Hogy a kutyák számára ne rémálom legyen az augusztus 20. ünnep

Két hét múlva ünnepel az ország. Az esti tűzijátékok közepette azonban érdemes figyelnünk arra, hogy a kutyánkat mennyire viseli meg az ezzel járó fény és hanghatás. Dr. Horváth Zoltán állatorvosnál utánajártunk, hogyan kerülhetjük el, hogy négylábú kedvenceinknek ne rémálom legyen Szent István ünnepe.

Minden évben, augusztus 20 után megszaporodik azon hallgatóink és olvasóink száma, akik segítséget kérnek tőlünk, mert kutyáik elszöknek otthonról. Ezért, hogy megelőzzük e problémát, dr. Horváth Zoltán állatorvoshoz fordultunk.

A kutyák más frekvencián hallanak, érzékenyebbek az erősebb hangokra, mint mi, ezért alakulhat ki náluk tűzijátékkor félelem vagy agresszió – kezdte dr. Horváth Zoltán.

Mint elmondta, a tűzijáték ideje alatt érdemes kedvencünk mellett lenni és engedjük be a lakásba, ugyanis a jelenlétünk megnyugtathatja az állatot. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor zárjuk kennelbe, de figyeljünk arra, hogy ne tudjon kárt tenni magában.

Azért fontos, hogy ilyenkor zárt helyen tartsuk, mert a fények és a hangok miatt az adrenalin szintjük megemelkedik és a testi erejük megtöbbszöröződik. Előfordul, hogy akár egy két méteres kapun is átmásznak, vagy egy ugrással ablaküveget törnek.

Dr. Horváth Zoltán elmondta, ma már lehet olyan zseléket és készítményeket beszerezni, amik segítségével az állat megnyugszik. Van, amelyik készítményt mindössze a tűzijáték előtt néhány perccel, míg van, amit néhány nappal előtte kell alkalmazni.
 

Megyeri József
(promenad.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: promenad.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...