Ismerd meg a Fajtamentőket! Bulldog Fajtamentés

Folytatjuk fajtamentőket bemutató sorozatunkat. Ismerjétek meg a Bulldog fajtamentést, a csoport vezetőjével, Györe Csillával készítettünk interjút.

Kutyabarát.hu: A Noé Állatotthon Alapítvány bulldog fajtamentő csoportja már évek óta tevékenykedik Magyarországon az elhagyott, bántalmazott bulldogok érdekében. Mikor, hogyan, milyen eszközökkel, és milyen háttérrel tudtátok megkezdeni a tevékenységeteket?

Györe Csilla: A Noé Állatotthon Alapítvány Magyarország legnagyobb állatotthona, 1992 óta működik saját anyagi erőforrásokból és csak 2000-ben alakult alapítvánnyá, de azóta is normatív állami támogatás nélkül, önerőből és a támogatók jóvoltából tartja fent magát, és látja el két-, három- és négylábú védenceit. 1992 óta végezzük a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok mentését. Közel 8 hektáros állatotthonunk, jelenleg több mint ezer állatnak ad otthont. A kutyák és macskák mellett megtalálható nálunk Pepe a makákó, Bruce Willis az aranysakál, valamint több malac, kecske, juh, emu, csirke, kacsa, liba, páva, vaddisznó, mosómedve, ló, póni, szamár, öszvér, láma, díszmadár, papagáj, galamb, varjú, egerészölyv, teknős, és szarvasmarha, akiknek az állatotthon ad átmeneti, vagy – sok esetben – végleges otthont. Mottónk, hogy minden állatnak joga van az élethez és minden állat kaphat egy második esélyt, legyen az kidobott kutya vagy levesbe való kakas. Egyetlen állatot sem altatunk el (kivéve természetesen a súlyosan sérült, szenvedő menthetetleneket), legyen bár létszám fölötti, születési vagy szerzett testi hibás, öreg, élete végéig kezelésre, drága diétára szoruló vagy egyszerűen csak csúnyácska. A NOÉ Állatotthon több speciális projectet is működtet. Az egyik ilyen speciális projektje a Bulldog Fajtamentés, mely hivatalosan 2009 januárjában alakult, de a fajtamentés már korábban elkezdődött a fajtaszerető önkéntesek áldozatos munkájának és anyagi hozzájárulásának köszönhetően. A tevékenység megkezdéséhez elsősorban szükség volt az állatotthonon belül egy olyan belső kennelekkel ellátott hely kialakítására, mely biztosítani tudta ennek a fajtának a speciális elhelyezését.  Kezdetben ez egy használt konténer megvásárlásával valósult meg, melyben 4 belső kennel került kialakításra.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a fajtamentő csoport munkájára nagy szükség van, hiszen a bulldogok – különösen az angol és francia bulldogok – már egy ideje „divatkutyának” számítanak. Ezzel pedig sajnos együtt jár a felelőtlen szaporítók tömeges megjelenése, az ellenőrizetlen állományokból származó genetikai rendellenességekkel, betegségekkel küzdő állatok nagyszámú megjelenése a piacon és ezzel együtt a menhelyeken, az utcán, a sintértelepeken. Rengeteg a kidobott, gazda által leadott vagy gyepmesteri telepen hagyott, beteg, idős bulldog, akik azonnali segítségre szorulnának. A menhelyeken több száz kutya ellátása mellett nehezen tudják megoldani ezeknek az érzékeny, számos egészségi problémával küzdő állatoknak a kezelését és rehabilitációját. Az egyre nagyobb számban beáramló bulldogok száma szükségessé tette a már meglévő férőhelyeink bővítését. Ez egy hatalmas projekt volt, aminek eredményeképpen egy korszerű mostanra már 7 belső kennellel rendelkező Bullbox menedék jött létre, melynek hivatalos átadása a tavalyi Boxer és Bulldog majálison történt meg.

