kutyatámadás

Támad a kutya. Mit tegyünk?

Sajnos számtalan esetről lehet hallani a híradásokban a különböző kutyatámadásokról, melyekben néha elég rosszul végződnek a dolgok. A kutya nagy felelősség, nevelni és tanítani kell, nem elég "csak" szeretni. Kiváltképp, ha a kutya fajtájára jellemző az agresszivitás.

Kíváncsiak voltunk, hogy ha találkozunk agresszív, támadó kutyával, akkor mit tegyünk. Szakértőnket, Miklósi Bernadettet, a Best Dog kutyakiképzés vezetőjét kérdeztük kutyatámadás témakörben.

Mit tehet a gazda, hogy elkerülje egy másik állat támadását?

Ha észrevesszük, hogy egy nem kifejezetten barátságos kutya közeledik felénk, akkor az első és legfontosabb dolgunk, hogy ne essünk pánikba, próbáljunk meg nyugodtak maradni. Igyekezzünk a saját kutyánk figyelmét magunkra irányítani. Ebben az eseten jól jöhetnek a már előzőleg jól begyakorolt feladatok (pl. szemkontaktus kérése a kutyánktól).

Ha előre tudjuk, hogy olyan helyen sétálunk, ahol sok kutya garázdálkodik gazda, felügyelet nélkül, akkor célszerű a séták alkalmával magunkkal vinni pl. egy sétáló botot, vagy más hasonló eszközt, ami vészhelyzet esetén a segítségünkre lehet. Alkalmas lehet erre a célra egy esernyő is, aminek hirtelen kinyitása akár el is ijesztheti a támadó kutyát, illetve akadályt képezhet a támadó kutya és köztünk. Egyesek kereplőben, mások egy nagy adag citromlében hisznek, melyek a támadás esetén az idegen kutyával szemben felhasználhatóak.

Ha kis/közép termetű kutyánk van, akkor megpróbálhatjuk védelmezni saját testünkkel úgy, hogy a kutyát a mellkasunkkal és a térdünkkel magunk alatt tartjuk. Megoldás lehet még, ha a kutyánkat megpróbáljuk olyan magasságban (pl. kocsi teteje) elhelyezni, ahol a támadó kutya számára elérhetetlen. Egyes kiképzők, gazdák szerint jól bevált tipp, ha élelmet dobunk a támadó kutya irányába (ez lehetőleg minél szagosabb legyen), ami esetlegesen lekötheti a figyelmét, amíg mi gyorsan elhagyjuk a helyszint. Hasznos lehet, ha a kutyánknak megtanítjuk a gyors irányváltásokat, hogy a veszélyes helyzetekben is gyorsan és összeszedetten lehessen vele közlekedni, elkerülve ezzel a veszélyes találkozást.

kutyatámadásHa már megtámadta kutyánkat egy másik kutya, mi a teendő?

Mindennél fontosabb, hogy a verekedő kutyákat ne kezdjük el a nyakörveiknél fogva (vagy bárhol máshol) széthúzni, mert ezzel akár még nagyobb sérülést okozhatunk, mindemellett gyorsan mi is áldozatává válhatunk a kutyatámadásnak. Ne vegyünk elő se játékot, se ételt, mert ezzel a kutyák birtokló agresszióját még jobban megnöveljük.

Ne essünk pánikba, ha a kutyánk a kutyatámadás következtében megsérült, hiszen ebben az esetben a legfontosabb, hogy a kutyánk maximálisan érezze, hogy ura vagyunk a helyzetnek, és minden rendben lesz. Az állatorvosi kezelések után (ha szükséges) mindenképp térjünk vissza a napi megszokott sétákhoz, még akkor is, ha a kutyánk a felépülés után eleinte bizalmatlan az utcán és/vagy az idegen kutyákkal. Azzal, hogy otthon a négy fal között bezárva tartjuk, csak még nagyobb bajt okozhatunk, hiszen a kutyánkban benne marad a negatív találkozás emléke, illetve megfosztjuk a nélkülözhetetlen szociális élet örömeitől.

Mi van, ha ránk támad egy kutya, mit tegyünk?

Kutyatámadás esetén többségében sajnos az emberek hajlamosak rosszul reagálni egy támadó kutya közeledésére, ami megnyilvánulhat a kutya kitartó bámulásában, sikoltozásban, ordibálásban, sőt egyesek heves kézmozdulatokkal is igyekeznek elijeszteni a feléjük közeledő kutyát. Ebben az esetben a legjobb megoldás, ha nem mozdulunk, emellett semmiképpen se tegyük a fent felsoroltakat. Ne veszítsük szem elöl a kutyát, azonban eközben semmiképpen se nézzük a kutya szemébe, hiszen azzal még jobban magunkra „haragítjuk”. Kulcsoljuk össze a kezünket vagy szorítsuk közel a testünkhöz, ezzel kevésbé leszünk félelmetesek a kutya számára. Próbáljunk meg gyorsan szerezni valamit, amit a kutya megharaphat, például vegyük le a pulcsinkat/cipőnket. Ha ez nem sikerül és a támadás elkerülhetetlen, akkor húzzuk össze magunkat magzatpóz szerűen, kezünkkel védjük a nyakunkat, térdünkkel pedig a belső szerveket.

Miklósi Bernadett

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...