Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya talpára odafagyott hó veszélyei

A havazás kellemetlenségei nemcsak bennünket érintenek, hanem kutyáinkat is. A nagy hidegben a kutya tappancsán összegyűlt hó pillanatok alatt jéggolyók formájában odafagy, ami járás közben dörzsöli a bőrét és ez egyrészt nagyon fájdalmas a számára, másrészt ennek bőrgyulladás, hámhiány és súlyos esetben akár sántaság is lehet a következménye.

Semmiképpen ne hagyd, hogy ő maga tisztítsa le, mert ha lenyalja a talpáról a sózott havat, annak hányás vagy hasmenés lehet a vége.

Hogyan tudsz segíteni kutyusodon?

1. Amíg nem fagy meg a hó, óvatosan el tudod távolítani a mancsáról és az ujjai közül. Ezért érdemes rövid időközönként ellenőrizni az állapotukat.

2. Ha viszont már apró jéggolyók formájában ráfagyott az érintett területekre, tedd a mancsát langyos, kb. 25 fokos vízzel teli edénybe, és hagyd benne, amíg leolvad róla. (Vigyázz, nehogy ennél melegebb vizet használj, mert az égési sérülést okozhat.) A másik lehetőség az, hogy körbecsavarod a mancsát meleg ruhával 15-20 percre. Ha időközben kihűlt a ruha, cseréld ki. Bármelyik megoldást választod, utána mindenképpen alaposan szárítsd meg, és ne engedd, hogy ismét a mancsára fagyjon a hó, mert az olvadás-felmelegítés utáni ismételt fagyás komoly szöveti károsodást okoz. – olvasható a kutyaelsősegély.hu oldalán.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...