Mennyi az ideális húsmennyiség a kutyatápban? – Helyes táplálkozással az egészségért

Nem csak a kezdő gazdik számára okozhat nehézséget a megfelelő kutyatáp kiválasztása. A folyamatosan növekvő reklámzaj, a színes-szagos csomagolások, az újonnan megjelenő táplálási trendek és elkészítési módszerek bizony nem teszik egyszerűbbé a döntés meghozatalát. Ahhoz, hogy megértsük, mire is van szüksége kedvencünknek, jó néhány évet vissza kell ugornunk a kutya fejlődéstörténetében!

Amit a kutya emésztőrendszeréről és emésztéséről tudni kell

A kutya húsevő, amit emésztőrendszere is hűen tükröz. Az, hogy az eledel mennyi időt tölt a gyomor-bél traktusban, függ a tápanyagok felszívódásától és lebomlásától. A nehezen emészthető táplálékok (pl. a növényevők által fogyasztott eleségek) hosszabb emésztőrendszert igényelnek, míg a könnyedén emészthető tápanyagok (pl. a húsevő kutya által fogyasztott állati eredetű fehérje) számára rövidebb tápcsatorna is elegendő.

A fentieknek megfelelően a különféle táplálkozási szokásokkal rendelkező állatoknál eltérő arányok figyelhetők meg a tápcsatorna és testhossz tekintetében. A növényevőket és húsevőket összehasonlítva tehát megállapíthatjuk, hogy a növényevőké a leghosszabb tápcsatorna. A növényi tápláléknak ugyanis egy kizárólag növényevőkre jellemző erjesztési folyamaton kell átesnie ahhoz, hogy a növényi táplálékban megtalálható cellulóz és keményítő energiaként hasznosulhasson.

A húsevő állatok tápcsatornája rövid, abban a cellulóz emésztéséért felelős terület sincsen, hiszen arra nincs is szükségük. A kutya tápcsatorna-testhossz aránya mindössze 6:1, míg a növényevő szarvasmarha esetében ez az arány 21:1. Egyértelmű tehát, hogy a kutya táplálkozásának legfontosabb eleme nem más, mint a hús!

A kutya számára a hús a legfontosabb tápanyagforrás

A kutya a korábban leírtak alapján (is) az állati eredetű fehérjéből, azaz a húsból nyeri energiáját. Sem a növényi eredetű fehérjéket, sem a szénhidrátokat nem képes úgy megemészteni, mint a friss húst.

Fogazata is ennek megfelelően rendezkedett be: az alak, a méret, a rágó mozdulatok iránya egytől egyig jellegzetesek. A növényevők lapos, nagy méretű fogaikkal vízszintesen mozgatva rágnak, a húsevők hegyes és éles fogaikkal ejtik el és fogyasztják el a zsákmányt. A húsevők nyitni és csukni tudják állkapcsukat, de a növényevőknél jellegzetesen megfigyelhető vízszintes mozgásra nem képesek.

Mit tartalmazzon tehát a választott kutyatáp?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kutya táplálkozásának alappillére az állati eredetű fehérje, így első sorban tartalmazzon a táp minél több friss húst. Ez persze nem jelenti azt, hogy étrendjéből ki kell zárni a szénhidrátokat, csupán annyit, hogy azok csupán a szükséges mennyiségekben legyenek jelen, könnyedén emészthetőek legyenek, mennyiségükben pedig nem vetekedhetnek a friss hússal.

Mennyi húst tartalmazzon a kutya eledele?

A válasz egyszerűnek tűnhet: minél többet! A hagyományos eledelek elkészítési eljárása ugyanakkor kissé megnehezíti ezt a kérdéskört. A legtöbb száraz kutyatáp ugyanis extrudációval készül, ami nagy nyomást és magas hőfokot igényel. Hátránya, hogy az elkészítési eljárás sajátosságai miatt a tápszemek szétesnének, ha a hagyományosnál több friss húst használnának fel. Éppen ezért, ha kimagasló hústartalommal rendelkező kutyatápot választunk, az nagy eséllyel nem extrudációval, hanem valamilyen más eljárással készül.

Ahhoz pedig, hogy megállapítsuk, mennyi friss húst tartalmaz a kiszemelt eledel, nincs más dolgunk, mint alaposan megvizsgálni az összetevők listáját. Minél több található meg egy adott hozzávalóból az eledelben, annál előrébb kerül az összetevők listáján.

1 kg PLATINUM száraz kutyatáp 1,27 kg friss húsból készül

Ez pedig valóban így van, a PLATINUM magasra tette a mércét! Minden egyes kilogramm PLATINUM száraz kutyatáp 1,27 kg friss, emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készül. Kizárólag egész hússzeletekből, vágóhídi hulladék és nyesedék nélkül. Csupán egyfajta húsból, így számos alternatívájuk allergiás kutyák számára is ideális lehet. A kimagasló hústartalomnak megfelelően teljesen egyedi, FSG eljárással készülnek eledeleik. Ez a friss hús egyfajta elkészítési módja, ami olyan speciális húsfőzési módszerekből áll, amiket a sztárséfek az emberi étel elkészítése során azért alkalmaznak, hogy a húst a húslé felhasználásával ízletesebben és egészségesebben tudják elkészíteni. Ezért az FSG tulajdonképpen az emberi táplálék egyik elkészítési módja, ami a kutyatápot is a kiváló minőségű emberi étel szintjére emeli.

platinum hústartalom

Az FSG eljárásnak köszönhetően az eledelek…

  • Tápanyagokban különösen gazdagok
  • A kutya számára különösen ízletesek
  • A húslének köszönhetően jól rághatók és puhák
  • Rendkívül jól emészthetőek
  • Nem duzzadnak meg a gyomorban (nincs puffadt has)
  • Csökkentik a fogkőképződést és nem hízlalnak

Szerezd be az FSG eljárással készült PLATINUM eledeleket a PLATINUM webáruházban!

 

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...