Saját KB bal
Saját KB jobb

Gasztrokutya – Otthon főzött eledel

Sokan, sokféle okból váltanak a boltban kapható száraztápok és nedves eledelek etetéséről az otthon főzésre. A leggyakoribbak az allergiás és emésztési problémák, melyek gyakorta összefüggnek. De vannak olyanok is, akik egyszerűen nem szeretnék a kutyájukat tartósítószerrel és egyéb adalékanyagokkal dúsított tápokkal etetni. Az otthon főzött étel előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele. Magunk választhatjuk meg az alapanyagokat és gondoskodhatunk róla, hogy kutyánk friss hozzávalókból készült, tápláló és egészséges ételt kapjon.

A kutyák tápanyag- és vitaminszükségletét kiszámítani nem ördöngösség, és némi utánajárással és az állatorvos segítségével magunk is beletanulhatunk. Annak érdekében, hogy valóban teljes értékű ételt készíthessünk, mindenképpen alaposan járjunk utána a kutyák táplálkozási szükségleteinek, beszéljünk táplálkozási tanácsadóval, kutya dietetikussal és az állatorvosunkkal.

Kezdetben pedig fordulhatunk olyan receptkehez, amelyek előre kiszámolt arányokkal dolgoznak és a  kiegészítők hozzáadásával a kutyák igényeinek teljes mértékben megfelelnek. Az alábbiakban megosztott recept egészséges felnőtt kutyák számára remek választás.

Otthon készült menü – hozzávalók:

20 dkg barna rizs (nyersen mérve)

2 közepes édesburgonya

2 sárgarépa

200 g spenótlevél (friss, vagy ugyanennyi mennyiség fagyasztva)

150 g zöldborsó

1 kg darált pulykahús (15% zsírtartalom)

2 ek. kókuszolaj vagy olívaolaj

Kiegészítők:

Kalcium – például tojáshéjpor vagy kalcium tabletta formájában; az adagolás a csomagoláson fel van tüntetve általában 1 kg húsra vetítve.

Egyéb étrend-kiegészítők és vitaminok tekintetében konzultálj az állatorvossal vagy kutya dietetikussal.

A recepthez adhatsz kakukkfüvet, kurkumát, oregánót – ezek nem csak illatossá teszik az ételt, de jótékony egészségügyi hatásaik is vannak.

Elkészítés:

A sárgarépát és az édesburgonyát hámozd meg és kockázd fel. Ha fagyasztott terméket használsz, olvaszd ki.

Egy nagy fazékra lesz szükséged, de ha van kuktád, abban is készítheted.

Kezdd el kevergetni a húst, majd add hozzá a répát, az édesburgonyát, a zöldborsót és a rizst, kétszeres mennyiségű vízzel. Alaposan keverd el a hozzávalókat, majd fedő alatt, alacsony lángon főzd forrástól számítva kb. 20 percig. Add hozzá a spenótot, majd főzd készre.

Nem baj, ha a rizs túl puha lesz, sőt, így sokkal könnyebben emészthető a kutyák számára. De az sem probléma, ha a sárgarépa és az édesburgonya egy kissé nyers maradt, így is egészséges és a kutyák simán meg tudják rágni.

Amikor kissé kihűlt, akkor add hozzá az olajat, a gyógy- és fűszernövényeket és a kalciumport.


A teljes adag körülbelül 2 500 kCal-t tartalmaz. Ezt oszd el a kutyád napi kalóriaszükséglete szerint és porciózd zárható edényekbe. Hűtőben körülbelül 3 napig áll el, a maradékot fagyasztóban további 4 hétig tarthatod. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Eredeti recept: https://www.youtube.com/watch?v=UPKZ9u3zW_s; Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...