Saját KB bal
Saját KB jobb

Jótanácsok fogváltás idejére

A kölyökkutyák nagyjából 12 hetes koruk körül kezdik meg az apró tejfogak váltását. A fogváltás időszaka stresszes lehet számukra és a gazdik számára is. A kiskutyát folyamatos fájdalom kínozza, míg a gazdi sokszor csak tehetetlenül néz, és próbálja menteni a még menthető cipőket. Bár a fájdalmat nem szüntethetjük meg, jó tanácsaink segítségével sokat tehetünk azért, hogy a fogváltás kellemesebben és kevesebb szétrágott bútorral, cipővel és berendezési tárggyal járjon.

A fogváltás időszaka

A kölyökkutyák esetében a fogváltás körülbelül három hónapos korban kezdődik, és hat hónapos korig tart. Ez alatt az időszak alatt a kiskutya tűhegyes kis tejfogai kihullanak és helyettük maradandó csontfogak nőnek. A fogváltás elég fájdalmas, és a fájdalmat a kutya rágcsálással, az íny masszírozásával igyekszik enyhíteni.

Ha nem talál alkalmasabb rágcsálnivalót, akkor akár féltett tárgyainkat is igénybe veheti erre a célra. Ezért fontos, hogy amikor elkezdődik a fogváltás, akkor tegyük a lakást kutyabiztossá. Tegyük féltett tárgyainkat biztonságos helyre, és ügyeljünk rá, hogy ne maradjon elöl olyan eszköz, amelynek a rágcsálása során a kutya kárt tehet magában (vezetékek, elektronikus eszközök, mérgező anyagok, kozmetikumok, stb.). Hiba lenne azt hinni, hogy a xilitet tartalmazó fogkrém tubusa vagy a távirányító nem kiváló kutyarágcsa! Szóval inkább tegyünk minden potenciálisan veszélyes dolgot magasra vagy zárt szekrénybe.

Helyette…

pedig adjunk kedvencünknek az életkorának és méretének megfelelő rágcsát, amellyel enyhíteni tudja a fogváltás kínzó fájdalmát. Választhatunk természetes anyagból vagy szilikonból készült rágójátékokat. Ízesített és illatosított rágcsákat is találunk a boltokban. A lényeg, hogy ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, hogy a kutyánk kedvére használhassa és még véletlenül se nyelje le. Az is fontos, hogy megfelelő keménységű legyen a rágcsa. A túl kemény tárgyak felsérthetik az ínyt és nem masszírozzák azt kellően. Inkább puha, kifejezetten kölyköknek való játékokat, plüssöket, válasszunk.

A fogváltás során először érdemes a puhább játékokat kipróbálni, később pedig áttérni a keményebb, textúráltabb rágcsákra.

Kaphatóak kifejezetten fogváltáshoz való hűthető játékok is, amelyek a rágcsálás nyújtotta megkönnyebbülésen kívül hűtik is a feszülő fogínyt.

Egy vékonyabb törölköző vagy konyharuha is könnyen átalakítható fogzós rágcsává: csak vizezd be, csavard ki, tekerd össze és fagyaszd le. A kiskutyád örömmel veti majd rá magát. Ha kiolvadt, újra felhasználható.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Only Club; Képek: Photo by Josh Sorenson from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...