Saját KB bal
Saját KB jobb

Így lesz ápolt és egészséges a kutyád szőre

Jó gazdi egész évben gondot visel kedvence bundájára, mégis, ilyenkor tavasszal különösen felkapott téma a szőrápolás. Kedvenceink – még a lakásban tartottak is – megkezdik a vedlést és aprócska szőrkupacoat sodor elénk a huzat. Ideje felkeresni a kutyakozmetikust, aki kutyánk szőrtípusának megfelelő fazont varázsol az ebnek!

A kozmetikát minden kutya másképp viseli


Akit otthon már kis korában szoktattak az asztalhoz, minta kutyaként adja a pacsikat kezelés közben. Sajnos ugyanúgy el is ronthatjuk kedvencünk hozzáállását a dologhoz, ha nem elmarad a szoktatás és a rendszeres otthoni ápolás. Nagyon fontos, hogy már a kiskutya fajtájának kiválasztásakor vegyük ezt figyelembe, hiszen jó esetben 12-16 évig kell karban tartanunk kedvencünk bundáját. Aki nem kölyök, hanem fiatal, felnőtt állatot fogad örökbe, erre is kérjen tanácsot az előző gazditól, vagy a gondozótól. 
Ahhoz hogy kedvencünket otthon is tudjuk ápolni, szükségünk lesz néhány apróságra, de természetesen, ha a kutyusunk rövidszőrű, akkor könnyebb a dolgunk. Egy egyszerű kutya kefével siettethetjük a vedlést, de kaphatóak még kereskedelmi forgalomban olyan „szőrkiszedők”, melyek ennél hatékonyabbak, ám vásárlás előtt kérdezzünk meg egy szakembert, mert a rossz szerszám tönkre teheti a szőrt, ami ezután nem fogja ellátni a funkcióját.


A kutyabunda nem esztétikai kérdés!


Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szőrtakaró épsége nem első sorban esztétikai kérdés! A szőrzet védi a bőrt, illetve a külső extrém hőmérséklet elleni védelmet látja el elsősorban. Állapota hűen tükrözi a kutya egészségi állapotát, vigyázzunk hát rá! 

Hosszú vagy félhosszú szőrű társaink ennél több odafigyelést igényelnek. Lehetőleg hetente, de akár gyakrabban is fésüljük át a bundájukat egy fémfésűvel. A könnyen csomósodó helyeken használjunk finomabb bontókefét, ezáltal a szőrük könnyen levegőzik, nem fülled be, és sok bajtól kímélhetjük meg. Ilyenek pl. a bőr gombás megbetegedései, hamarabb észrevesszük, ha élősködő telepedett meg rajta, vagy allergiás tüneteket mutat. 

A szőrápolás nem teljes, ha nem fordítunk figyelmet a szemekre és a fülekre. Mindig legyen kéznél fültisztító és vatta – ezeket azonban csak szükség esetén használjuk, ne essünk túlzásokba velük. Valamint bórvízre is szükségünk lesz a szemkörnyék tisztítására. Hasznos lehet, ha van a készletünkben egy kullancskiszedő kanál, már csak babonából, hogy soha ne legyen szükség rá! 

Kutyánk körmeit is szükséges lehet igazítani. Aki ezt nem tanulta meg állatorvosától, vagy a kutya kozmetikusától, ne kísérletezzen vele, bízza szakemberre a dolgot, ahogyan a bűzmirigy kinyomását is, hiszen ezek csak indokolt esetben szükségesek, és nagy rutint igényelnek.

Fürdetni vagy nem fürdetni?


Elérkeztünk egy sarkalatos kérdéshez! Egy rendszeresen átfésült, kikefélt bundájú kutyának rendszerint a szőre kosztól, portól mentes, a bőre egészséges – ez esetben nem indokolt a sűrű fürdetés. Amennyiben mégis szeretnénk kedvencünket a kádba tenni, válasszunk a korának, szőrének, esetleges speciális igényeinek megfelelő sampont. Kaphatóak ma már speciális, fehér kutyáknak fehérítő, tarkának színkiemelő, érzékeny bőrűnek sensitive samponok – és még sorolhatnám, mennyi féle speciális termék van forgalomban. Ezekhez természetesen vehetünk balzsamokat is, ha szükségét érezzük. Fontos, hogy ne dőljünk be a csalóka tavaszi napsütésnek, és alaposan szárítsuk meg kedvencünket, mielőtt kiengedjük a szabadba. A fürdetés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a külső élősködők ellen spot-onnal védekezünk, azt mindig a fürdetés utáni napokban – ha már újra helyre állt a bőr külső védelme – cseppentsük le. Illetve tudnunk kell, hogy ha két kezelés közzé esik a fürdetés, az némiképp lerövidíti a spot-on ható idejét! Ezzel végére is értünk az otthoni ápolásnak, de koránt sincs vége a szőrtípusnak megfelelő ápolásnak.


Nem minden kutyát szabad kopaszra nyírni!


Kutyánk szőrétől nem csak ollóval vagy nyírógéppel szabadulhatunk meg, hiszen sok fajta szőrápolásának alapja a trimmelés, amit kézzel, trimmelő késsel, gumiujjal, stb. végez el a kutya kozmetikus. Trimmelős kutyát ne nyírassunk le géppel! Lehet, hogy gyorsabb, de abban biztosak lehetünk, hogy gyorsan tönkre is megy tőle a szőrzet, és alatta a bőr sérülékenyebb, kiszolgáltatottabb lesz! Bízzuk ezt szakemberre, és otthon álljunk meg a fésülésnél. 

A kozmetika egy kellemes program lehet kutyánk számára, ez csupán rajtunk múlik. Mindezeken túl persze nem árt tudni, hogy a kutyára is igaz a mondás: „Az vagy, amit megeszel!”. A szépen csillogó, egészséges szőr nem csak ápolás vagy genetika kérdése. A bunda ápolása már az etetésnél elkezdődik, a jó minőségű elegendő fehérjét, Omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmazó, vitaminokban és ásványi anyagokban kiegyensúlyozott táplálék megmutatkozik a külsejükön is.
 

A cikk forrása és a rovat támogatója:

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...