyilag is, azután folytasd csak a dolgodat tovább, amit előtte végeztél.

2. Légy nyugodt, amikor megpróbálod leállítani az ugatást!

Az állandó ugatás nagyon irritáló tud lenni, de úgy nem fogsz tudni javítani a problémán, ha kutyád érzi rajtad, hogy frusztrált vagy a zajtól. Az állatok nem fogadják el vezetőnek azt, aki nem kiegyensúlyozott, így nem követik őket.

Ami tény viszont, hogy a kutyád tükrözni fogja a te viselkedésedet. Ha te frusztrált vagy, ő ugyanúgy az lesz, és az ugatással nagyon jól ki tudja adni ezt magából. Ilyen esetben állj meg pár pillanatra, szusszanj nagyokat, hogy először is a saját belső ugatásodat szüntesd meg, majd ezután fogod tudni csak kedvenced zaját csillapítani.

3. Állítsd meg az ugatást azzal, hogy a lefárasztod kutyád szellemileg és fizikailag egyaránt!

A túlzott ugatás általában felgyülemlett energiákra utal. Ha ez az eset áll fenn, akkor nagyon egyszerű a megoldás: vezesd le ezeket az energiákat hatékonyabb módon. Ha naponta szoktál kedvenceddel sétálni, akkor menjetek ezek után inkább emelkedők irányába vagy használj biciklit és futtasd meg őt, vagy adj rá egy hátizsákot, pár nehezéket (mérettől függően), hogy jobban kifáradjon. A napi séta elengedhetetlen.

Hogy szellemileg kifáradjon, azt pedig úgy tudod elérni, ha végeztetsz vele pár engedelmességi játékot.  Ezeken kívül még rengeteg módja van annak, hogy hogyan növeld kutyád életében a kihívásokat, melyektől elfárad. Találj egyet, melyet te magad is és a kutyád is élvez, játékosan és szeretettel csinál!

4. Ha minden kötél szakad, hívj szakértőt!

Mikor magadhoz fogadtad az állatot, akkor kötelezettséget vállaltál arra, hogy megadod kutyádnak azt, amire szüksége lesz, felelősséget vállaltál érte. Ha te nem tudod megszüntetni a kutyaugatást, mert esetleg nincs időd vagy türelmed alkalmazni a fentebb említett praktikákat, akkor keress meg egy szakértőt és kérj tőle segítséget. Hiszen az mind a kettőtöknek jobb, ha a kutyád nyugodt, kiegyensúlyozott és csendben van. 🙂

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: almaimotthona.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...