Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Tomas Bankauskas on Unsplash

Mennyi ideig lehet otthon hagyni egyedül egy kutyát a lakásban?

Kimondottan stresszes lehet, amikor eljön a pillanat és először kell otthon hagynod egyedül a kutyádat. Legyen szó kölyökről vagy felnőttről.

Akár munkába mész, társasági eseményekre, vagy bevásárolni, elkerülhetetlen, hogy időnként egyedül hagyjuk otthon kutyáinkat.. Bár a kutyák élvezik az emberi társaságot, kimondottan szociális lények, ez nem jelenti azt, hogy rossz vagy veszélyes lenne őket egyedül hagyni.

Mennyi ideig lehet egyedül hagyni a kutyákat?

Alexandra Bassett, professzionális kutyakiképző a Rover oldalán osztotta meg gondolatait a témában.  „Az, hogy mennyi időre hagyhatod egyedül a kutyát, függ az életkoruktól, temperamentumuktól, energiaszintjüktől, és attól, hogy minden szükségletüket kielégítették-e, mielőtt egyedül hagyják őket.”   Általános szabály, hogy egy kölyköt ne hagyj egyedül több órára, mint ahány hónapos. Például egy öt hónapos kölyköt nem tanácsos öt óránál hosszabb ideig egyedül hagyni. Az öt hónaposnál fiatalabb kölykök több figyelmet igényelnek, így őket Bassett szerint három-négy óránál tovább nem jó egyedül hagyni otthon. Az idősebb kutyák, akik hozzászoktak a rutinjukhoz, általában hat-nyolc órára egyedül hagyhatók, ha szükségleteik kielégítettek. Az aktívabb kutyafajták, mint az ausztrál juhászkutyák, nehezebben tölthetnek hosszabb időt egyedül, mint a mérsékelt energiaszintűek, mint például a bulldogok.

Mennyi ideig hagyhatod a kutyádat szobakennelben?

A szobakennel  használatakor a szabály ugyanaz: ne hagyj egy kölyköt több órára bezárva , mint ahány hónapos. Bassett azt javasolja, hogy használj játszóteret ketreccel együtt, ha több mint három-négy órára kell egyedül hagynod egy kiskutyát.  Így van egy kijelölt WC-területe, és elkerülheted a ketrec szorongás kialakulását is. A játszótér hasznos lehet felnőtt vagy idős kutyák számára is, akiknek több egészségügyi szünetre van szükségük.

Mi a helyzet az éjszakai egyedülléttel?

 „A kutyák falkában élő állatok, és jobban szeretik mások társaságát, mint az egyedüllétet” – mondja Bassett. Azokban az otthonokban, ahol több kutya van, könnyebb egyedül hagyni őket éjszakára, de egyke kutyák esetében nem ideális ezt rendszeresen megtenni. Ha a kutya hozzászokott a hosszabb egyedülléthez, akkor elképzelhető, hogy nem jelent neki gondot egy teljes éjszaka. De ha kutyád még kicsi vagy szeparációs szorongással küzd, próbáld meg hat-nyolc óránál tovább nem egyedül hagyni.

Hogyan készítsd fel a kutyádat az egyedüllétre?

Fontos, hogy mielőtt elmész otthonról hosszabb időre, legyen elég fizikai aktivitás a nap folyamán, például séta vagy játék. Az aktivitási igények változnak a kutya életkorától és fajtájától függően. A kutyáknak mentális stimulációra is szükségük van, például valamilyen sport, logikai játék, vagy apportírozás formájában. Ha tudod, hogy a kutyád megbízhatóan játszik egyedül a játékokkal, hagyhatod, hogy egyedül is hozzáférjen ezekhez, amíg távol vagy. De ha csak egy kicsit is bizonytalan vagy, inkább ne hagyj elől olyan játékot, amit szétszedhet és a darabjait lenyelheti. Ha hosszabb időre tervezel távol lenni, mindenképpen javasolt egy sétáltató vagy kutyaszitter bevonása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Rover.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...