Téli kutyatartás: tanács kis kedvenced megóvásához

Az elmúlt évek leghidegebb tele érkezett meg idén – éjjeli fagyra és rendszeres havazásra számíthatunk az elkövetkező hónapokban. Fontos, hogy a kültéren tartott kutyák számára megfelelő védelmet nyújtsunk a hideg idővel szemben. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tanácsokat, melyekkel megóvhatod őt a fagyos időtől!

Gondoskodj a megfelelő kutyaházról!

Ahhoz, hogy kültéren tartott kutyád megóvd a dermesztő hidegtől, a legfontosabb a megfelelő kutyaház biztosítása. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Ne feledkezz meg a szigetelésről!

Mindenképpen legyen szigetelő réteg a kutyaház oldalfalaiban és tetején. Az extra réteg garantálja, hogy kedvenced számára kellemes hőmérséklet maradjon a belterületen. Szigetelésként használható EPS (hungarocell) vagy kőzetgyapot lap. Javasoljuk, hogy a szigetelő réteget fával vagy egyéb kemény anyaggal fedd el. Így megelőzhető, hogy kis kedvencünk szétrágja a védőréteget.

Tovább javítható a kutyaház hőtartó képessége hőfogóval, amely a bejáratra helyezett vastagabb anyagból készült lap. Használható vastag szövet vagy akár PVC-lap is. A lényeg, hogy a hideg levegőt kint tartsuk az odúból.

Végül pedig használj szalma vagy egyéb bolhák által kevésbé kedvelt bélelő anyagot a kutyaházba. Ez kényelmes és meleg fekvő helyet ad a kertben átfázott kutyának. 

Ügyelj a megfelelő méretre!

Az ideális kutyaház lehetőséget nyújt az állatnak a szabad mozgásra, azonban nem túl nagy ahhoz, hogy testhőjével felmelegítse. Fontos, hogy minden kutya saját búvóhellyel rendelkezzen. Így több eb esetén, több házra lesz szükség.

kutyahaz

Válaszd ki a tökéletes helyet a kutyaháznak!

A szigetelés és a hőfogó használata mellett érdemes a kutyamenedék helyét is alaposan meggondolni. Ideális esetben fedett, széltől és esőtől óvott helyre érdemes rakni. Ezzel megóvhatjuk a faanyagot a korhadástól, kellemesebb hőmérsékletet biztosíthatunk a kutyának és esőzés esetén is száraz marad a belső tér.

Használj aljzatot a további hőszigetelés érdekében!

A további hideg elleni védelem érdekében, helyezd a kutyaházat aljzatra. Így nincs direkt kapcsolat a fagyos föld és a ház alapja között. Tökéletes választás lehet egy vastag falap vagy akár egy raklap is.

Építsd meg saját kezűleg!

Bár számos állatfelszerelés üzletben kapható kutyaház, akár saját kezűleg is megépítheted. Ezzel nem csupán jelentős megtakarítást eszközölhetsz, de saját igényeid és elképzeléseid alapján alkothatod meg a kis kedvenc téli menedékét. Ráadásul a kreatív ezermester projekt összehozza a család barkácsolásért rajongó tagjait. 

A profi végeredményhez profi szerszámokra lesz szükség. Míg kézi eszközökkel sokkal tovább tart a munka és kezdőként nehéz pontosan dolgozni, addig az asztali körfűrész precíz és biztonságos munkát tesz lehetővé a fák méretrevágásánál. Ráadásul egyéb projektekben is tudod használni a jövőben. Legyen szó agility pálya építésről vagy a kutyafelszerelés tárolásához szükséges DIY tároló dobozról, a barkácsfelszerelés mindig jó szolgálatot tesz. 

További jó tanácsok télre

A kutyaház mellett sok egyéb dologra szükséges figyelni azoknak a gazdáknak, akik a kertben tartják kedvencüket. Íme pár fontos tanács!

  • A víz könnyen megfagyhat a téli hónapokban, így naponta többször ellenőrizd az itató tálat. Szükség esetén pedig cseréld friss vízre! 
  • A hideg időben érdemes több élelmet biztosítani a kutyának, hogy képes legyen kis extra súlyt felszedni, amely segíthet a hideg elleni küzdelemben.
  • Télen sem szabad hanyagolni a testmozgást a kutyáknak! Játssz vele rendszeresen hideg időben is.
  • A szilveszteri petárda zaj rémisztő a kutyának, így ilyenkor érdemes beengedni a lakásba. Ezzel megelőzhető, hogy elszökjön a hangzavar miatt.
  • Télen extra figyelmet szükséges fordítani a mancsok megóvására! A gyakori havazás miatt könnyen maró hatású anyag kerülhet az állat testére, amely veszélyes lehet egészségére.

Zákány Szerszámház Kft: a megbízható barkácsbolt, ahol mindent megtalálsz kutyaház építéshez

Kedvet kaptál a kutyaház építéshez? A Zákány Szerszámház Kft kínálatában az összes szükséges szerszám megtalálható a barkács projekthez. Válogass a kedvező árú, kiváló minőségű termékek közül. Elveszve érzed magad a szerszám webshop oldalon? Szükség esetén fordulj az ezermester szakértőkhöz, akik készséggel segítenek!


 

(Kutyabarát.hu)

(x)

Képek forrása: Freepik

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...