Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyafuttatók használatának tízparancsolata

A kutyafuttatók remek találmányok a városban élő kedvencek számára. Ám egyáltalán nem mindegy, Te és a kutyád hogyan viselkedtek a futiban. Mert igen, itt is vannak olyan etikett-szabályok, amiket be kell tartani ahhoz, hogy hű barátod és a többi ott játszó is jól érezhesse magát. – jegyzi meg a neon.hu oldalán

Az alábbi pontokkal mi is teljesen egyetértünk és kérünk szépen minden kutyabarátot, hogy legyen szíves betartani ezeket az alapvető szabályokat.

1. Mindig takaríts fel a kutyusod után
Hiába jár pénzbüntetés azoknak a gazdiknak, akik nem szedik fel a kutyagumit, sajnos még mindig vannak olyanok, akiket egyszerűen nem érdekel a kutyájuk által hátrahagyott „ajándék”. Te sose legyél ilyen primitív, és mindig szedd össze a kakit, ha a kedvencedre épp a futiban jött rá a szapora.

2. Ne ez legyen a kutya egyetlen mozgástere
Bár sokan azt gondolják, hogy a kutyafuttatók pontosan azt a célt szolgálják, hogy kielégítsék az ebek mozgásigényét, valójában ez nem teljesen így van. Ha ugyanis egy olyan kutya, ami egész nap a lakásba volt zárva, hirtelen kiszabadul, nyilván extra lelkes lesz amiatt, hogy végre kedvére futkározhat és játszadozhat. Ha pedig ez a hév a futiban kapja el, könnyen előfordulhat, hogy a túlzott vidámság esetleg megijeszti a többi kutyát, ez pedig akár verekedésekbe is torkollhat. Nem kell lefutnod a kutyáddal a maratont, de egy kicsit azért mozgasd meg, mielőtt bemész vele a kutyaparkba. Sokszor elég egy plusz kört tenned a háztömb körül, mielőtt bementek a futtatóba.

3. Tanítsd meg a kutyádat a megfelelő üdvözlésre
Ahogy egy szülő megtanítja a gyerekének az udvarias köszönést, ugyanúgy a gazdiknak is feladata, hogy ráneveljék a kutyájukat a megfelelő üdvözlésre. Lehet, hogy szupercukinak tartod, ha a kedvenced úgy megy oda idegen kutyákhoz, hogy szó szerint rájuk ront és vadul elkezdi szaglászni őket, ám ez a viselkedés egy félénkebb állatból kiválthatja a védekezési ösztönt, ami harchoz vezethet. Mielőtt futiba vinnéd a kutyusodat, tanítsd meg neki akár az ismerősök kutyáit, akár az utcán sétáltatott ebeket bevonva azt, hogy is kell udvariasan üdvözölni a másikat: nyugodtan, óvatosan – még véletlenül sem úgy, mint egy eszelős.

4. Le a hámmal és a nyakörvvel
Az nem elég, ha leveszed a kutyádról a pórázt – a nyakörvet vagy a hámot se hagyd rajta. Játék közben ugyanis a saját kutyusod, és a többi is megsérülhet.

5. Kicsik a nagyokkal
Ha kis testű kutyád van, eszedbe ne jusson olyan futiban elengedni, ahol rajta kívül csak egy rakás hatalmas állat van. Ha csak néhány nagyobb kutyus van bent, akkor nem lesz baj, de tucatnyi nagy testű kutya között a sajátod tuti, hogy teljesen kétségbe fog esni, és hidd el, hogy nincs szüksége ekkora stresszre. 🙂

6. Ne emeld fel!
A legtöbb kistestű kutyus gazdijánál szinte automatikus reakció, hogy nehéz helyzetben felkapják a kis kedvencüket, nehogy baja essen. Ez azonban egy futiban kész öngyilkosság! Ha ugyanis egy másik eb esetleg támadóra venné a figurát, te pedig felkapod a kis vakarcsodat, az „ellenség” ezt menekülésként fogja érzékelni, és ha nem elég jól nevelt, azonnal támadni fog – és nemcsak a kiskutyát, hanem téged is.

7. Lábhoz!
A futiban az egyik legfontosabb skill, amire a kutyádnak szüksége van, az a hívószóra való azonnali reagálás. Ha verekedés veszélye állna fenn, a kutyusod pedig rendesen megtanulta, hogy ha hívod, akkor csapot-papot otthagyva mennie kell, akkor elkerülheted a problémákat. Ne vidd sok szaladgáló eb közé a sajátodat, ha még nem megy neki a szófogadás.

8. Játékok
Ha a kutyusod „önző” és sosem hajlandó odaadni másnak a játékait, vagy esetleg kleptomán, és folyamatosan elcsórja más kutyusok labdáit, inkább ne próbálkozz azzal, hogy futiba viszed. Az ilyen viselkedés ugyanis egy pillanat alatt tömegverekedésbe fulladhat, ezt pedig nyilván te sem szeretnéd.

9. Folyamatos nevelés
Még a legjobbakkal is előfordul, hogy néha hibáznak – ha a kutyusod rosszul viselkedik, azonnal lépj közbe. Ne hagyd, hogy direkt bosszantsa a többi kutyát, vagy nekiálljon arcoskodni, hogy bizonyítsa, ő a falkavezér. A futiban mindenki egyenlő, és ezt a te kis drágádnak is be kell tartania.

10. Folyamatos odafigyelés
Természetes, hogy a többi gazdival szívesen beszélget az ember, de közben is állandó felügyelet alatt kell tartani a kutyádat. Ahogy egy játszótéren sem téveszti szem elől egy szülő a gyerekét, ugyanígy egy gazdi sem feledkezhet meg a kutyájáról a nagy beszélgetésben. És tedd el a telefonodat is – kivéve, ha azért van elől, hogy a kedvencedről készíts felvételeket. 😉

Mi, mint a kutyabarát helyek közvetője feladatunknak tekintjük felkutatni az országben fellelhető összes kutyafuttatót, ám ez sajnos nem könnyű feladat…pláne képekkel bemutatni ezeket a helyeket.

Ezért a segítségeteket kérjük!

Ajánljatok nekünk kutyafuttatókat, és küldjetek képeket is az ajánlás mellé! A beküldők között 2014. március 1-én kisorsolunk különféle nyereményeket.
Milyen nyeremények lesznek? Jövőhéten azt is megosztjuk Veletek! 🙂

Ide küldhetitek már most az ajánlásokat: [email protected]

Köszönjük!

 

Adatbázisunkban megtalálható kutyafuttatókat itt találjátok.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: neon.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...