Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát kert – Veszélyes növények

Itt a tavasz, a fák virágba borulnak és méhecskék zümmögnek az ágakon. Neked is eszedbe jutott, hogy ültess pár virágot a balkonládába, vagy éppen kertet rendezgess? Mielőtt megrohamoznád a kertészetet, nézd meg, melyek azok a növények, amelyeket érdemes mellőzni, ha célod egy kutyabarát kert!

Kevés kivételtől eltekintve a növények elfogyasztás esetén fejtik ki a mérgező hatásukat. Sokan azt hiszik, hogy a kutyák ösztönösen tisztában vannak azzal, hogy melyik növények mérgezőek a számukra, és ezeket kerülik, ez tévhit! Sajnos előfordul, hogy a kertben játszó kutya kiássa a virághagymákat vagy lelegeli a paradicsomot, a szőlőt (ezek is mérgező hatásúak lehetnek). Felelős gazdiként a mi feladatunk, hogy minimalizáljuk a betegségek, mérgezés kockázatát, és ne ültessünk mérgező növényeket olyan helyre, ahol a kutya hozzájuk férhet. Ha vendégségben vagy idegen helyen tartózkodunk, nézzük meg, mennyire kutyabarát a kert, mielőtt kedvencünket egyedül hagyjuk játszani. Az ördög nem alszik! Ha a mérgezés tüneteit tapasztalod a kutyádon, azonnal vidd állatorvoshoz! 

Nárciszmező
Nárcisz

Az egyik legvidámabb és legillatosabb tavaszi virág. A bájos sárga virágú nárcisz azonban sajnos mérgező a kutyákra. A növény minden része mérgező, de a legveszélyesebbek a hagymái, ezért egy kutyabarát kertben sajnos nincs helyük. A kutyák kiáshatják és megehetik a hagymákat, a bennük található méreganyagok pedig hányást, hasmenés és rohamokat idézhetnek elő náluk.

Tulipán

A nárciszhoz hasonlóan ezt a virágot is el kell kerülnünk, ha a kutyáink számára biztonságos kertet szeretnénk kialakítani. A tulipán esetében is elsősorban a kiásott hagymák jelentenek veszélyt.

Százszorszép

Kedves kis tavaszhírnök a százszorszép is, viszont sajnos ennek is mennie kell a kutyabarát kert projektből. A százszorszépben található méreganyagok nyáladzást, hányást és mozgáskoordinációs zavarokat okoznak a kutyáknál.

kutyabarát kert
Árnyliliom
Árnyliliom

Csodaszép, dús levelei és illatos, fehér virágai a kerti ágyások díszévé avatják az árnyliliomot. A növény által termelt szaponinok viszont hányást, émelygést, étvágytalanságot okoznak a kutyáknak.

Nőszirom

A nőszirom, vagy más néven írisz – a nevéhez méltóan – a szivárvány minden színében díszíti a kerteket. Elfogyasztva hasmenést, hányást és levertséget okoz, de a kutyák bőrét is irritálhatja.

Liliom – Halálos lehet!

A liliomoknak számos fajtája leterjedt a hazai virágoskertekben, de egyik sem kifejezetten a kutyabarát kert ideális növénye. A vitorlavirág, a fehér kála és az inkaliliom nyáladzást, nyálkahártya-irritációt, hányást és hasmenést okozhatnak. A tigrisliliom, a sásliliom, a húsvéti liliom és az aranycsíkos liliom pedig májelégtelenséget okoz, ami akár a kutya halálához is vezethet.

Leander – Halálos lehet!

Nemcsak a kutyákra, de a gyerekekre is veszélyes lehet a leander. Ez az egyik legveszélyesebb a hazánkban elterjedt kerti növények közül! Elfogyasztva szívzavarokat, izomrángásokat, hányást, hasmenést okozhat.

Tiszafa – Halálos lehet!

A tiszafában található taxin remegést, légúti zavarokat, hányást és szívelégtelenséget is okozhat.

kutyabarát kert
Japán cikászpálma
Japán cikász – Halálos lehet!

Nem csak a kertekben, de szobanövényként is találkozhatunk vele. A kutyákra nézve súlyosan mérgező. Hasmenést, véres hányást, nagyobb mennyiségben vérzési zavarokat, szívelégtelenséget és halált okoz.

Lilaakác – Halálos lehet!

A növény minden része mérgező, de a földre nagy mennyiségben lehulló virágok és a magvak jelentenek a kutyákra elsősorban veszélyt. Elfogyasztásuk esetén a kutya zavarodottá, kábulttá válik, összeeshet és folyamatosan hányni kezd. Nagyobb mennyiségben halálos.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, agrároldal.hu, Képek: pexels, wikipedia: Készítette: Agnieszka Kwiecień (Nova) – A feltöltő saját munkája, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2577335. Készítette: BS Thurner Hof – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2624531. Készítette: Pásztörperc a(z) magyar Wikipédia-ról, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45983774. Készítette: Emőke Dénes – kindly granted by the author, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8404275

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...