Saját KB bal
Saját KB jobb

Ámor további kezelése

A Hungarovet Állatorvosi Rendelővel dolgozunk együtt, elküldtük Ámort egy kivizsgálásra, sajnos félő, hogy sok  idő telt el a műtét és a mostani kezelések között. A tapasztalt mozgások motorikus mozgások, egyálatán nem biztos, hogy lábra áll. Megprobálunk egy fizióterapeutát is bevonni a kezeléseibe, így növelve az esélyeit a gyógyulásra. Jelenlegi álláspontunk, szerint megadjuk neki az esélyt arra, hogy lábra állhasson.

Első megállapítás: fekete kutyáról nagyon nehéz jól látható felvételeket készíteni, de a kezelés miértje, vagyis a hátsó végtagok jól látszanak.

Nézzük a kezelésen mi történik: Egyre inkább elfogadja azt a tényt, hogy úsznia kell, de továbbra is fél a vízben. Sokat stresszel, ezt a pulzusából tudom megállapítani illetve, hogy gyorsan, zihálva veszi a levegőt. 30 másodperceket úszik és 1 perceket pihen, a felvételen is jól látható módon, a vállamra csimpaszkodva. Az első alkalommal egyáltalán nem használta hátsó végtagjait, ám a mostani felvételen már látszik, hogy elkezdte használni ezeket is .Tenyeremet “érintési pontként” aláteszem, ezzel is stimulálva a mancspárnáit. Egyelőre mellső végtagjait jóval erőteljesebben használja, illetve túl is pörgeti magát, mivel jelenleg még menekülni szeretne a medencéből.

Szorongása a heti rendszeres alkalmak miatt szűnni fog, illetve ahogy elkezd épülni az izom a hátsó végtagokon, lesz izom érzete, magabiztosabban fog úszni.

Talán a legkönnyebben ezt a folyamatot úgy tudjuk elképzelni, mint amikor a kisgyermek elkezd úszni tanulni a segítő elemekkel. Ekkor még szinte teljes pánikban úszik a medence végéhez, ám később a mozgáselemek rutinná és mindennapossá vállnak, így könnyedén, stressmentesen úszik.
Visszajelzésekből azt a hírt kaptuk, hogy Ámor megpróbál lábra állni, de jelenleg még sajnos nem tudja megtartani magát.

Időközben további információkat kaptunk Ámor betegségének előmeneteléről. Egészségesen került a menhelyre, nagyon izgága bájos kutyusként. Arról hírlik, hogy fénykorában kerítéseket mászott, ugrott, nagy szökő hírében állt. Majd egy reggel az Árvácska otthon dolgozói, már bénult állapotban találtak rá. Ahogyan korábbi leírásunkban is említettük, a hátágyéki gerincsérüléseknél lehet traumatikus ok a háttérben, valamilyen sérülés, baleset vagy pedig a hátágyéki porckorongsérv. A háttérinfomációk bitokában ez utóbbi tűnik egyre valószínübbnek.. Amennyiben az elő tünetek nem feltünőek, akkor a gazdi észre sem veszi, cask amikor bekövetkezik a bénulás. Nagyon sok ilyen esetben hallani, hogy reggel bénult állapotban találtak rá kutyájukra. Ezért is fontos, hogy a gazdik ismerjék a tüneteket, hiszen ennél a betegségnél az idő a súlyozzó tényező. Korábbi ismertetőmben részletes leírást találtok a betegség tüneteiről. Ámor esetében, úgy tűnik még 48 órán belül sikerült elvégezni a műtétet, azért használom az úgy tűnik megfogalmazást, mert pontosan nem lehet tudni, hogy mikor állt be a bénulás állapota.

Egy biztos, hosszas regenerációra van szükség, az állatorvosi kezeléseken kívűl fizióterápia, hidroterápia, akupunktúra is szükséges. Ezek együttes alkalmazása, javítja az esélyeket és gyorsítja a gyógyulást.

Ámor kapott egy saját méretre szabott kocsit, amivel tud közlekedni. Ám télire át kellett költöznie a TordasZooba, ahol könnyedén tud mozogni a kocsival. A Kutyológia-városi kutyázás felsőfokon oldal vezetői Eszter és Viki jelentkeztek Ámorral a programba, és szorgosan hozzák heti kétszer a fiatal urat, hogy mire valaki beleszeret négylábon állva tudjon bemutatkozni.

 

 

Látó Márton, Szánthó Flóra

 

Ámor profiloldala

Hungarovet Állatorvosi Rendelő

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...