Saját KB bal
Saját KB jobb

Ismerd meg a Fajtamentőket! Westie Fajtamentés

Múltkori, a Cane corso fajtamentést bemutató riportunkat kövesse egy kiskutyákat mentő csoport, a Westie Rescue Hungary bemutatása. Hatvani Viktóriával, a Westie Rescue Hungary vezetőjével készítettünk riportot.

Kutyabarát.hu: A Westie Rescue Hungary az elhagyott, gazdátlan westie kutyák érdekében tevékenykedik Magyarországon.  Mikor alakultatok? Milyen eszközökkel, és milyen háttérrel tudta megkezdeni  tevékenységét a csoportotok?

Hatvani Viktória: 2011.szeptemberében kezdtük el működésünket a Cerberos Állatvédő Egyesület keretein belül; az ő segítségükkel és szárnyaik alatt tudtuk elkezdeni a hegylakók mentését. Egy kedves barátom fedezte az első mentettünk, Kalóz rehabilitációját, ő adta meg a kezdő lökést anyagilag. Ezek után egyre többen figyeltek fel a munkásságunkra és kezdtek el támogatni minket. A csapatunk igen vegyes, van közöttünk állatorvosi szakasszisztens, szociális munkás, kutyakozmetikus, kutya-fizioterapeuta, köztisztviselő és irodista is. Mindegyikünk más feladatot lát el a csapaton belül, fontosabb döntéseket közösen hozunk meg és jó látni, hogy milyen színes a társaság, mégis remekül együtt tudunk dolgozni a nemes cél érdekében.
                                                                                                                
Kutyabarát.hu: Te magad is westie gazdi vagy, nagy ismerettel rendelkezel a westie-k természetét, viselkedését illetően. Kiknek ajánlod a fajtát? Milyen tulajdonságokat emelnél ki a fajtánál?

Hatvani Viktória: Az a vicces, hogy komoly tapasztalattal én sem rendelkeztem, amikor kipattant az agyamból, hogy westie-t szeretnék menteni. Két saját westie-m, Hannah és Frodó megadták az alapot a terrier-természet kiismeréséhez, de két egyed kevés ahhoz, hogy valaki azt állítsa magáról, hogy ismeri a fajtát. Az utóbbi két és fél évben tanultam meg a legtöbbet róluk, a 120 mentett segített ebben.

A Westie, annak ellenére, hogy sokan cuki ölebnek tartják, igazi terrier, vadászkutya. Önfejű, makacs, akaratos, kitartó, de nagyon okos, lendületes, igazi hűséges társ. Kiknek ajánljuk? Aki tud bánni vele, nem csak szeretgetni, hanem következetesen nevelni is tudja és van rá ideje. Természetesen ki kell emelnem, hogy minden egyed más és más, van, aki szereti a gyerekeket, van aki nem, van aki sajtkukac, van aki a nyugalom szigete. Meg kell említenünk azt is, hogy a fajta sok egészségügyi problémával rendelkezik a túlszaporításnak köszönhetően, így aki ezt a fajtát választja, számoljon vele, hogy az anyagi vonzata magasabb lehet.

Kutyabarát.hu: A WRH tagjai önkéntesként foglalkoznak a fajtamentéssel, mindenkinek más polgári foglalkozása van. Hogyan tudtok időt szorítani a westie-k mentésére, rehabilitálására a munka mellett? Ideiglenes befogadók segítik a munkátokat?  Támogatást honnan kapok, illetve honnan  remélhettek?

Hatvani Viktória: Őszintén megmondom, nagyon nehezen és sok önfeláldozással, megértő családdal, barátokkal a háttérben. Ahogy említetted mindannyian a rendes munkánk mellett, szabadidőnkben végezzük a mentési tevékenységet, sokszor minden mást háttérbe szorítva. Munkánkat – ideális esetben – segítik ideiglenes befogadók, mivel nem rendelkezünk menhellyel. Abban hiszünk, hogy a kutya rehabilitációja minden esetben hatékonyabb és gyorsabb egy szerető családi környezetben, hétköznapi életet élve, mint egy telephelyen, rácsok mögé zárva – akkor is, ha a napi többszöri foglalkozás adott. Az utóbbi időben azonban egyre nehezebb ideiglenes befogadókat találni Budapesten, így kutyáinkat sokszor panzióban vagyunk kénytelenek elhelyezni reménykedve, hogy hamar kikerülnek onnan. 

