Saját KB bal
Saját KB jobb

Készíts méhecske hotelt az IKEA letölthető tervei alapján

Az IKEA letölthető tervével igazán modern és szép méhecske hotelt építhet bárki, akinek van kedve egy kicsit barkácsolni.

Május 20-án volt a méhek világnapja, ennek alkalmából az IKEA több tervezővel és designer csoporttal együtt olyan méhecske hotelt tervezett, melynek alaprajza és elkészítési útmutatója bárki számára elérhető sőt személyre szabahtó.

A projektet a Space 10 stúdió indította, Tanita Klein ipari tervező és a Bakken & Bæck tervező csoporttal közösen, az IKEA támogatásával. A Bee Home Project oldalán három lépésben megtervezheted saját méhecske hoteledet. Be tudod állítani a magasságot, az emeletek számát és a járatok számát is. Ezután a terveket letöltheted és még segítséget is kereshetsz az elkészítéséhez. A projekthez ugyanis világszerte számos design és kivitelező stúdió csatlakozott, akik vállalják a megtervezett hotel kivitelezését. Egy budapesti cég is van köztük, tehát nekünk is van hova vinni a tervünket, ha mi nem tudjuk megcsinálni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bakken & Bæck (@bakkenbaeck) által megosztott bejegyzés,

Miért van szükség méhecske hotelekre?

Bátran állíthatjuk, hogy méhek nélkül nincs élet a Földön. Tevékenységük elengedhetetlen nagyjából 250 000 virágos növényfaj beporzásához, melyek közül sok jelentős mezőgazdasági növény. Az ember által fogyasztott növények, gyümölcsök 70 százaléka függ tőlük. Rengeteg madár és kisemlős élete is a méhek munkájának van kiszolgáltatva. Egyedszámuk azonban folyamatosan és drasztikusan csökken az emberi tevékenységnek köszönhetően. Éppen ezért fontos, hogy védjük és segítsük őket.

A méhecske hotelek az úgynevezett „magányos méhek” számára fontosak, ők ugyanis ezeket a kis állomásokat beporzásra tudják használni. Ezek a méhek különböznek a rajokban, családokban, kaptárokban élő méhektől. Ahogy nevük is elárulja, egyedül élnek és dolgoznak, mégpedig nagyon hatékonyan. Egy magányos méh annyi beporzást eredményezhet, mint 120 házi méh. A magányos méhek teljesen ártalmatlanok és csak nagyon ritkán csípnek. Ezért nyugodtan készíts nekik méhecske hotelt a kertedben, ha van rá lehetőséged. Segíted a munkájukat, a túlélésüket és ezáltal az emberi faj túlélését is.

Mi történik a méhecske hotelben?

Először is segít nekik a porzó munkában, éjszakára be tudnak vackolni a kis üregekbe vagy éppen eső elől nyújt nekik menedéket. Ennél azonban sokkal többről van szó. Ezeket a kis lyukakat a méhek költő üregként is használják, vagyis lerakják petéiket a behordott virágporba, vagy megbénított hernyókba, bogarakba. A kis lyukat aztán sárral lezárják, így védik a lárvákat. Ha azt látod, hogy a méhecske hotel kis járatai közül egyre több van betapasztva, akkor biztos lehetsz munkád sikerességében és a hotel kihasználtságában.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás/Cover: beehome.design, erdeiporgramok.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...