Saját KB bal
Saját KB jobb

Hány emberévesek a kutyák?

Sokan azt gondolják, elég csak beszorozni a kutya tényleges éveit héttel, hogy megkapjuk kérdésünkre a választ, ez azonban csak mítosz – írja a marmalade.hu. Valóban, nehéz ezt általánosítani is, hiszen a különböző fajták különböző módon is öregedhetnek, másképpen reagálnak a külső tényezőkre is.

A héttel való szorzás mítoszának az állhat a hátterében, hogy a kutyák élettartama körülbelül a hetede az emberekének. Így egy két éves kutyagyerek egy 14 éves kamasznak felel meg e téves elképzelés szerint.

Ez az átszámolás azonban távolról sem pontos, és messze nem ilyen egyszerű.

Egy kutya emberéveinek kiszámításához figyelembe kell vennünk annak súlyát, fajtáját és egészségi állapotát is. A kutyák például sokkal gyorsabban érnek-öregszenek életük első két évében. Az első életévük végén körülbelül egy 14-15 éves ember érettségével állíthatnánk őket párhuzamban, persze a saját mértékeiken belül, de persze ez egyénenként és fajtánként is igen eltérő lehet.

A nagyobb testű kutyák ráadásul lassabban érnek, azonban öt éves korukban már kifejezetten öregecskének számítanak. Jó példa erre a világ legnagyobb kutyája, Zeus, aki nemrég hunyt el végelgyengülésben éppen a hatodik születésnapja előtt.

A keverékek pedig rendszerint tovább élnek, mint fajtatiszta, sokszor agyontenyésztett társaik.

Nagy általánosságban mégis azt mondhatjuk (az összes fent említett tényezőt is figyelembe véve), hogy az első két évben 10,5 évnek számít minden egyes év, onnan pedig négyet érnek emberi léptékben a kutyaévek.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: marmalade.hu
F
otó: dogster.com 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...