Saját KB bal
Saját KB jobb

Heti tipp: Hogyan válassz kutyát?

Előző heti tippünkben azzal foglalkoztunk, hogy miket érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk egy kisállat befogadásába. Ha megszületett a döntés, akkor itt az ideje azt végiggondolni, hogy milyen is legyen a kis kiválasztottunk.

Szerencsére ma már rengeteg szakkönyv, cikk, leírás foglalkozik a különféle kutyafajtákkal, így mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb tulajdonságokkal rendelkező társat. A legfontosabb szempont, hogy a választott kutya jelleme személyiségünknek és életkörülményeinknek megfeleljen. Első lépésben magunkat kell megvizsgálnunk.

  • Milyen céllal szeretnénk kutyát? Társat keresünk, családi kutyát? Munkakutyát? Terület vagy őrző-védőt? Esetleg tenyészteni szeretnénk?

Ennek megfelelően válasszunk társat magunk mellé, hiszem egy golden retriever valószínűleg sosem lesz alkalmas területőrzésre, míg egy dobermann várhatóan nem a kanapén üldögélve érzi majd jól magát.

  • Milyenek az életkörülményeink? Kertes házban élünk vagy lakásban? Kint akarjuk tartani a kutyát vagy bent? Mekkora helyünk van otthon?

Rövid szőrű, kistestű, fázós fajtát ne válasszunk csak kerti tartásra, míg egy nagytestű, dús szőrzetű kutya valószínűleg rosszul fogja magát érezni a 28 fokra felfűtött, 30 négyzetméretes panellakásban.

  • Egy nap mennyi időt tudunk arra szánni, hogy kielégítsük a kutya mentális és fizikai igényeit?

Vannak olyan fajták, melyek kifejezetten igénylik, hogy foglalkozzanak velük és megfelelően kielégítsék fizikai és mentális igényeiket is, mert ezek nélkül rosszalkodásban (rombolás, ásás, szökés, stb.) töltik ki felesleges energiáikat.

  • Sportosabb vagy inkább kényelmesebb életet élünk? Szeretünk kirándulni, túrázni, nagyokat sétálni, futni, vagy a nyugodtabb életmódot élünk?

Bizonyos fajták nem igénylik (és gyakran fizikálisan sem alkalmasak rá), hogy sokat mozogjanak, sportoljanak, így nekik inkább a nyugodtabb életmódot élő gazdák a megfelelőek, míg más fajták a nap 24 órájában mozognának, szaladnának, játszanának. Számukra egy sportos gazdi az ideális.

Olvassunk utána, hogy milyen fajtát is szeretnénk. Legyünk tisztába a választott fajta külső és belső értékeivel és igényeivel. Rengeteg könyv, interneten fellelhető cikk áll rendelkezésünkre, amelyből megtudhatjuk, mik az általunk kedvelt fajta jellemzői, s hogy mit várhatunk el az adott kutyafajtától. Ha elhatározásra jutottunk, érdemes felkeresni pár neves tenyésztőt és az ő véleményüket is kikérni, hogy az adott fajta valóban megfelel-e nekünk. Sokban segíthetik a választásunkat, hogy jó döntést hozzunk.

A következő kérdés, amit el kell döntenünk, hogy kan vagy szuka kutyát szeretnénk. A szukák általánosságban véve nyugodtabbak, nyíltabbak, de gondolnunk kell arra, hogy ők évente kétszer tüzelnek és ennek megvannak a vele járó kellemetlenségei is. A kanok viselkedése általában dominánsabb és tüzelési időszak alatt ez még fokozódhat, ilyenkor a szökési vágyuk is megnőhet. Ugyanakkor sok esetben a kanok sokkal jobban alkalmasak őrzési feladatokra és sportolásra, munkára. Az ivartalanítással mind a két nem esetében számolnunk kell, és bár szuka kutyáknál ez kiemeltebb fontosságú hogy biztosan elkerüljük egy nem várt alom megszületését, mind a két nemnél segítheti a betegségek (emlődaganat, méhdaganat, heredaganat, prosztata problémák, stb.) elkerülését.

Következő kérdés, hogy kölyök vagy felnőtt kutyát szeretnénk. Mind a két választásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tény, hogy nincsen édesebb dolog a földön, mint egy kölyökkutya felcseperedését végigkísérni, ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy milyen problémákkal járhat egy még kissé neveletlen kölyökkutya. Szobatisztasági gondok (átlagosan napi 10-15 pisi és kaki feltakarítása a legkülönfélébb helyekről), rongálás (nagyjából minden áldozatul eshet, amit nem tárolunk páncélszekrényben 2 méter magasan), állandó vinnyogás (ha egyedül marad, ha akar valamit, ha unatkozik, vagy ha mi éppen aludnánk…) és még sokáig sorolhatnánk. Egy felnőtt kutya befogadásának ugyanakkor megvan az-az előnye, hogy valószínűleg már túl van azon az időszakon amikor 24 órás felügyeletet igényel, már nincsen problémája a szobatisztasággal és a rongálással, nyugodtan magára hagyhatjuk akár hosszabb időre is, nem kell attól rettegnünk, hogy milyen apró cafatokra szedi a lakást mire hazaérünk. Arról nem is beszélve, hogy egy felnőtt, sokat megélt kutyát örökbefogadva egy olyan hűséges és hálás társat kapunk, mint senki a világon.

