Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem a kutya, a gazdája nem tud viselkedni

A magyarországi kutyakultúra elképzelhetetlenül sokat fejlődött az utóbbi 5-10 évben, de megjelentek a negatívumok is. A kutya nem ember, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen szituációban is jól érezné magát a pórázon. Ha mindenki kutyás felnőttként viselkedne, semmi gond nem lenne a póráz nélkül szaladgáló háziállatokkal – írja a borsonline.hu

A mostani pórázhelyzet teljesen ellentmondásos, mert a szabálysértési törvény szerint nem számít szabálysértésnek, ha valaki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját, de a kormányrendelet szerint viszont igen.

A Tükör-módszer alapítója, Korom Gábor egyértelműen a póráz nélküli verzió mellett van, bár azt tudja, hogy sajnos rengeteg olyan kutyatulajdonos van itthon, aki nem képes kulturáltan tartani saját kutyáját. Ezek az emberek szerinte a legnagyobb kárt a kulturált kutyatartóknak és azok kutyáinak okozzák.

„Kétféle kutyatartó van: a felelős és felelőtlen kutyatartó. Bár az utóbbi 5-10 évben olyan szintet ugrott a hazai kutyakultúra, hogy az szinte elképzelhetetlen, ennek azért van egy negatív zöngéje is. A kutya az évszázadok során ugye a család része lett, de az sem egészséges, amikor egyesek kvázi gyerekként kezelik háziállatukat. Az, hogy valaki fodrászhoz viszi, vagy beöltözteti a kutyáját, csak és kizárólag a gazdájának okozhat örömet. Nem arról van szó, hogy ketrecben, láncra verve kellene tartani az állatot, mint száz éve, de a kutya mindig is ösztönlény marad. Nem kezelhetjük teljes mértékben emberként, mert hát nem az” – meséli a BorsOnline-nak Korom Gábor, majd hozzáteszi: ha minden kutyatartó felnőtt módon viselkedne, tényleg csak a legextrémebb helyzetekben (pl. forgalmi csomópontokon) lenne szükség a pórázra.

A Tükör-módszer keretében kidolgoztak egy etikai kódexet is, és állítják, ha a hazai kutyatartók eszerint járnának el, senkit sem zavarna egy gazdájával az utcán sétáló kutya. Az etikai kódexből csak pár részt emeltünk ki:

1. Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!

2. Kutyánkról a pórázt csak akkor vegyük le, ha az adott környezetben képesek vagyunk kontrollálni. Semmilyen körülmények között nem veszélyeztethetjük mások testi épségét sem a kutya agressziójával, sem túlzó vehemens játékával, vagy bármilyen más viselkedésével.

3. Tartsuk tiszteletben más emberek véleményét, kérését, félelmeit, akkor is, ha a mi kutyánk „nem bánt”.
Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön! Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már a puszta megjelenését is fenyegetőnek érezhetik. Mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is, ha a gyerek szeretné azt.

4. Ha kutyánk pórázon agressziót mutat, igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, melyek a környezetünkben félelmet kelthetnek!

A Borsonline a szerkesztőségükben összegyűjtötte a véleményeket a témáról, ki mit gondol a „póráz kontra nem póráz” kérdésben. Szélsőséges vélemények születtek, lássuk először az ellenzőket. 

A kutya az ólba való

Van az ember, és van az állat, és mivel a kutya az utóbbi kategóriába tartozik, egészen másként kell vele bánni. Nap, mint nap hallunk halálos kutyatámadásokról, és ezek mind azért vannak, mert túl sok „jogot” adtunk a kutyáknak. Ha be lennének zárva a kutyaólba, és nem jöhetnének ki az utcára sosem, maximum a gazdájukat harapnák meg, de azok meg is érdemlik. Hogy egy kutyának van pl. futásigénye? Így járt, ne futkározzon ott, ahol emberek intézik mindennapi teendőiket. Az emberi élet biztonsága és az egyén nyugalma mindennél fontosabb. 

A kutyának eleve a ketrecben a helye, de ha ki is jön, póráz nélkül bűncselekmény sétáltatni.

Szabadságot minden háziállatnak

A szerkesztőség másik fele még a legyet sem csapja le, inkább megpróbálja elkapni és kidobni az ablakon. Így nem meglepő az sem, hogy ők teljes szabadságot adnának a kutyáknak. Póráz és szájkosár le, kutya az ágyba, ha pedig sétálni kell menni, akkor sétálni kell menni. Felnőtt emberek vagyunk, tudunk magunkra vigyázni, különben is, a kutya nem vadállat, hanem az ember legjobb barátja. Nem félni kell tőle, hanem szeretni, mert meghálálja.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: borsonline.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...