Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Xan Griffin on Unsplash

Tükröm, tükröm mondd meg nékem: miért hasonlítok a kutyámra?

Általános vélekedés, hogy amilyen a gazda, olyan kutya. Vagyis a legtöbb gazdi hasonlít a kutyájára, vagy a kutya hasonlít a gazdájára. Olyan vagyok, mint a kutyám? Tényleg így van ez? És ha igen, mi az oka?

Biztosan te is láttál már séta közben olyan párosokat, akik egyértelmű hasonlóságot mutattak külsőleg. Testméret, testalkat, bunda/haj színe, talán ezek a leggyakoribb egyezések. Nem újdonság, hogy az emberek mások megítélésekor elsősorban magukból indulnak ki. Nincs ez másképp a kutyaválasztásban sem. Ami viszont igazán vicces, hogy sokszor észre sem vesszük milyen hasonlóság van köztünk és kutyánk között, amíg valaki fel nem hívja rá a figyelmet.

Szándékos vagy tudat alatti a választás?

A kutyák nem csak külsőre mutathatnak hasonlóságot gazdáikkal, és ebben sincs semmi meglepő. Sőt talán ez magyarázható meg a legkönnyebben. Amikor valaki tudatosan választ kutyát, akkor szándékosan veszi figyelembe a kutya tulajdonságait, habitusát, igényeit. Egy fizikailag aktív, sportoló ember hasonlóan energikus kutyát fog választani. A kutya pedig ugyanazt fogja szeretni mint a gazdi, sok sétát, kirándulást, állandó mozgást. Ugyanez igaz a kanapébetyárokra is, akik együtt szunyókálnak délután a kedvenc sorozatukon. Ha az igények egyeznek, a kötődés is sokkal szorosabb és biztosabb lesz.

Tanulás útján is elkezdhetnek hasonlítani ránk

A kutyáknak számos tanult viselkedésük van. Azok a kutyák például, akiknek a gazdája aktív és állandó mozgásban van, ezt fogják megtanulni és elsajátítani. Ha valaki egész nap lustálkodik hétvégén, annak a kutyája valószínűleg a gazdájával együtt fogja élvezni a semmittevést, ha a habitusa és energikussága ezt hagyják.

Tudat alatti választás?

Gyakori eset, hogy kutyánk egy tudat alatti döntésen alapuló választás eredménye. Tudat alatt ugyanis olyan dolgokhoz vonzódunk, melyek ismerősek számunkra, biztonságot nyújtanak vagy csak kimondatlanul is hasonlónak érezzük magunkhoz. A hasonló fizikai jellemzők például ide vezethetők vissza, amikor egy alacsony ember egy tacskót választ, egy magas pedig egy dán dogot.

Egy hullámhossz

A legnagyobb hasonlóság azonban abban rejlik, hogy a kutyák szinte beszippantják magukba pillanatnyi lelki és érzelmi állapotunkat. Ráhangolódnak az érzéseinkre és nagyon sokszor át is veszik őket. Ha egy gazdi ideges, legtöbbször a kutya is feszült lesz. Ugyanez igaz a szomorúságra és a jókedvre is. A kutyád tehát reflektál az érzéseidre és ezáltal hasonló hangulatba kerül mint te.

Ha most a kutyádra nézel, mit gondolsz? Tudatosan választottad, egy tudat alatti döntés volt, vagy az évek során hozzád hasonult?

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: thebark

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...