Az anyagi hátteret különböző forrásokból teremtjük meg. Alapítottunk egy Támogató Klubot, ahová olyan Hegylakó-fanatikusok csatlakoznak, akik vállalják, hogy rendszeres havi támogatást folyósítanak számunkra. Ezen kívül egy-egy költségesebb beavatkozáshoz, kezelés-sorozathoz szintén magánszemélyektől kapunk alkalmankénti hozzájárulást. Rendezvényeken is meg szoktunk jelenni, állandó együttműködő partnereink vannak, naptárat is adtunk ki, illetve tavaly óta Canispro Hungary Állatvédő Alapítványon keresztül az adó 1%-ot is tudunk gyűjteni. Állami támogatásban sajnálatos módon nem részesülünk – hasonlóan a többi állatvédő alapítványhoz.

Kutyabarát.hu: Hogyan néz ki Nálatok az örökbefogadás menete? Milyen kritériumok alapján döntitek el, hogy megfelelő az adott kutya számára a gazdi-jelölt?

Hatvani Viktória: Mondhatni nagyon szigorúak vagyunk a gazdik kiválasztásakor, sokszor ezt neheztelik is a jelöltek. Az első lépés egy részletes bemutatkozó-levél küldése e-mailben, melyből már le tudunk vonni jó pár következtetést. Ha úgy gondoljuk, hogy a kiszemelt védenc illik abba a családi környezetbe, akkor sort kerítünk egy személyes találkozásra, ahol a kölcsönös szimpátiára, a gazdik-kutyák közötti reakciókra figyelünk.  

Vannak egészségügyi okok miatt különleges igényű mentettjeink, akiknél már a gazdi kereséskor ismertetjük a kritériumokat, és csak azok jelentkezését mérlegeljük, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek. Kizárólag mentettjeink érdekeit tartjuk szem előtt és nem arra törekszünk, hogy minél hamarabb “szabaduljunk” egy kutyustól, hanem, hogy a számára legjobb körülmények közé kerüljön. Minden kutyust ivartalanítva és rehabilitálva adunk ki.

Ez a munkánk legfelelősségteljesebb része, hiszen egy rossz döntésnek komoly következményei lehetnek, és ennek nem szeretnénk a már így is sok bánatot átélt Westie-ket kitenni.

Kutyabarát.hu: Milyen rövid – illetve hosszútávú tervei vannak fajtamentéseteknek?

Hatvani Viktória: A legfrissebb hír, hogy két és fél éves együttműködés után a Cerberos Állatvédő Egyesülettel, úgy éreztük felnőttünk a feladathoz, hogy önálló egyesületet alapítsunk. Hálásak vagyunk nekik, hogy egyengették utunkat és rengeteg tanáccsal láttak el. 2014 márciusától Magyar Westie Fajtamentő Egyesület hivatalos név alatt folytatjuk működésünket, a köztudatban maradunk Westie Rescue Hungary. Szeretnénk a magyar westie gazdikat összefogni, rendezvényeket szervezni és nemzetközi kapcsolatokat is kiépíteni.

Hosszútávú céljaink közé tartoznak, mint minden más fajtamentésnek, hogy az ország felesleges westie szaporulatának növekedését megakadályozzuk a szaporítók felszámolásával, a kutyatartók figyelmének felhívásával az ivartalanítás fontosságára.

De mindenek felett, minél több rászoruló hegylakón segíteni, hiszen mindannyiunk számára a fizetség a végtelen fáradozásért a sok hálás, boldog gombszempár (Kalózok esetében csak szem 🙂 )

 

A Westie Fajtamentés profildala a kutyabarát.hu-n.

Hivatalos honlap.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...