7 lecke, amit a kutyád tanít meg veled

Ha gazdi vagy, valószínűleg érteni fogod az alábbi gondolatokat. Ha nincs kutyád, akkor nyilván irigykedni fogsz egy kicsit, és eltűnődsz: nem kellene mégis felhívni azt a menhelyet a helyes kis puli-tacskó keverék kölyök miatt…? Hét lecke, amit a kutyád tanít meg veled. A men.hu gyűjtése alapján.

1. A világ nem csak rólad szól

A „Nem csak te vagy a világon” kezdetű mondás és szinonimái születésünktől fogva kísértenek bennünket, így aztán nagyjából tízéves korunkra immunissá is válunk annak igazságtartalmára. Ráadásul vannak olyan időszakok, amikor minden rólunk szól: a középsuli és az egyetem az az éra, amikor ideje felfedeznünk, kik vagyunk, és mit akarunk az élettől, így aztán hajlamosak vagyunk azt hinni, mi állunk az univerzum középpontjában. 

Jó, ha ilyenkor van egy négylábú társ, aki emlékeztet minket arra, hogy igenis felelősek lettünk azért, amit megszelídítettünk. És ez a tudatosság túlmutat azon, hogy mi volna az adott pillanatban épp a legkényelmesebb számunkra…
 

2. A feltétel nélküli szeretetért hálásnak kell lenned

Gondolj azokra az emberekre, akik életed során feltétel nélküli szeretettel fordultak feléd. A szüleid, nagyszüleid, testvéreid, egy-két jó barát, esetleg a szerelmed…

Persze mindannyian teszünk néha olyan dolgokat, amelyekkel megbántjuk a szeretteinket: néha megbocsátanak nekünk, néha nem. 
 
Ugyanakkor ott van a kis szőrös gombolyag az előszobában, akinek reggel rálépsz a farkára véletlenül, de percekkel később már lelkesen csaholva rajong körül, és ő a legboldogabb, amikor este belépsz az ajtón… Nem számít, mit (nem) tettél, ez a kis élőlény szeret téged, amiért soha nem lehetsz elég hálás!


3. Kizárt dolog, hogy ne vidítson fel a kedvenced

Előfordul, hogy lógatod az orrodat, esetleg órákig, napokig dagonyázol az önsajnálat sötét és ragadós mocsarában. Ha azonban a négylábú kedvenced feltűnik a színen, valahogy azonnal tudja, hogyan vigasztaljon meg percek alatt. 

Próbáltál már szomorkodni, amikor a kutyához beszéltél? Nos, nem megy, ez tény: a kutya-hang (és ne csinálj úgy, mintha nem tudnád, miről van szó) kizárólag vidám lehet.
 

4. Séta közben remekül lehet lazítani

Oké, azt mindannyian tudjuk, hogy a nyári napsütés tökéletes keretet ad egy kis erdei sétának, de mi van akkor, ha szeles, nyirkos és hideg az idő, és sötét van?

Nos, a séta még ilyen körülmények között is egészséges, és persze segít rendbe tenni a gondolataidat, csak éppen te mozdulsz ki ritkábban. De mit lehet tenni, ha van egy kutyád, akit muszáj kivinni bizonyos időközönként? Igen, a blöki így (is) gondoskodik arról, hogy a tested-lelked mindig rendben legyen.

 

5. A kutya az önfegyelemre is megtanít

Amikor arra igyekszünk megtanítani a kis kedvencet, hogy ne pisiljen a szőnyegre, ne rágja szét a cipőket, ne egye meg a kerítést és ne ugorjon a kanapéra sáros tappancsokkal, mi magunk is önfegyelmet tanulunk. 

Érthető, hiszen nem várhatunk el valamit egy ösztönlénytől, amit mi, a tudatos emberek sem vagyunk képesek teljesíteni. 

Egy New York-i Egyetem felmérése szerint a kutyatulajdonosok ritkábban nyomják ki az ébresztőórát reggelente, és türelmesebben állják végig a sort a bankban, mint a kutya nélküli többség: egyszerűen önfegyelmet tanultak a blöki mellett.
 

6. A kánisz merga összeszedése alázatra nevel

Ha egy kicsit elszállnál, elveszítenéd a kapcsolatot a valósággal vagy egy biztos pontot keresnél az életedben, vidd ki a kutyát sétálni, és szedd össze utána a piszkát. 

Kétségkívül ez az a hétköznapi cselekvéssor, ami felébreszt és alázatra nevel. Így aztán tutira két lábbal állsz majd a földön, hiszen nem akarod elejteni a kutyasz*rt!
 

7. Aki a kutyát szereti, rossz ember nem lehet…

Nemrég egy volt tanáromat kérdeztem arról, mit tud a fogorvosról, akihez épp menni készülök. Az első mondata az volt: „Szereti a kutyákat, van neki három is, szóval rossz ember nem lehet.”

Nem pont erre gondoltam (az ember egy ilyen helyzetben inkább a szakmai kvalitásokra kíváncsi), de a válasz voltaképpen kielégítő volt: valóban, aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet.
 
 
 
 
(kutyabarát.hu)
 
 
 
 
Forrás: men.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...