Saját KB bal
Saját KB jobb

Más ember lesz a gyerek kutya mellett?

Vajon vannak-e arra vonatkozó adatok, hogy más emberré teszi-e gyermekünket az, ha kutya mellett nő fel? Boldogabb, törődőbb, felelősebb felnőtté válik-e vagy éppen az ellenkezője: talán észre sem veszi, milyen remek „dolgok” mellett él. Lássuk, ki mit gondol erről.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatás régóta ismert

A Pediatrics folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a gyerekek, akik házikedvenc mellett nőnek fel, kisebb valószínűséggel betegednek meg. A túlzottan steril környezet káros az egészségre. Ezt támasztja alá az is, hogy azokban a háztartásokban, ahol kutyát is tartanak, kisebb mértékben kapnak a gyerekek légúti fertőzést, ami a gyerekkori asztma előszobája.

A tanulmányban 397, 2002-2005 között Finnországban született gyereket követtek. A szülőknek a gyerek első évében hetente kellett bejelentkezniük a gyermek egészségét illetően – köhögés, orrfolyás, fülgyulladás, stb.-, feljegyezve a felírt antibiotikumokat is. A felmérés szerint azoknál a gyerekeknél, akik háziállat mellett nőttek fel, 44%-al kisebb valószínűséggel alakult ki fülgyulladás, és 29%-kal kevesebben kaptak antibiotikumot, mint a házikedvenc nélkül felnövő gyerekek.

Mi a helyzet az érzelmi fejlődéssel?

„Mindegy, hogy milyen életkorban kerül az ember életterébe állat, a velük való testi, lelki kontaktus mindenképpen fejlesztő hatású. Az állatok minden körülmények közt őszinték, nem hazudnak, nem manipulálnak, érzelmeiket egyenesen közvetítik felénk, nem félnek az érzelmi közelségtől, az intimitástól” – meséli Nisztor Mária klinikai szakpszichológus. – „Egy szeretett állattal való bánásmód fejlesztő hatása abban mutatkozik meg, hogy a velük való nem verbális kommunikáció (hiszen beszélni nem tudnak, érzéseiket testi jelekkel, hangszínváltással közvetítik, amelyeket nekünk értelmeznünk, dekódolnunk kell) megtanít bennünket a mások (emberek) könnyebb megértésére, a velük való érzelmi azonosulásra, és az érzelmi közelengedésre.

Az emberi élet során több olyan nehéz periódus is lehetséges, amikor egy állattal való kapcsolat akár a partner, barát, család vagy bármilyen emberi kapcsolat hiányát hosszabb rövidebb ideig pótolni képes, ezzel megmentve minket a mély depressziótól, akár az öngyilkosságtól is.

A Miami University és a Saint Louis University tanulmánya igazolva a gyerekek bevonásával készített statisztikát, úgy véli, hogy a háziállatot tartó emberek többségének magasabb az önbecsülése, fizikailag jobb kondícióban vannak, kevésbé magányosak, gondoskodóbbak és jellemzően inkább extrovertáltak. A gyermekek fejlődését illetően kutatások bizonyítják, hogy a kutyáiknak való felolvasás 30%-al javítja az olvasás folyékonyságát.

 

– a megkérdezett gyerekek 50% százaléka szerint egy házikedvenc boldogabbá teszi őket

– 30% szerint nyugodtabbak egy háziállat mellett

– 20% úgy gondolja, hogy okosabb is általuk

– 33% szerint egy háziállat gondoskodóbbá és felelősségvállalóbbá teszi őket

– 20%-uk szerint magabiztosabban kommunikálnak az emberekkel

– a megkérdezett gyerekek 79%-a mondta azt, hogy a háziállatok pozitív hatással vannak az iskolai munkájukra is.

És nem utolsó sorban: a háziállatokkal felnövő gyermek gondoskodóbb, és egy ’kedvenc’ megléte kialakítja bennük a felelősségvállalást is.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...