Saját KB bal
Saját KB jobb

Rizs – Egészséges eledel a kutyáknak?

A rizs az emberiség egyik alapvető élelmiszere, nem csak tápláló, hanem egészséges is. Bár a kutyák alapvetően húsevők, az étrendjükben évezredek óta megtalálhatók gabonafélék, így a rizs is. Az Ázsiából származó gabonaféle elsődlegesen keményítőforrás, de tartalmaz magnéziumot, vasat, B-vitaminokat és D-vitamint is.

rizsA rizs szerepe a táplálkozásban

A modern kutyák is fogyasztják, hiszen a rizs a boltban kapható kutyaeledelekben használt összetevők között az első ötben van. Ez persze csak annyit jelent, hogy a rizs a kutyák számára emészthető táplálékforrás, amely nem káros.

A kutyák számára is fontos a kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmaz fehérjét, hasznos zsírokat és szénhidrátot is. A rizs kiváló szénhidrátforrás, mivel könnyen emészthető és viszonylag lassan felszívódó szénhidrát.

Speciális tápok, gyógytápok

A rizs segíti az emésztést, kíméli a gyomrot és a beleket, ezért találjuk meg gyakran az úgynevezett „ intestinal” és „sensitive” tápokban, amelyeket bélgyulladás, gyomorproblémák és emésztőrendszeri panaszok esetén ajánlanak.

Hasi műtétek, bélproblémák esetén az állatorvos is javasolhat főtt sovány húsból és főtt rizsből álló diétát. Ilyenkor a rizst sótlan vízben, zsiradék és fűszerek nélkül főzzük, egy kicsit puhábbra, mintha emberi fogyasztásra szánnánk.

A rizs a testtömeg-csökkentő diétában is szerepet kaphat, illetve a nátrium ionegyensúlyi zavarok esetén is alkalmazható, az állatorvos javaslata szerint.

A kereskedelmi forgalomban kapható tápokon kívül a rizsnek szerep juthat az otthon készített étrendben is, sőt bizonyos esetekben a nyersetetésbe is beilleszthető rizspehely formájában.

Fontos figyelmeztetés!

Ne adjunk viszont a kutyánknak a saját részre főzött vagy gyorséttermi rizsből, mivel az jóval sósabb, esetleg olajosabb, mint ami számukra egészséges lenne! (Ez alól kivétel a friss, gőzben párolt jázminrizs kivétel). A maradék gyorskajás rizst pedig végképp felejtsük el, mert a sokáig szobahőmérsékleten tárolt rizsben elszaporodó baktériumok ételmérgezést okozhatnak!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: howtotrainthedog.com és independent.co.uk.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...