Saját KB bal
Saját KB jobb

A Magyarországon élő kutyák száma

Sokakban -így bennünk is- felmerült már a kérdés, vajon hány kutyatartó él Magyarországon, és ami talán még érdekesebb információ lenne, hogy ebből hány ember felelős kutyatartó. Egy lelkes kutyabarátunk osztotta meg velünk a felsofokon.hu oldalon található érdekes cikket, amely igyekszik felvázolni a helyzetet, a nemeztközi adatokat is körüljárva.

A kutyatartó háztartások aránya Magyarországon közel 50 százalék körüli (Butcher's Pet Care megbízásából végzett kutatás alapján), az európai átlag ezzel szemben csak 20-30 százalék. Budapest esetében a felnőtt lakosságnak több mint 25 százaléka kutyatartó, ami azt jelenti, hogy minden 4-dik emberre jut egy kutya. A kutyák pontos számára csak becslések vannak, melyek szerint 2-2,5 millió kutya él ma Magyarországon.

Annak ellenére, hogy a világ legnagyobb kutyapopulációjával rendelkező 10 ország (1. kép) között nem szerepel Magyarország 2013-ban, még is igen magas az egy lakosra, és 1 km²-re jutó kutyák száma hazánkban.

(Galéria: 1 táblázat. A világ 10 legnagyobb kutyapopulációjával rendelkező ország, és Magyarország összehasonlítása az 1 főre jutó kutyák száma és az 1 km²-re jutó kutyák száma alapján. Forrás: Saját szerkesztés, a wikipédia országokra vonatkozó területi és népességi adatok, és a www.mapsofworld.com adatai alapján).

A legnagyobb kutyapopulációval rendelkező országok a világban

Forrás: Countries With Most Pet Population in World: www.mapsofworld.com

Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az egy lakosra jutó kutyák száma a legmagasabb a vizsgált országok közül. 10 lakosra jut 2 kutya az országban. (Galéria: 2. ábra. Forrás: Saját szerkesztés, a wikipédia és a www.mapsofworld.com adatai alapján ) Utánunk Lengyelország következik, majd az Egyesült Államok. Mivel az összes vizsgált ország közül hazánk területe a legkisebb, ezért az egy főre jutó magas kutya létszám jóval kisebb területen oszlik meg, mint a többi vizsgált országban.

Az 1 km²-re jutó kutyák száma Japánban a legmagasabb, ahol 25 kutya jut az ország minden négyzetkilóméterére. Szorosan mellette Olaszország és Lengyelország van. Hazán itt is az előkelő 4-dik helyen van, 21 kutya oszlik meg az ország minden négyzetkilóméterén. (Galéria: 3. ábra. Forrás: Saját szerkesztés, a wikipédia és a www.mapsofworld.com adatai alapján)  

A kutya tartási szokások is meghatározóak lehetnek az egyes vizsgált területeken, hiszen vannak olyan országok, ahol a kutyát nem csak kedvtelésből tartják, hanem mint élelmiszer alapanyag is jelen van. Ázsiában például becslések szerint 13-16 millió kutyát esznek meg évente az emberek. Érdekes, hogy Kínában annak ellenére, hogy a legnagyobb népességgel rendelkező ország, még is viszonylag alacsony a területre és lakosokra jutó kutyák száma. Ez talán azzal is magyarázható, hogy ott a kutyahús kedvelt csemegének számít. Lehet még összefüggés az országok éghajlati adottságai között is, de számos egyéb tényező, az ország életszínvonala, kutyatartási szokásai is meghatározóak lehetnek, a megoszlási arányokra nézve.

Mivel ezek csak átlagos megoszlási adatok, ezért azt sem szabad elfelejteni, hogy egy fő több kutyát is tarthat.

Hazánk esetében csak, mint kedvtelésből tartott állatok jöhetnek számításba a kutyák. Az országon belüli helyzetük igen sokszínűnek mondható.   

A több mint 2-2,5 millió magyarországi kutya közül:

  • a gazdátlan ebek száma eléri a 100 000 egyedet. (Temesváry K. FÁBE, 2012.)
  • Magyarországon 114 hivatalosan regisztrált állatmenhely működik, ahol összesen 10 000 állatot tartanak, legfőképpen kutyákat. Ugyanakkor léteznek nem hivatalos menhelyek is, ezek száma ismeretlen.
  • 3200 gyepmesteri telep van az országban, ahol kb. 150 000 állatot „ártalmatlanítanak” évente
  • a Magyarországon kilőtt kóbor kutyák száma, 2005-ben: 14 441 (Galéria: 4. kép. Vadgazdálkodási adattár, 2005)

A számok nem pontosak, hiszen statisztika csak a veszettség elleni védőoltást kapott kutyák esetében készíthető el, ami nem minden kutyának kerül beadásra, annak ellenére, hogy kötelező Magyarországon.

Kutyából 2008-ban 1,232 millió/egyed-et oltottak, ebből Budapesten: 269 000/egyedet.

A Magyarországon élő kutyák számáról hozzávetőleges számot adhat még az ebek adatait nyilvántartó országos elektronikus adatbázis is (MÁOK petvetdata.hu, Mikrochip nyilvántartások: http://www.petmaxx.hu/linkek.php), melyben a mikrochippel megjelölt ebek kerülnek bejegyzésre. Jelenleg az adatbázisban regisztrált állatok száma kb. 1 500 000 állat, és ez a szám napról napra folyamatosan növekszik.

A számok aggodalmakra adhatnak okot, hiszen 2-2,5 millió kutya fenntartása nem kis feladatot ró az országra. A kormány lépéseket tett a felelős állattartás ügyében, és 2013. január 1-étől kötelezővé tette a kutyatulajdonosok számára, minden 4 hónapnál idősebb eb mikrochippel történő megjelölését, melytől azt várják, hogy megoldódik az ország „kutya problémája”, és így majd hosszútávon sikerül csökkenteni a kóbor kutyák számát.

Érdemes azonban egy kis figyelmet szentelni a hazánkban élő gazdátlan ebek számának.

A magyarországi kutya populáció körülbelül 5 %-a gazdátlan (100 000 kutya). Az évente ártalmatlanított kutyák száma a 165 000 egyedet (gyepmesteri telepen elpusztult, kilőtt kutyák száma együtt) is eléri. Hogyan lehetséges az, hogy még így is legalább 100 ezer gazdátlan kutya él hazánkban?    

A számok alapján arra lehet következtetni, hogy a probléma gyökere nem a gazdátlan ebek számában van, hanem a magas szaporulatban, ami azt okozza, hogy a folyamatos kutya „ártalmatlanítások”, kilövések ellenére is, évente 100 ezer egyed gazdátlan hazánkban. 

A fő probléma tehát a mikrochip rendelettel nem lesz megoldva – ami a kutyák magas számából adódik – csupán a rendszer kiszűrhetővé teszi a gazdátlan ebeket, és egy plusz terhet ró az ebtulajdonosokra. A mikrochip nélkül maradt kutyák minden bizonnyal a vadásztársaságok, gyepmesteri telepek és kutyamenhelyek statisztikáját növelik majd. Így a rendelet nem nevezhető állatvédelemnek, sokkal inkább egy gazdasági érdekekre épülő, a probléma valódi okát nem kezelő, erkölcstelen szabályozásnak.

 

Bárány Angéla
(felsofokon.hu, 2013.02.07.)

 

Kapcsolódó téma:

Állati jogok

 

 


(kutyabarát.hu)

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...