Segítség, a kutyám magával játszik

Itt a tavasz, dagad az … érdeklődés. De csak mi hisszük azt, hogy kutyáink szexuális téren eléggé maradiak. Épp itt az ideje a prűd életszemléletet félretenni kedvenceinkkel kapcsolatban, és új szókincs nézni: lássuk, mi a valódi helyzet az ebekkel egyéb szEBszuális téren. „Ismerjük az érzést, mikor a főnök jön ebédre, és Fifike becipeli a plüsst a nappali közepére, majd meghúzza a legnagyobb társaságban.

Az önkielégítést sok ember talán viccesnek találja a kutyáknál, azonban, Dr. Sátori Ágnes viselkedésterapeuta szerint, ha nem történik a viselkedésben megszakítás, a kutya hamar megtanulja, hiszen jó érzést ad neki. Akár egy rossz szokásnak is nevezhetjük, de sok esetben ennél súlyosabb problémákat vet fel. Ha sikerül tisztázni, hogy miért csinálja a kutya, akkor meg lehet rá találni a megoldást.

„A viselkedészavaros betegségeken belül előfordul egy bizonyos OCD szindróma (Obsessive Compulsive Disorder): a mániákus kényszeres betegség. Egy magasabb fokú aktivitási szint vagy ingerszegény környezet mellett szokott kialakulni, és gyakorivá válik, hogy ilyen cselekvésekkel kezdik lekötni a figyelmüket. Ilyen esetekben az úgynevezett  átkondicionálást tudjuk alkalmazni: eltereljük a figyelmét, egy másik viselkedést tanítunk neki ehelyett. Mindenképp növelni kell a fizikai aktivitását és szellemi terhelését. Gyakran olyan gazda-kutya párosnál szoktak ezek a problémák előjönni, ahol nagyon erős a kötődés; ahol ember és kutya szinte egyenrangú társai egymásnak.”

Egyrészt beszélhetünk a kutyák megszokott, ösztönös párzásáról, az ivarzásról. A ráugrálás és a hágó mozdulatok elvileg a normális párválasztás, az utódlétrehozás részei. De ugyanakkor, ha például két kan kutya közül az egyik, vagy esetleg egy fiatal kutya, akiben a nemi érés alatt van egy bizonyos mértékű izgalmi állapot, a másikra ugrál, és hágó mozdulatokat tesz, ez a viselkedés a dominancia kifejezésének eszköze is.

„Mikor agresszivitási gondokkal küzdő kutyát vizsgálunk, fontos kérdés, hogy vajon a gazdi felé végez-e hasonló mozdulatokat. A plüssállatos viselkedés is lehet agresszivitással, dominanciával kapcsolatos probléma. Ha egy nagyon súlyos szintre jut el, azt bizony már kezelni kell. Teljesen belemerülhet a kutya, akár más dolgokkal már alig foglalkozik. Sokan azért fordulnak ezzel állatorvoshoz, mert olykor rettentő zavaró tud lenni a környezet számára.”

Dr. Varga József állatorvos szerint az önkielégítést nem mondhatjuk súlyosan károsnak, kivéve, ha a kutya nagyon gyakran és erőteljesen csinálja. Használni azonban semmiképp nem használ semmire, sőt. Furcsa, de a rendellenes, feszítő testhelyzettől hosszú távon akár a gerinc is károsodhat.

„Valamilyen szinten tévhit az, hogy ez jó a kutyának, hiszen ezzel a tevékenységgel egy folyamatosan magas tesztoszteron szint is együtt jár, ami akár a prosztata megnagyobbodásához, gyulladásához és rákhoz is vezethet. 

Nem jó egy állatnak sem, ha állandóan kanos, főleg hogy nem minden kutya tudja ezt magának megoldani. Hosszú távon ez a felfokozott kanosság egy olyan állandó stresszt is okozhat, hogy akár immungyengülés is kialakulhat, és ennek talaján betegségek is felüthetik a fejüket.”

Varga doktor szintén említést tesz a viselkedéssel kapcsolatos összefüggésekre. A fizikai ártalmakon kívül viselkedési problémákról is beszélhetünk ezen esetekben. Véleménye szerint huzamosabb ideig a plüssállat engedésével is csak ártunk szeretett társunknak. A doktor úr nem titkolja: a legtöbb esetben az ivartalanítás elkötelezett híve. 

„Ismerjük az érzést, mikor a főnök jön ebédre, és Fifike becipeli a plüsst a nappali közepére, majd meghúzza a legnagyobb társaságban. Kellemetlen, de nem csak a viselkedés miatt, ez az állat számára sem jó. Részemről ezt hosszú távon tudatosan hagyni és elfogadni egy ugyan gyenge, rejtett, de állatkínzásnak minősítendő.”

Ha ilyen gondunk van, ideje döntenünk: a plüssállat és a herék maradjanak, vagy végérvényesen menniük kell. Az ismeretek bővítése érdekében pedig kérdezzük meg állatorvosunkat és lelkiismeretünket.

 

Hasznos tartalmaink közül:

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak szorosan összefügg

Kutyásnak lenni – nyitottság vagy magány?

Kutyagyász – létezik-e?

 

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...