Fontos tudni rólunk, hogy mindannyian, akik a menhelyen dolgozunk, önkéntesek vagyunk, akik szabadidőnket, munkánkat áldozzuk a kutyák mentésére. Ez néha nehéz és szomorú munka, de ugyanannyi örömet is jelent. Mindannyian erőnkhöz mérten járulunk hozzá a menhely működéséhez, a kutyák mentéséhez, ellátásához és örömmel fogadunk bárkit, aki hozzánk hasonlóan szívügyének érzi a hányatott sorsú bulldogok mentését, és szívesen csatlakozna egy összetartó, szuper csapathoz.

Kutyabarát.hu: Hogyan tudjátok megoldani a befogadott bulldogok elhelyezését, a velük való foglalkozást, rehabilitálást? Vannak ideiglenes befogadóitok? Ki lehet Nálatok ideiglenes befogadó?

Györe Csilla: A bulldog egy speciális fajta, mely különleges odafigyelést és tartási körülményeket igényel. Testfelépítése és nyomott orra miatt, sem a nagyon meleget, sem a nagyon hideget nem viseli jól. Az elhelyezésükhöz ezért olyan belső helyekre van szükség, ami adott esetben fűthető és hűthető is.  Ez a hely valósult meg a Bullbox megépítésével, így azon bulldogok, akiket nem tudunk családi környezetbe elhelyezni, itt rehabilitálódnak.

Természetesen ideiglenes befogadókkal is dolgozunk, akikhez elsősorban azon kutyáinkat próbáljuk elhelyezni, akik nagyon rossz állapotban vannak vagy betegek, és napi kezelésre, gyógyszerezésre, fürdetésre, állatorvoshoz hordásra van szükségük.

Ideiglenes befogadó bárkiből lehet, aki eléggé lelkes és bulldogszerető ahhoz, hogy akár hosszabb-rövidebb ideig (gazdira találásig) vállalja mentett bulldogjaink istápolását.

Az állatorvosi költségeket az ideiglenes befogadás alatt természetesen a Bulldog fajtamentő csoport fedezi, de ha valaki anyagilag is szeretné támogatni a hozzá kerülő kutyát, annak sincs akadálya.

Az ideiglenes befogadás nagyon nehéz feladat. Nagyon sok befogadó már az első próbálkozásnál „elbukik”, és az általa gondozott kutyát annyira megszereti, hogy nem tudja, akarja továbbadni másnak, mikor már rendbe jött, egészséges és gazdihoz kerülhetne.

Mások sírva ugyan, de megválnak kis védencüktől, hogy egy másik rászoruló bulldognak tudjanak majd helyet szorítani, ha úgy adódik. Nagy szükségünk van az ilyen önkéntesekre, hiszen nélkülük nem működhetne fajtamentő csoportunk ilyen színvonalon és kapacitással.


Györe Csilla és a bulldogok

Kutyabarát.hu: Hogyan néz ki Nálatok az örökbefogadás menete? Milyen kritériumok alapján döntitek el, hogy megfelelő az adott kutya számára a gazdi-jelölt?

Györe Csilla: A bulldog fajtamentés kutyái olyan állatok, akik nagyon sok megpróbáltatáson mentek már keresztül. Megkínozták őket, sintértelepről származnak vagy épp eddigi gazdájuk mondott le róluk. Ezért különös körültekintéssel választjuk ki a leendő gazdit, hogy a kutyussal egy életre társak lehessenek. Az örökbefogadás feltétele, hogy az örökbefogadó aláírja az Örökbefogadási Szerződést, és a személyazonosságát hitelt érdemlően igazolja.  Az örökbefogadás menetének első lépése a személyes találkozó, mind velünk, mind a választott kutyával. Csak saját tulajdonú ingatlanba áll módunkba örökbe adni, albérletbe történő örökbeadásra nincs lehetőség.

