Saját KB bal
Saját KB jobb

Békés kutyából is válhat vadorzó

Gyakori, hogy a gazdák nem gondoskodnak a kutya számára megfelelő élettérről és ellátásáról. Az utóbbi években egyre gyakrabban szerepelnek a sajtóhíradásokban a kutyák emberek elleni támadásai. A felgyorsult társadalmi és gazdasági változások sok szempontból befolyásolják az emberek állattartási kultúráját. – olvasható a weborvos.hu oldalán

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a legtöbb problémássá vált kutya gazdája az állattartás megkezdése előtt nem gondolt bele a felelős minimális követelményeibe. Alapvető gond, hogy a háziállatok tartását nem az állatok egész élethosszára tervezik, az állat számára nincs biztosítva megfelelő élettér, se anyagi fedezet a költségek finanszírozásához. Az elhanyagolt, sanyargatott állatok sok esetben agresszívebbek lesznek, és kezelhetetlenekké válnak, ami gyakran tragédiához vezet.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a nem megfelelő tartás az állatok elhanyagolásával kezdődik. Az a kutya, amelyiket nem viszik el rendszeresen sétálni vagy nem szoktatják emberekhez, állatokhoz, mindennapi zajokhoz, ingerekhez, rendszerint félősebbé (és támadóbbá) válik. Sok házi kedvencként indult kutya lakásba zárva, udvaron láncra verve éli le életét. Az ingerszegény környezetben tartott kutyák sok esetben saját tartóikat is megsebesítik.

Az állattartás minimumába beletartozik, hogy a háziállatokat a gazdája jó gazda gondosságával táplálja, ha beteg gyógykezeltesse, rendszeresen sétáltassa, egyszóval gondját viselje. Sokan nem tudják, de 2004 óta a gondatlan állattartás is kimeríti az állatkínzást, mint bűncselekményt, amiért akár letöltendő börtön is kapható. Állatkínzásnak minősül, ha az állat tartója állatának fizikai vagy lelki károsodást idéz elő, vagy úgy tartja az állatot, hogy az abba belepusztul. A gazda felel ezen felül az általa tartott háziállatok tetteiért is. Ahhoz, hogy a baj megelőzhető legyen, a háziállatokkal felelősségteljesen és jól kell bánjunk, hiszen a háziállatok éppúgy érezni, szenvedni képesek, mint maga az ember.

Nagyon sok félrenevelt, elhanyagolt, elvadult állattól úgy próbálnak a korábbi tartóik megszabadulni, hogy elhagyják, kiteszik – a hatályos törvények szerint ez is állatkínzásos bűncselekménynek minősül. A www.ebangyal.hu Gazdikereső programban utcára kidobott, onnan megmentett állatok számára keres az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja örökbefogadókat. Évente nyolcszáznál több kutyát és macskát mentenek meg az állatmentő program révén. A mentett állatok egy része a gazdakeresés előtt emberhez és állathoz szoktatáson, szocializációs programon esik át – tájékoztat az egyesület.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: weborvos.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...