Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért szeretjük a kutyánkat?

Minél félénkebb a kutya társas helyzetekben, annál közelebb érzi őt magához érzelmileg a gazdája – derült ki 421, a Dán Kennel Klub személyiségtesztjében részt vett kutya vizsgálatából. Az összefüggésnek talán az az oka, hogy a félénk kutyák sok odafigyelést, támogatást igényelnek a gazdától. Más vonások (nem-szociális félelem, játékosság, barátságosság és üldözési hajlam) nem állnak kapcsolatban a gazda kutyához fűződő érzelmeivel – olvasható a kutyakutatas.blogspot.hu oldalon.

Az talán nem túl meglepő eredmény, hogy a gyereket nevelő szülők kevesebbet foglalkoznak a kutyáikkal és kevésbé kötődnek hozzájuk. A közös tevékenység (agility, kiállítás, vadászat, terelés) viszont szorosabb kapcsolattal jár, mint ha valaki csak a társaság kedvéért tart kutyát (utóbbiak közé ebben a mintában a gazdák 10,5%-a tartozott).

Az viszont talán sokakat meglep, hogy a több kutyás gazdák érzelmileg közelebb állnak a kutyáikhoz, mint az egy kutyások. Lehet, hogy akik nem egészen elégedettek a kutyájukkal, nem szeretnének többel próbálkozni?

A vizsgálat fő tanulsága az, hogy sokkal inkább a gazda életkörülményei és tulajdonságai határozzák meg, mit érez a kutyája iránt, mint a kutya jellemvonásai.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kutyakutatas.blogspot.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...