Tudod, mekkora a kutyád ökológiai lábnyoma?

Mit mondanak a hangok a kutyáknak?

A kutya és az ember agyműködését hasonlították össze magyar kutatók. Egy funkcionális mágnesen rezonancián alapuló képalkotó eljárással hasonlították össze magyar kutatók az ember és a kutya agyának működését – jelentette ki Andics Attila agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: komoly kihívást jelentette a kutyáknak a vizsgálat, hiszen nyolc percen át mozdulatlannak kellett lenniük egy hatalmas mágneses csőben. Ha akár három millimétert elmozdult a kutya feje, azonnal abba kellett hagyniuk a vizsgálatot, és elölről kellett kezdeni. A sikert az úgynevezett modell-rivális technika alkalmazásával érték el: egy „tapasztalt” kutyát a vizsgálóasztalra helyeztek, és egy „kevésbé tapasztalt” kutya az asztal mellől figyelte, mi történik. Így megtanulta, a feladat az, hogy mozdulatlanul feküdjön, és ezért jár a jutalomfalat – mesélte a szakember, aki szerint egy idő után a kutyák tolongtak, hogy végrehajtsák a feladatot, és övék legyen a jutalomfalat.

Néhány éve tudjuk, hogy az emberek különlegesen érzékenyek a fajtárshangokra. Ha az ember embertársa hangját hallja, van a hallókéregben egy terület, mely érzékenyebb, erősebben reagál. A kutyáknál ugyancsak van egy ilyen terület, ami önmagában nem lenne meglepő, ám – mint kiderült – a kutyánál és az embernél ugyanazon a helyen található ez a terület – magyarázta az agykutató, aki szerint ez arra utal, hogy a kutya és az ember legutóbbi közös ősében ugyancsak jelen volt ez az agyi funkció. Ez az ős százmillió évvel ezelőtt élt.

A másik fontos megállapítás a kutatásnak az, hogy az emberek és a kutyák hasonlóan dolgozzák fel a hangokban rejlő érzelmeket. Ugyanaz az terület reagál a kutyánál és az embernél, amikor pozitív, vagy negatív hangot hall – magyarázta.

A fajtárshangokra való érzékenység fontos előzménye annak, hogy megjelenhettek a nyelvi képességek, megjelenhetett a nyelv. Most, hogy azt látjuk, hasonló agyi mechanizmusok működnek a kutyában is, és a nyelv feldolgozásával kapcsolatosak, vizsgálható, mennyit ért meg a kutya az emberi beszédből, és ebből az agy mit mutat – mondta Andics Attila.

Szólt arról is: világszerte nagy érdeklődés kísérte a kutatásukat, az elmúlt napokban a többi közt a BBC is beszámolt róla.

 

Indexkép: pexels.com /illusztráció/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...