Saját KB bal
Saját KB jobb

Mielőtt nyaralni indulsz kutyáddal külföldre

A legfontosabb tudnivalókat szedtük össze azoknak, akik külföldre szeretnének menni nyaralni négylábú kedvencükkel.

Ha a közös nyaralás, pihenés mellett döntünk, csakis olyan szálláshelyet válasszunk, ahol előzetesen megbeszéltük a szállásadóval, hogy kutyánkat is vinnénk magunkkal. Külföldi szálláshelynél szerencséebb jobban utánanézni ennek, de ma már szerencsére sok olyan szálláshely közül választhatunk, ahol szívesen látnak minket kutyánkkal együtt. Amennyiben nagytestű kutyánk van, ezt is jelezzük, ugyanis vannak szállodák, ahol csak kistermetű kutyákat látnak szívesen, ne érjen senkit kellemetlen meglepetés emiatt. Legyünk azzal is tisztában, hogy a szállodák csak szobatiszta kutyákat fogadnak. További hasznos infók Kutyás etika oldalunkon.

Akár belföldről, akár külföldről legyen szó, a chip kötelező! Szintén nagyon fontos, hogy kellőképp utánajárjunk, milyen állatbetegségek vannak a választott területen. Ezekre különféle védőoltásokkal lehet felkészülni. A legérdemesebb az állatorvosunktól és a helyi követségektől beszerezni a szükséges információkat mind a betegségekről, mind pedig az esetleges kutyatartási törvényekről és beviteli szabályokról.

Az utazáshoz nem árt előkészíteni egy elsősegélycsomagot, ami tartalmaz fertőtlenítőt, csipeszt, és az egyéb fontos kellékeket is, amik jól jöhetnek egy baleset során. Ha hosszú szőrű állatunk van, akkor mindenképp vigyük a keféjét is, nehogy megviselje a szőrét a nyaralás. Érdemes ezen felül, valamelyik kedvenc játékát is elrakni és a pórázát, a tálkáját sem szabad otthon felejteni. Ami a legfontosabb – mert ezt nagy eséllyel nem tudjuk akárhol megvenni – az a szokásos fajtájú és mennyiségű étel elcsomagolása. További hasznos infók az „5 fontos lépés nyaralás előtt” c. cikkben.

A hazai tömegközlekedés szabályai

Mielőtt külföldre indulnánk, érdemes tisztába lenni a hazai viszonyokkal és szabályozásokkal is. Az alaptézis a MÁV-nál és a BKK-nál is azonos: Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóeszközben  szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki, illetve az utasok ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be. Kutya pórázon és szájkosárral utazhat külön jegy vásárlása esetén. További infók ITT.

Kutyaútlevéllel külföldre

Az egész évben várt nyaralást egyetlen apró momentum sem zavarhatja meg. Nem kell már azon izgulni, hogy kire bízzuk négylábú kedvencünket, amíg mi valami távoli országban pihenünk. Jöhet az állatútlevél, és irány a messzeség.

2004 őszétől kötelező az állatútlevél használata az Európai Unión belül, a gazdáikkal együtt külföldre utazó kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek. Ez az okirat elsősorban a veszettség elleni oltás meglétét tanúsítja majd. Az EU 25 tagállamában ugyanis (Nagy-Britannia, Svédország, Írország és Málta kivételével, amelyek további feltételeket is szabnak) ez az egyetlen követelmény a házi kedvencek beutazásához. További infók ITT.

Ha autóval indulunk útnak külföldre

A kutyatartók közül a legtöbben autóval közlekednek és a kutyák nagy része szeret autózni, élvezi az utazást, hiszen ez mindig valami új kalandot jelent számukra a gazdi oldalán. Sajnos azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy az autóban ugyanúgy figyeljenek kutyájuk biztonságára mint a saját magukéra. Minden országban megvannak az előírások, hogy a szállítandó tárgyakat és csomagokat hogyan kell az autóban biztonságosan elhelyezni, ide tartoznak a háziállatok is. (pl. Olaszországban ezt ellenőrizhetik is és ha nem találják megfelelőnek az elhelyezést, büntetést is kiszabhatnak.) További részletek ITT.

Kutya a repülőn

Egyes kutyáknak nem jelent gondot a repülés, például azoknak, akik már az autókázáshoz kényelmesen hozzászoktak. Vannak viszont, akik számára nagyobb próbatételt jelent ezzel az új élménnyel való találkozás. Az ismeretlen zajok, szagok, történések miatt stresszes élmény lehet kedvencünknek. Az is fontos, hogy kedvencünknek ne legyen ismeretlen a ketrec, éppen elég, ha minden más idegen körülötte. Szoktassuk hozzá az utazás előtt, fokozatosan növelve a ketrecben eltöltött időtartamot, ha ez korábban nem történt volna meg. A kutya a repülőn utazhat az utastérben is és a poggyásztérben is, az, hogy melyik helyet jelöli ki a légitársaság a kutyának, leginkább a négylábú méretétől függ. További infók ITT.

A legújabb szabályozások az Európai Unión belül

Az unión belül utazó polgárok háziállatukat magukkal vihetik, ha betartanak néhány szabályt: kutya, macska vagy vadászgörény esetén gondoskodni kell arról, hogy a háziállat veszettség elleni védőoltást kapjon, és ezt az állatútlevélbe is bejegyezzék. Írországba, Máltára vagy Nagy-Britanniába szervezett utazás esetén a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ha a kutya vagy macska három hónapnál fiatalabb, vagy valamilyen más háziállatról van szó, országspecifikus szabályok lehetnek érvényben.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...