Saját KB bal
Saját KB jobb

Felmentették a vadászt, aki lelőtt egy háromlábú kutyát

Bizonyítottság hiányában felmentették állatkínzás vétsége alól azt a vadászt, aki a vád szerint még 2013-ban lelőtt egy háromlábú kutyát. Az állatot állítólag a vadállomány védelmében kellett lelőni a vadászház kapujából.

Az ügy azért húzódik évek óta, mert a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, vagyis újra kellett kezdeni az eljárást. Egyelőre a mostani ítélet sem jogerős.

A bíróság megállapította: a vadászt 2013. március 30-án 11 óra körül a Rábatamási Hansági Vadásztársaság házának bejárati kapujából adott le célzott lövést egy tőle körülbelül  54 méterre levő háromlábú német juhászkutyára „a vadásztársaság állatait ért támadás elhárítása érdekében”.  A fegyver, amelyet használt, a társaságé, és engedéllyel volt nála. A megsebesített állat a kezelés közben elpusztult.

A Győri Törvényszék tájékoztatása alapján a bíró a döntést azzal indokolta, hogy

– a rendelkezésre álló bizonyítékok nem alkottak olyan zárt láncolatot, amely alapján meg lehetett állapítani, hogy a vádlott cselekménye az állatkínzás tényállását kimerítette-e

– a helyszínen készült jelentésekből, valamint az eljárás alatt ismételten meghallgatott tanúk vallomásaiból nem lehetett megállapítani egyértelműen, hogy a kutya az állatokat üldözte-e vagy azzal már felhagyott.

A Törvényszék hozzátette: mindezen körülmények nem értékelhetőek a vádlott terhére, a rendelkezésre álló bizonyítékok pedig nem alkalmasak a vádlott által leadott lövés indokoltságának cáfolatára és így bűnösségének alátámasztására.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt kért.

 

Igencsak megszaporodtak itthon a hasonló esetek:

25 ezer forintos bírság a kutyát kilövő vadásznak

A nyomozás szerint indokolatlanul lőtte le a francia biciklisták kutyáját a vadász

Négy kutyát lőttek ki egyszerre

 

 

(kutyabarát.hu)

A fotók illusztrációk!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...