Saját KB bal
Saját KB jobb

A család kutyája segíthet az autista gyerekeken

A csemete és a házi kedvenc közötti kötelék hídként szolgálhat a másokkal való kapcsolatteremtésben – derül ki egy friss kutatásból, amely a „feltétel nélküli” szeretet jelentőségét hangsúlyozza az autizmus kezelésében. – írja a házipatika.com

Az egyesült államokbeli Missouri Egyetem szakértői 70 autista gyermeket nevelő szülőt vontak be az interjús vizsgálatba. Az eredmények alapján csaknem kétharmaduknál volt kutya, s az ide tartozó szülők 94 százaléka szoros kötelékről számolt be a kicsi és a négylábú barát között.

„Az autizmus spektrumzavarral élő gyerekeknek gyakran nehézséget jelent a másokkal való interakció, ami akadályozza a baráti kapcsolatok kialakítását” – fogalmazott Gretchen Carlisle, az intézmény Ember-Állat Interakciós Kutatóközpontjának munkatársa.

„Az autista csemeték számára különösen hasznos lehet a kutyák közelsége, ami feltétel és ítélkezés nélküli szeretetet, illetve társaságot biztosít” – tette hozzá a szakértő.

A kutyatartás előnyei közé tartozik a társaság megléte, a stressz csökkenése, valamint a felelősségtudat fejlesztése a Journal of Pediatric Nursing című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint.

A kutatásban résztvevő szülők közül sokan elárulták, hogy azért döntöttek a kutyatartás mellett, mert úgy vélték, ezzel segíthetnek a gyermeküknek.

„A kutyák a társasági élet megolajozóiként működnek az autista gyerekek számára. Az érintett kicsik például nehéznek találhatják a szomszéd fiatalokkal való kapcsolatteremtést. Amennyiben viszont az autizmussal élő poronty áthívja valamelyik kortársát, hogy játsszon a kutyájával, ez egyfajta kommunikációs hidat jelenthet” – összegezte Carlisle, aki szerint mindenképpen érdemes mérlegelni a gyermek jellemvonásait a kutyaválasztás során, hogy jó párost alkothassanak.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hazipatika.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...