Saját KB bal
Saját KB jobb

A harmadik szemhéj előesése – Mit tehetsz?

Míg nekünk, embereknek két szemhéjunk van, a kutyáknak három. Az úgynevezett harmadik szemhéj, vagy pislogóhártya, a szemek orr felőli végén található, és normál esetben szabad szemmel nem látható. Azonban egyes esetekben előfordul, hogy a pislogóhártya egyszerűen kimozdul a helyéről, és egy gyulladt, piros hólyagként kitüremkedik. Bár ijesztően néz ki, nincs okunk az aggodalomra.

A kutyák esetében a harmadik szemhéj sokrétű funkcióval bír: elsősorban a könny eloszlatása és termelése, illetve védőanyagok termelése a feladata. Nedvesen tartja a szemet és védi a fizikai és környezeti behatásoktól, fertőzésektől.

harmadik szemhéj
A harmadik szemhéj mirigyének előesése – Wikipedia.

A harmadik szemhéj mirigyének előesése (az angol cherry eye kifejezésből ritkán cseresznye szemnek is nevezik) legtöbbször nem fájdalmas és nem is különösebben veszélyes kondíció. Elsőre olyan, mintha egy kis piros hólyag duzzadna ki a kutyánk szeméből. A kitüremkedés lehet rizsszem méretű, de akár borsó nagyságú is. Legtöbbször élénk piros, mintha gyulladt lenne a terület, innen ered az angol elnevezés is, hiszen olyasmi a látvány, mintha egy apró cseresznye nőtt volna a kutya szemére. A harmadik szemhéj mirigyének előesése nem jár fájdalommal, de fertőzés- és sérülésveszélyes. Ezért a mirigy előesése esetén mielőbb keressük fel az állatorvost. Szerencsére ő gyorsan tudja orvosolni a problémát.

A pislogóhártya mirigyének előesése különösen a bulldogfélék, nagytestű kutyák, spánielek és egyes terrierek esetében gyakori. Elképzelhető, hogy a kutyánk hajlamos rá, és fizikai igénybevétel, szaladgálás vagy önfeledt játék során gyakran kifordul a mirigy. Az állatorvos ilyenkor javasolhat műtétet, amelyek a pislogóhártyát rögzítik, így az jó esélyen nem esik újra elő. Fontos azonban tudni, hogy ez a könnytermelés csökkenéséhez és szárazszem-betegséghez vezethet.

A harmadik szemhéj mirigyének előesése nem összetévesztendő a harmadik szemhéj porcának előesésével. Ez utóbbi leginkább a vizslafélék és szetterek betegsége. Bár nem fájdalmas, de hosszútávon gyulladást okozhat és csak sebészetileg gyógyítható.

Ha kutyánk szemével probléma van, rendellenességet tapasztalunk, illetve bármilyen szemprobléma esetén azonnal keressük fel az állatorvost!

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; The Spruce Pets; wikipedia. Képek: wikipedia: By Joel Mills – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1832097; pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...