Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit jelent az, hogy „teljes értékű kutyaeledel”?

Teljes értékű kutyaeledel – olvashatjuk a kutyatápok csomagolásán. Legyen szó nedves vagy száraz eledelről, a gyártók ezzel a felirattal láthatják el azon eledeleiket, amelyek… – mik is? Teljes értékűek. De mit takar ez a hangzatos kifejezés? Jót teszek a kutyámmal, ha teljes értékű eledellel etetem? Valóban minőséget vásárolok, ha ezt a feliratot keresem? Mit tartalmaz pontosan egy teljes értékű eledel? Lássuk a válaszokat!

Mit jelent, hogy teljes értékű eledel?

A kutyaeledeleket két csoportra oszthatjuk teljes értékű és kiegészítő eledelekre. Az előbbiek, a törvényi szabályozás értelmében, önállóan – azaz minden egyéb kiegészítő nélkül – is fedezik a kutyák tápanyagigényeit. Tehát a megfelelő mennyiségben etetve ezeket, nem szükséges egyéb kiegészítőt adni melléjük.

Lássunk egy példát: ha például csak csirkemellet adunk egy kutyának, az nem minősül teljes értékű étrendnek, hiszen például kalciumból nem tartalmaz megfelelő mennyiséget a kutya szükségleteihez képest. Ezért a csirkemell mellé adnunk kell még különféle dolgokat, például kalciumot, hogy teljes értékűvé tegyük a kutyánk ételét. Egy teljes értékű kutyaeledel mellé nem szükséges semmit sem hozzáadni, annak önmagában is megfelelő arányban fedeznie kell a kutyánk tápanyag-szükségleteit.

Mit tartalmaz pontosan egy teljes értékű eledel?

Erre nincs egzakt válasz. Mivel a minősítéshez csak a tápanyagok megfelelő arányú összetétele fontos, ezért a gyártók gyakorlatilag bármit beletehetnek egy teljes értékű kutyatápba, hogy megkapják az elvárt értékeket. A fehérje származhat színhúsból éppúgy mint szójából vagy zöldborsóból, vagy éppen vágóhídi nyesedékből. A vitaminok forrása lehet természetes vagy szintetikus. Kicsit olyan ez, mint hogy a napi vitaminszükségletünket fedezhetjük friss gyümölcsökből és zöldségekből, de bekaphatunk egy szintetikus multivitamint is.

A teljes értékű kutyaeledelek esetében is olvassuk el a címkét! Minél konkrétabb megnevezésekkel találkozunk, és minél pontosabb az összetevők listája, annál biztosabban lehetünk abban, hogy miből is készült.

teljes értékű eledel

Például, hasonlítsunk össze két teljes értékű kutyaeledelt az összetevők alapján:

1: Gabona, hús és állati melléktermékek (18%, 4% marha a barna darabkákban), olajok és zsírok (többek között 0,4% napraforgóolaj), növényi fehérjekivonatok, növényi melléktermékek (többek között 1% szárított répaszelet), zöldség (4% sárgarépa a narancssárga darabkákban, 4% borsó a zöld darabkákban), ásványi anyagok.

2: 39% friss vadhús (18% szarvas, 17% őz, 4% rénszarvas), 14% csirkehús (szárított), 8% nyúlhús (szárított), 8% kacsahús (szárított), burgonya (szárított), édesburgonya (szárított), 6% szárnyas zsír, borsó, 3% szárnyasfehérje (hidrolizált), 1% tojás (szárított), 1% lazacolaj, lignocellulóz, lenmag, útifűmaghéj, alma (szárított), sárgarépa (szárított), vörös áfonya (szárított), szárított gyógy- és fűszernövények (spenót, kakukkfű, oregánó, zsálya, petrezselyem, majoránna, kamilla, ánizsmag, görögszéna, körömvirág, borsmenta), cikóriainulin.

Könnyen látható, hogy az első esetben nem tudhatjuk, hogy:

  • milyen gabona és milyen arányban,
  • a barna darabkákban található 4% marhahúson kívül a tápban milyen állat(ok)ból származik a hús,
  • milyen zöldségek és milyen arányban

alkotják a táp összetételét.

A második táp esetében viszonylag pontos értékeket találunk, amelyeket a gyártó vállal.

Ebből a két példából is látszik, hogy pusztán a „teljes értékű” megnevezés nem garantálja sem az összetevőket, sem a minőséget, mindössze annyit, hogy a táp összetétele lefedi a kutyánk élettani szükségleteit.

Jót teszünk a kutyánkkal, ha teljes értékű kutyaeledellel etetjük?

Ebben a kérdésben megoszlik mind az állatorvosok, mind a gazdik, mind pedig a kutyadietetikusok véleménye. Röviden: egy teljes értékű tápban minden benne van, ami szükséges. Nem követhetünk el hibát, mint az otthon összeállított étrend esetében, és gyorsabb és kényelmesebb az etetés.

Nem tudhatjuk azonban, hogy mi kerül pontosan a kutyánk tálkájába, majd a szervezetébe. Egy gondosan összeállított, friss alapanyagokból készülő étrend esetében van ráhatásunk arra, hogy milyen forrásból fedezzük a kutyánk szükségleteit.

Ma már a kutyaeledelek gyártói is felismerték a gazdik azon igényét, hogy egészséges, természetes és a kutyák természetes táplálkozási igényeinek jobban megfelelő étrendet kövessenek. Ezért már találhatunk olyan száraz és nedves eledeleket is a boltok polcain, amelyek részletes összetevő listát és analitikai értékeket tüntetnek fel. Ezért fontos, hogy ne csak a címke elején felsorolt címszavakra, hanem a hátoldalon apró betűkkel feltüntetett összetevő listára is figyeljünk. Olvassuk el részletesen, és ennek ismeretében válasszunk a saját és kedvencünk igényeinek leginkább megfelelő megoldást.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás – példák: Pedigree felnőtt táp összetétele; Purizon felnőtt táp összetétele; Képek: Photo by C Technical from Pexels; Photo by bill emrich from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...