Saját KB bal
Saját KB jobb

Amikor hiányzik a közös kaland – 5 jel, hogy a kutya több időt szeretne veled tölteni

A kutyák igazi társaságkedvelő, embercentrikus jószágok, bizony nagy szükségük van a közösen eltöltött időre és a fölösleges energiák levezetésére fizikailag és mentálisan is. Ha bundásunk hirtelen a megszokottól eltérő viselkedést tanúsít, a gazdik gyakran nem tudják hova tenni a váratlan magatartást, pedig előfordulhat, hogy pusztán egy kis extra közösen töltött, aktív órára lenne szüksége.

Naphosszat csak szundikál

Az egyik leggyakoribb jele annak, hogy kedvencünk több aktív órát, együtt töltött időt igényelne az az, ha a szokásosnál is többet húzza a lóbőrt. Bár a túlzott fáradékonyság és álmosság utalhat egészségügyi problémákra is, ha az állapotból egy kellemes séta vagy közös játék segítségével egyszerűen ki tudjuk rántani, akkor biztosan lehetünk benne, hogy csupán több aktivitásra volt szüksége.

Rágcsál-rágcsál-rágcsál

A cipőt, a szőnyeget vagy a kanapé sarkát. Olyan tárgyakat, amikre addig rá sem hederített. Ha indokolatlanul rombol vagy ugat, az a szeparációs szorongás, a túl sok egyedüllét és az unalom tipikus tünetei lehetnek. Kedvencünk ezzel a fajta viselkedéssel a magány okozta stresszt igyekszik csökkenteni, illetve levezetni. Hogy elkerüljük és megelőzzük a tombolást, fárasszuk le jól fizikailag és mentálisan is.

A világért sem hajlandó hallgatni ránk

Méghozzá úgy, hogy alapesetben fel sem merülne bennünk a feltételezés, hogy mancsosunk esetleg nem reagál egy-egy parancsszóra, vagy éppen az ellenkezőjét teszi annak, amire kértük. Ha szófogadatlan, az arra enged következtetni, hogy némileg több foglalkozást igényel. Egy kutyaiskola felkeresése segít a felesleges energiák levezetésében, és gondoskodik a kutya-gazdi kapcsolat elmélyítéséről is.

Állandóan rosszkedvű

Letargikus, kedvtelen, esetleg barátságtalan más kutyákkal vagy emberekkel. Ha még a legkedveltebb játéka sem kelti fel az érdeklődését, és csökken a lelkesedése olyan szituációkban, amik egyébként örömöt és izgatottságot váltanak ki belőle (például ha egy vendég érkezik hozzánk), akkor itt az idő, hogy megpróbáljuk kibillenteni ebből az állapotból, és növeljük napi szinten a közösen eltöltött idő mennyiségét.

Folyamatosan enne, vagy a legfinomabb falatokat sem hajlandó elfogadni

A táplálkozással kapcsolatos változások szintén unalomra utalhatnak. Ha kedvenc kutyatápját is az etetőtálba hagyja ahelyett, hogy mihamarabb felfalná, esetleg éppen ellenkezőleg, folyamatosan eledelért könyörög, annak többet között a levertség vagy szorongás lehet az oka.

Az alábbi cikkben még mélyebbről ismerhetjük meg az étvágytalanság okait: Nem eszik? Étvágytálan? – Ez állhat a háttérben

Amennyiben a jelenség hosszabb időn át is fennáll, és a gazdival eltöltött közös idő sem javít rajta, keressük fel állatorvosunkat, hiszen akár valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben!

Forrás: Platinum Magyarország
támogatott tartalom
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...