Saját KB bal
Saját KB jobb
Tabble képe a Pixabay -en.

Az egyik legveszélyesebb méreganyagot használták a turai mérgezéshez

Azonosították azt a méreganyagot, melyet a turai madármérgezés során használtak az elkövetők. Az eredmény még a tudósokat is sokkolta.

Szeptember közepén érkezett a hír, hogy ismeretlen tettes/tettesek közel 8000 hektáron, a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén mérgezett csalétkeket helyeztek ki. A tömeges mérgezés óriási károkat és veszteségeket okozott.

Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede, 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel. Négy háziállat is áldozatul esett, két kutya és két macska, továbbá három vadászható faj 11 egyede – nyolc róka, két dolmányos varjú, egy szajkó – és hat, a maradványokból meg nem határozható állat.

Azonosították a méreganyagot

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szaklaboratóriumainak vizsgálata szerint az egyik legveszélyesebb méreganyagot, a karbofuránt használták a turai szándékos mérgezéshez.

A most kimutatott koncentrációk sokkolták a szakembereket, hiszen az egyes csalétkekben talált 6000 milligramm per kilogramm értéket meghaladó, és az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 milligramm per kilogramm értéket megközelítő koncentrációk minden eddigi esetet sokszorosan felülmúltak” A méreg „akár 158 ember halálához, 158 ezer barna rétihéja pusztulásához vagy a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elegendő hatóanyag is lehetett azokban a csalétkekben, amelyeket természetvédők távolítottak el az elmúlt hetekben a turai vadászterületről. – MME

A nyomozás folytatódik, a tettesek nem kerültek még elő

A karborufán az egyik legmérgezőbb méreganyag, mezőgazdasági forgalomban volt 2008-ig. Használatát akkor betiltották az egész Európai Unióban. Halálos dózisa különböző emlősfajoknál 3-19 milligramm per testtömeg között változik, de a madarak általában ennél jóval érzékenyebbek. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság augusztus végén azt közölte, hogy természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomoz a Gödöllői Rendőrkapitányság.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...