Saját KB bal
Saját KB jobb

Lyme-kór – A lappangó veszély

Mit kell tudni a Lyme-kórról?

A kullancsok által terjesztett megbetegedések közül talán a legismertebb a Lyme-kór, más néven borreliózis. Az emberekre és állatokra egyaránt veszélyes betegség kórokozói a Borrelia burgdorferi baktériumok, melyek a fertőzött kullancs csípése által terjednek. A szervezetbe jutott baktérium megtámadhatja az ízületeket, a bőrt, az idegrendszert vagy a szívet is, emiatt nagyon változatos tüneteket okozhat mind az emberek, mind a kutyák esetében. Éppen ezért a Lyme-kór diagnózisa rendkívül nehéz.

lyme-kór

Hogyan terjed?

A tünetek sokféleségének köszönhető az is, hogy a betegséget sokáig nem azonosították, mindössze a XX. század végén írták le, a Connecticut állambeli Lyme városában, innen kapta közkeletű nevét. Azóta tudjuk, hogy a borreliózis kizárólag a fertőző kullancsok csípése által terjed, tehát emberről emberre, vagy állatról emberre történő átadása nem lehetséges. A kórokozó az Ixodes ricinus kullancsfaj emésztőrendszerében él, és vérszívás során jut be a kullancs által megcsípett ember vagy állat szervezetébe.

Az Ixodes ricinus kullancs a teljes északi féltekén elterjedt, így hazánkban és a környező országokban is találkozhatunk vele. A parkok, erdők, kertek aljnövényzetében élnek, és a növények ágain, levelein várakoznak, hogy rácsimpaszkodhassanak a megfelelő gazdaállatra és vért szívhassanak. A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek, de tavasszal és ősszel a leginkább aktívak.

lyme-kór
Jóllakott Ixodes ricinus kullancs

Mit tehetünk ellene?

A Lyme-kór terjedését úgy akadályozhatjuk meg, ha kutyánkat megfelelő kullancs elleni védelemben részesítjük. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek, így a Lyme-kór esetében is, a legjobb gyógymód a védekezés!

Míg az emberek számára leginkább a rövidtávon hatásos szerek válnak be, mint például a kullancsriasztó spray-k vagy krémek, kedvenceink számára a hosszan tartó védelem a biztosabb megoldás. Az Advantix® spot-on rácsepegtető oldat már hét hetes kortól alkalmazható. Havonta mindössze egyszeri kezelés mellett védhet a kullancsok ellen. A Foresto® gyógyszeres nyakörv egyszerűen használható, szagtalan és vízálló. Egyszeri felhelyezéssel akár 8 hónapon át védheti kedvencünket a kullancsok ellen.

(X)
Forrás: Bayer Animal Health. L.HU.MKT.AH.07.04.2020.0806. Képek: pexels, wikipedia: Készítette: Richard Bartz – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6617652.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...