Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Izrael a világ első országa, ahol betiltják a szőrmekereskedelmet

A szőrme előállítása, használata és kereskedelme ma már nem csak a radikális állatvédők szemében vörös posztó. Az elmúlt évtizedekben a státusszimbólumból fokozatosan lett megvetett és szégyenteljes viselet egy valódi szőrméből készült ruházat.

Egyes becslések szerint csak Európában több mint 35 millió prémállatot tenyésztenek és ölnek le borzasztó körülmények között kizárólag azért, hogy luxuscikkeket készítsenek bundájukból. Amellett, hogy a feldolgozás és tartás menete szükségtelen és mérhetetlen szenvedést okoz az állatoknak, az iparág különösen környezetszennyező is. Izrael lehet az első olyan ország, ahol komolyan hadat üzennek a szőrmének.

A divatipar kezdte a bojkottot

A szőrme szükségtelen használatára az állatvédők kezdték el egyre nyomatékosabban felhívni a figyelmet az elmúlt évtizedekben. Ennek eredményeként etikai okokból a legnagyobb divatházak sorra kezdték el bejelenteni, hogy leállnak a valódi szőrme használatával kollekciójuk tervezése és gyártása során. Mára olyan nagy nevek kollekciói váltak teljesen szőrmementessé, mint Karl Lagerfeld, Prada, Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo, Donatella Versace, Donna Karen, Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Girogio Armani, Ralph Lauren, Vivienne Westwood, Hugo Boss, Chanel, Versace.

Az első ország, ahol teljesen betiltják a szőrme kereskedelmét

A divatipar bojkottja ugyan elindított egy társadalmi szemléletváltást, melynek köszönhetően egyre több híresség is csatlakozott a szőrmementes divathoz.  Több ország és régió is tett lépéseket a szőrmekereskedelem visszaszorítására és a telepek felszámolására. Azonban most először történt meg, hogy egy ország törvényben akarja megtiltani a szőrmekereskedelmet. Izrael környezetvédelmi minisztere, Gila Gamliel a napokban jelentett be, hogy országukban teljes tilalmat akarnak elérni az etikátlan és erkölcstelen iparággal kapcsolatban.  Ezzel a lépéssel Izrael lehet az első olyan ország a világon, ahol törvény fogja tiltani a szőrme előállítását és kereskedelmét. A törvényjavaslat szerint csak tudományos, oktatási vagy vallási okokból lehet majd szőrmét vásárolni és értékesíteni. A vallási ok megjelölése fontos részlet, hiszen a szigorúan vallásos haredi közösség hagyományos népviseletéhez tartozik a szőrméből készült kalap, a shtreimel, melynek előállításához viszonylag nagy mennyiségű szőrmét használnak fel.

Ettől a részlettől eltekintve Izraelben történelmi döntés van születőben. Bízzunk benne, hogy miképp a divatipar szereplői is egymást követték a szőrmementesség vállalásában, úgy Izraelt is egyre több ország fogja követni a törvényi tiltás bevezetésében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheJerusalemPost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...