Ha nem ragaszkodunk a fajtatiszta kutyához és nincs konkrét elképzelésünk arról, hogy milyen fajtát is szeretnénk, akkor egy menhelyi örökbefogadás a legjobb választás. A menhelyeken ugyanúgy találhatunk kölyköt és fiatalt, kicsit és nagyot, játékos vagy nyugodt jellemű kutyát/kutyákat, de egy örökbefogadással életet menthetünk. Érdemes ellátogatnunk akár személyesen, akár csak virtuálisan egy-egy állatotthonba. Természetesen ugyanezeket a fenti szempontokat kell akkor is végiggondolnunk, ha nem tenyésztőtől vásárolunk fajtatiszta kutyát. A menhelyen dolgozó gondozók, önkéntesek jó esetben sokat tudnak a kutyák jelleméről, viselkedéséről, természetéről, így segíthetnek megtalálni azt a társat, aki a mi életvitelünkhöz a leginkább passzol. (Pl. macska kompatibilis-e, gyerekekkel szemben milyen a viselkedése, más kutyákkal, állatokkal hogyan kommunikál, mennyire aktív, mennyire őriz, stb.) A menhelyeken arra is van lehetőség, hogy akár többször kilátogassunk a kiszemelt kutyushoz, kivigyük sétálni, játszani, hogy jobban megismerkedhessünk vele mielőtt a végleges döntést meghoznánk.

Amennyiben amellett döntünk, hogy tenyésztőtől vásárolunk törzskönyves kiskutyát, akkor jó esetben megadatik a lehetőség, hogy az alomból mi magunk válasszuk ki a kiskutyát. Személyiségünktől is nagyban függ, hogy egy almon belül melyik egyedet válasszuk. Nem biztos, hogy az alomból legkirívóbban viselkedő, „életre való” kölyköt kell választanunk. A dominancia ugyanis már egészen kölyökkorban megnyilvánul, így gyorsan megmutatkozik, hogy melyik kiskutya fogja átvenni az alfa (domináns) és melyik az omega (visszahúzódó) szerepet. A többi kölyök pedig közöttük fog elhelyezkedni a falka rangsorában – ezek közül érdemes választanunk, főleg a kezdő gazdiknak. Próbáljunk olyan kiskutyát választani, amelyik nem túl domináns, de nem is túl visszahúzódó vagy félős, látszik rajta, hogy szívesen kommunikál az emberrel, keresi a társaságát.

Az alábbi pár szempont segíthet a kiskutya viselkedésének felmérésében:

  • Figyeljük meg, hogy a kiskutyák közé idegenként belépve melyik kölyök hogyan reagál. Melyik rohan hozzánk azonnal, érdeklődve, ki az, aki fél és inkább elvonul, ki az, aki közömbös és tudomást sem vesz rólunk.
  • Sokat leszűrhetünk az egymás közötti viselkedésükből is. Melyik kölyök mennyire erőszakos és ki az, aki inkább megadja magát a többieknek. Melyikük keresi folyton a többieket egy kis játékra és melyik vonja inkább ki magát a csapatból.
  • Nézzük meg, hogyan viselkedik a kutya, mikor felemeljük. Hisztizik? Tűri passzívan? Elfogadja, de küzd ellene? Élvezi, esetleg játszani próbál vagy agresszívan reagál rá?
  • Gurítsunk be a kölykök közé valamilyen játékot és nézzük meg melyik mutat érdeklődést iránta, melyikük mard teljesen passzív.
  • Egy hirtelen hanghatás (pl. kiáltás, taps, közéjük dobott zörgő kulcscsomó) válaszaként adott reakcióját megfigyelve láthatjuk, hogy hogyan reagálnak a kölykök egy váratlan helyzetre.

Természetesen a fentiek mellett még sok féle teszt létezik arra, hogy felmérjük egy kölyök jellemét. Fontos, hogy ha módunk van rá, kérjük ki egy tapasztalt kutyás segítségét és mindenképpen olyan tenyésztőt válasszunk, akinek ítéletében teljes mértékig megbízunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK! Következő tippünkben: Hogyan ismerhető fel a jó tenyésztő?

 

Akela kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...