Ha a személyes találkozó mindkét fél részéről pozitív, akkor egy előre megbeszélt időpontban mi visszük a kiválasztott kutyát gazdához, hogy lássuk hova, milyen környezetbe kerül. Ez úgymond az utolsó szűrőnk. Ennek kiemelt jelentősége van, hiszen tapasztalt, az örökbefogadott állatot jól ismerő önkénteseink könnyen fel tudják mérni, milyen veszélyek leselkedhetnek a kutyusra (például megfelelően szökésbiztos-e a kert, nincs-e olyan rés a kerítésen, ahol az eb világgá mehet, stb.).

Kutyáink oltva, chipezve és ivartalanítva mennek gazdához. Mivel Magyarországon ma több millió kóbor állat él, akiknek esélyük sincs arra, hogy valaha gazdihoz kerüljenek, ezért természetesen a hazai menhelyekhez hasonlóan mi is maximálisan támogatjuk az ivartalanítást. Mind a kan, mind a szuka kutyáinkat ivartalanítás után lehet örökbe fogadni. A kölyökkutyák örökbefogadása esetén a szerződésben kikötjük, hogy a kutyát legkésőbb 6 hónapos koráig kötelező ivartalanítani (a kanokat is), a vemhesülését addig is meg kell akadályozni. Az ivartalanítás megtörténtéről állatorvosi igazolást kérünk! Ezzel nemcsak a nem kívánt szaporulatot szeretnénk megelőzni, hanem a kutyák egészségét is védjük, hiszen egy időben elvégzett ivartalanítással szinte nullára csökken az ivarszervekhez kapcsolódó rákos megbetegedések esélye és kiküszöbölhető az álvemhesség is. Ezek a rákos megbetegedések több tízezer kutya életét követelik évente, pedig az ivartalanítással megelőzhetőek.

A kutyáinkért pénzt soha nem kérünk, mert nem el, hanem örökbe adjuk őket. Non-profit szervezet lévén adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat, ezért minden apró segítséget, legyen az akár tárgyi, akár pénzbeli adomány köszönjük és elfogadjuk.

Természetesen, célunk, hogy kutyáink minél hamarabb családban élhessenek, de nem minden áron akarunk megszabadulni tőlük. Az, ha egy jelölt kiválasztja egy kutyánkat a honlapról, még közel sem jelenti azt, hogy meg is kapja.

Próbálunk minden védencünknek egy életre családot találni, ezért ha a személyes találkozón zajló beszélgetésből az derül ki számunkra, hogy a jelöltnek nem a választott kutya való (mert kutyáinkat és azok múltját mi ismerjük) ezt megmondjuk, és ha úgy alakul próbáljuk közösen megkeresni a tökéletes társat neki.

Kutyabarát.hu: Kiknek ajánlod a fajtát? Milyen tulajdonságokat emelnél ki akár a francia, akár az angol bulldognál?

Györe Csilla: Nehéz lenne körvonalazni, hogy kinek is ajánlom ezt a fajtát, de nagyon egyszerűen meg tudom fogalmazni, hogy csak az tartson bulldogot, akinek igen vastag a pénztárcája és boldogan vált bérletet az állatorvoshoz. Természetesen ez nem igaz minden bulldogra, hiszen ha megbízható, jól leinformálható tenyésztőtől vásárolunk, ahol a szülők szűrve vannak minden olyan betegségre, ami ennél a fajtánál nagyon gyakori, akkor remélhetőleg csak az éves kötelező oltáskor kell meglátogatnunk az állatorvost. De térjünk vissza az eredeti kérdésre, hogy kinek is ajánlom ezt a fajtát.

