Saját KB bal
Saját KB jobb

Támadnak a kullancsok

Az új év szokatlanul meleg időjárással indult, ezért a kullancs szezon nem ért véget. Az állatorvosi rendelőkben a szokottnál több kullancsfertőzéses kutyát kezeltek az elmúlt hetekben.

A kullancs kora tavasztól késő őszig támad, jó esetben. Egy olvasónk azonban arra hívta fel figyelmünket, hogy kutyájában több kullancsot is talált a napokban. Dr. Kiss Anna szombathelyi állatorvos kérdésünkre elmondta, bizony rendelőjében is több kullancsfertőzött kutyát kezelt az elmúlt hetekben.

–- Az enyhe időben még akár a téli időszakban is támadhat a kullancs. Az élősködő számára ideális időjárás az enyhe, tavaszias, nem túl napos, nem túl száraz időszak, de a fagyokat kivéve szinte mindig számíthatunk a megjelenésére. A kullancsok a telet az aljnövényzetbe fúródva, vagy rágcsálók vackában vészelik át –- mondta az állatorvos.

Volt olyan kutya, amelyből öt kullancsot szedtek ki januárban (Fotó:VN Archív)

–- Ami a kullancsfertőzött kutyákat, vagyis a babéziás eseteket illeti, már január másodikán hoztak egy kutyust. Négy, öt darab kullancsot szedtünk ki belőle. Az elmúlt hetekben is – januárhoz képest – jóval több babéziás esetünk volt, mint szokott lenni az év ezen időszakában –- ecsetelte dr. Kiss Anna.

–- Úgy gondolom a jelenlegi időjárásnál érdemes a gazdiknak kullancs elleni cseppet rakni a kisállataikra, ez megelőzheti a bajt. Abban az esetben, ha a kutyán elesettséget, bágyadságot, apátiát észlelünk, vagy esetleg nem eszik az állat érdemes orvoshoz fordulni, pláne abban az esetben, ha volt előzménye a dolognak, vagyis találtunk kullancsot kedvencünkben. Intő jel lehet még a magas láz, a sötétülő, véres jellegű vizelet, mustár színű széklet és a sápadt nyálkahártya –- magyarázta el a szombathelyi állatorvos.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: vaol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...