Saját KB bal
Saját KB jobb

Alumíniummentes dezodor az egészségért

Az izzadás kezelésére sokan használnak dezodort vagy izzadásgátlót nap mint nap. Mindkét módszer hatékony, de eltérően működnek: a dezodorok szagtalanítják vagy elfedik az izzadság szagát, az izzadásgátlók pedig ahhoz segítik az embert, hogy kevésbé izzadjon. Fontos kérdés, hogy melyik termékeket érdemesebb inkább használni?

Milyen dezodorokban van alumínium?

A két működési mechanizmus alapvető különbsége, hogy a dezodorokban általában nem található alumínium, a legtöbb izzadásgátló viszont tartalmazza azt. Azokban a termékekben, amelyek a két funkció mindegyikét ellátják, azokban általában szintén van alumínium.

Egyes dezodorok a kellemes illatuk által elfedik az izzadság szagát, azonban nem minden esetben hosszan tartó a megoldás, és sokan vannak, akiknek mindez nem elég, de érdemes kutatni, mert az egyéni preferenciák szerint található a dezodorok között is hathatós megoldás az izzadásra.

Az izzadásgátlók az alumíniumsó-tartalmukkal abban segítenek, hogy kevésbé izzadjunk – azonban a bőr pórusait elzárják, ezáltal az izzadság nem képes távozni, ami nem csak előnnyel, hanem rendkívül káros következménnyel is járhat.

Az alumíniumot tartalmazó termékek káros hatással vannak az emberi szervezetre

Az izzadásgátlókban és más bőrápolási termékekben található alumíniummal kapcsolatos leggyakoribb aggodalom az, hogy mellrákot okoz. Ugyan tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az izzadásgátlók használatával kialakul a mellrák, de ismert tényként kezelhető, hogy az izzadásgátló szerekből származó alumíniumsók felszívódhatnak a bőrön keresztül, és összegyűlhetnek a különböző szövetekben – amely később a káros sejtek kialakulásához vezethet. 

Az alumíniumos termékek emlőrák szempontjából megnövekedett kockázatára utal az is, hogy az ebben a betegségben szenvedő női kontrollcsoport tagjai arról számoltak be, hogy korábban, naponta többször is használtak alumíniumtartalmú izzadásgátlót.

A kutatások során vizsgálták azokat az egészséges hölgyeket is, akik nem izzadásgátlót használtak, hanem az egészségesebb alumíniummentes dezodorokat, amelyek például a NapiBio.hu oldalon is széles választékban megvásárolhatóak. Az ő esetükben úgy találták, hogy a szervezetükben mért alumíniumszint sokkal alacsonyabb, mint az izzadásgátlót használók körében.

Egyes kutatások szerint az emberi szervezetbe került, felhalmozódott alumínium megváltoztathatja a test reakcióit az ösztrogén női nemi hormonra, és az endokrin rendszerben bekövetkező változások idővel károsak lehetnek a szervezetre.

A vesebetegségek kutatását végző tudósok észrevették, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a rossz vese működése miatt kialakult magas alumíniumszintet mértek, a demencia is korábbi életszakaszban jelentkezett. Az alumínium mamóriára gyakorolt negatív hatására utal az a tény is, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő felnőttek vérében magasabb a fémek, például az alumínium, a higany és a kadmium szintje. 

Az orvosi kutatások szerint az izzadásgátlókból származó alumínium felhalmozódhat a szervezetben, ezért nem kérdés, amikor csak lehet, érdemes kerülni azok használatát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...