Amit az angol bulldogról fontos tudni, hogy aki tartani akarja, annak fel kell készülnie arra, hogy hogyan tud bánni közel 30 kg öntudattal. Dromedár teste ellenére, nagyon gyengéd a gyermekekkel, türelmes a gazdájával. Kellemes társ a lakásban, hiszen imádja a kényelmet, a sok alvást, a henyélést. Tunyának és lustának tűnik, ugyanakkor hihetetlen gyorsan fut, ha kell, természetesen kizárólag csak rövidtávon. Gumilabdaszerűen ugrik, akár másfél métert helyből. Őrző-védő feladatot is rá lehet bízni. Ha küzdeni kényszerül feltámad benne a régi ősök vadsága. Nem ismeri a megadást és a vereséget. Elszántságban és vakmerőségben a kutyák között vezető pozícióban van. De nemcsak fizikai tulajdonságai, hanem mogorvának tűnő külsejét meghazudtoló játékossága is az angol bulldog mellett szól: felnőtt korában is egy kölyökkutya elevenségével hívja játszani gazdáját vagy fajtársait.

Sértődékeny, ilyenkor hátat fordít a gazdájának és magában puffog, majd mikor a gazdi már mindent megtett, hogy ismét a kegyeibe fogadja imádott kutyája, akkor rád néz, és a tekintete azt mondja: „Na jól van megbocsátok! „

Jellemző rá, hogy kerüli a felesleges mozdulatokat: bármilyen érdekes szituációban, amikor más kutya kiugrik a bőréből (pl.: új kutya érkezése), képes csak a szemét az érdekesség felé fordítani, hitelesen alakítva a „hidegvérű angolt”. Ha valaki közel kerül hozzá, elvarázsolja rendkívüli hűsége és különleges karaktere. Aki ismeri, vallja: már-már nem is kutya ez az angol bulldog!

Hasonló a helyzet a francia bulldogokkal kapcsolatban is csak kicsiben.

Magyarországon a francia bulldog nagyon felkapott divatkutya lett. Rendkívül játékosak, és ezt a tulajdonságukat öregkorukra is megőrzik. Könnyen kijön a gyerekekkel, rendkívül intelligens. Szemét állandóan gazdáján tartja, hűen követi minden mozdulatát.

Jelleme akár a nagyobb testvéreié: nem igazán ijed meg, inkább kíváncsi, minden érdekli. Ez a mokány kis fickó azért néha tud makacs is lenni: büszkén kihúzza magát, peckes járásával tudtára adva bármilyen élőlénynek, hogy ő bizony egy oroszlán bátorságával bír, és ezt ne kérdőjelezze meg senki! Az angolokkal ellentétben, ők nem csak rövidtávon gyorsak. Sokkal inkább igénylik a mozgást és a hosszú sétákat. 

Kutyabarát.hu: Milyen rövid– illetve hosszútávú tervei vannak a fajtamentésnek?

Györe Csilla: Elsődleges tervünk továbbra is, hogy lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtsunk, minden rászoruló angol és francia bulldognak. Mivel a bekerülő kutyák száma folyamatosan növekszik, de sajnos az elhelyezésükre szolgáló helyeink száma korlátozott, így egyre gyakrabban kell időt kérnünk vagy várólistára venni a segítségre szoruló kutyákat, hiszen a már gondozásunkban lévő kutyákért felelősséggel tartozunk, azok kárára nem tudunk átvenni új védenceket.

Rövid és hosszú távú céljaink között egyaránt szerepel a felelősségteljes állattartásra való nevelés. Felnyitni az emberek szemét, ha kutyát vásárolnak, akkor nézzék meg, hogy honnan, hiszen óriási különbség van egy kizárólag a pénzért kutyákat összerakó szaporító és egy felelősségteljes tenyésztő között. Az elmúlt 1 évben sikerült az együttműködésünket szorosabbra fűzni a magyarországi tenyésztőkkel, mely fontos a fajtamentés számára.


 

–> Bulldog Fajtamentés

 

–> Tudnivalók az angol bulldogról

–> Tudnivalók a francia bulldogról

 


 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...