Így utazhatsz kutyával buszon, villamoson, trolin

A BKK szabályzata szerint kétféleképpen utaztathatunk kutyával. Egyik lehetőség, amikor a kutya pórázon utazik velünk. Ebben az esetben követelmény a nyakörv, póráz és szájkosár megléte. Akármilyen kistestű is a kutyusunk, a BKK szabályzata kimondja, hogy kutyát szájkosár nélkül szállítani tilos.

Ebben az esetben a kutya szállítása mérettől függetlenül díjköteles. 2014 elején bevezetésre került a havi kutyabérletet, így már nem szükséges teljesárú bérletet váltani, mint korábban. Azonban fontos tudni, hogy a bérletszelvény csak az arckép helyén „EB” felirattal ellátott érvényes általános bérletigazolvánnyal együtt használható és a szelvényre ugyanúgy fel kell írni a bérletigazolványon található számot, mint a sajátunknál. (Természetesen, ha a kutyusunknak van bérlete az minket nem jogosít fel az utazásra, így nekünk is rendelkeznünk kell érvényes bérlettel vagy vonaljeggyel.)
(Részletek: http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/jegy-es-berletarak/havi-kutyaberlet)

Azoknak viszont, akik csak ritkán utaznak a BKK járatain négylábú társukkal, továbbra is él a lehetőség, hogy vonaljeggyel utaztassák kutyájukat. Ebben az esetben elég minden járműre szálláskor egy darab hagyományos vonaljegy érvényesítése.

Másik lehetőség, amikor a kutya zárható boxban utazik velünk. Ilyenkor nem szükséges jegyet vagy bérletet váltani részükre. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a zárható kutyabox nem egyenlő a kézitáskával, amiből könnyen kiugorhat, esetleg kiharaphat a kutya. Ha nem zárható táskában/boxban szállítjuk ugyanúgy az első pontban leírtak alapján kell eljárnunk, és kötelező a póráz és a szájkosár viselete. Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy csak abban az esetben választhatjuk ezt a lehetőséget, ha a kézipoggyász szállításának a szabályain belül maradunk a box méretével. Tehát egy német dogot nagy valószínűséggel nem fogunk tudni így szállítani, még akkor se, ha amúgy fizikai erőnlétünk megengedi, hogy le és fel tudjuk cipelni a járművön.

További szabályozások, amiket érdemes szem előtt tartanunk:

• A kutya az ülésen nem, csak a járművek peronján szállítható.
• Hivatalosan egy utas két kutyát szállíthat egyidejűleg.
• Egyidejűleg maximum 4 kutya szállítható egy járművön, így ha utazik már ennyi kutyus, sajnos mi már nem szállhatunk fel a járműre.
• A kutya általi mindennemű károkozásért a gazda a felelős.
• A kutya oltási könyvét kötelező magunkkal hordanunk, illetve kérésre felmutatni az ellenőrnek, közterület felügyelőnek vagy a buszvezetőnek.
• Ingyen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutyák (mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutyák is).

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan a legegyszerűbb az utazáshoz hozzászoktatni kedvencüket, és mivel tehetjük egyszerűbbé az utazást.

SZÁJKOSÁRHOZ SZOKTATÁS

Fontos, hogy a szájkosárhoz való szoktatást ne az első utazással kösse össze, mert akkor mind a kettőt rossz élménynek fogja megélni. A szájkosarat is érdemes fokozatosan megismertetni kutyánkkal. Az elején ne húzzuk rá a fejére teljesen, csak helyezzük az orrához, majd vegyük el onnan és jutalmazzuk meg őt valamivel. Fokozatosan vigyük egyre közelebb és növeljük azt az időt, amit a szájkosárban kell töltenie. Fontos, hogy ha elkezd ellenkezni, megpróbálja lehúzni fejéről, akkor határozottan szóljunk rá és addig ne vegyük le róla, amíg picit meg nem nyugszik. A legtöbb kutyának pár alkalom gyakorlás elég és hamar a napi rutin részévé válik a viselése.

AZ ELSŐ UTAZÁS

Érdemes nem egyből az éles helyzettel kezdeni a hozzászoktatást. Menjünk ki pár alkalommal egy végállomásra, ahol van lehetőségünk a fel- és leszállást gyakorolni anélkül, hogy a busz megmozdulna. Érdemes nem a legnagyobb délutáni csúcsforgalmat választani, viszont egy nyugis vasárnap tökéletes alkalom erre. Nyugodtan csalogassuk jutalomfalattal kutyusunk, ha kell, akkor kicsit húzzuk meg a pórázzal. Legyünk határozottak, érezze rajtunk, hogy nincsen mitől félnie. Ha felért a járműre, akkor dicsérjük meg, adjuk oda neki a falatot. Töltsünk el egy kis időt a járművön, majd amikor már azt látjuk, hogy nem ideges, akkor szálljunk le. Érdemes addig ismételni a gyakorlást, amíg teljesen problémamentessé nem válik a felszállás. Ha álló járművön már tökéletesen viselkedik kutyánk, akkor következhet maga az utazás. Szánjunk rá időt, hogy pár alkalom alatt legyen lehetősége megszokni és megszeretni a tömegközlekedést.

UTAZÁS A JÁRMŰVÖN

Érdemes úgy helyezkedni (főleg ha nagy a tömeg), hogy kutyánkat a legjobban védeni tudjuk, nehogy rátapossanak. Ha találunk ülőhelyet, az ülés alatt tökéletes hely van kutyánk számára. Ha nincsen szabad ülőhely, akkor érdemes olyan helyet választani, ahol kutyánkat be tudjuk venni lábunk közé. Figyeljünk rá, hogy leültessük vagy lefektessük, nehogy egy nagyobb fékezésnél megsérüljön.

FIGYELJÜNK A TÖBBI UTASRA

Fogadjuk el, hogy nem mindenki kutyás. Mi sem szeretnénk, ha egy vizsgára vagy fontos megbeszélésre utazva valaki összekoszolná a ruhánkat. Próbáljunk úgy helyezkedni, hogy kutyánkkal a legkevesebb problémát okozzuk. Amennyire csak lehet, tiszta állapotban vigyük fel a járműre, és ha kell, szóljunk rá, ha nem megfelelően viselkedik.

Mutassunk példát azzal, hogy betartjuk a meghatározott szabályokat és legyünk tekintettel minden körülöttünk lévő emberre. Legyen minden kutyásnak célja, hogy Magyarországon a kutyatartási kultúra egyre magasabb szintre emelkedhessen.
 

Akela Kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...