Allergia és intolerancia kutyáknál

Az élelmiszer érzékenység sokak életét megkeseríti és bizony a kutyákat sem kíméli. Két alapvető formája ismert, az allergia és az intolerancia, amelyeket sokan összekevernek, pedig két külön dologról van szó. Ami közös, az az, hogy mindkét esetben az étel bizonyos összetevőjére reagál érzékenyen a szervezet. 

Az allergia esetén az immunrendszer reagál egy bizonyos összetevőre, míg az élelmiszer intolerancia többnyire valamilyen emésztési probléma formájában jelentkezik.

Az ételallergia a kutyáknál legtöbbször 6 hónapos és 2 éves kor között alakul ki, de bármikor az életük során felbukkanhat. Viszont a már kialakult allergia előreláthatólag a kutya egész élete során fenn fog állni. Ismert allergének a glutén tartalmú gabonák, mint az árpa, a rozs és a búza és ide tartozik a szója is.

Az egészséges kutyák gond nélkül megemésztik a normál kutyatápot. Ezzel szemben az ételallergiával rendelkező kutyáknál bizonyos táplálék elfogyasztása után gyakran jelentkezik hasmenés vagy viszketés, de akár a bőr, a fül vagy a bűzmirigy gyulladása is. A kutyánál védekezési reakció lép fel az étel valamelyik összetevőjével szemben. A fenti tünetek, pl. a viszketés oka azonban igen sokféle lehet. Az ételallergia mellett lehet kiváltó ok a környezettel szembeni allergia (pollenallergia, kontaktallergia pl. a pórázra vagy hámra), vagy bolhanyál allergia, de okozhatják paraziták (pl. bolha, atka), bőrgomba, vagy fertőzések is, sőt viselkedési problémák is állhatnak a háttérben.

A hasmenésnek is többféle oka lehet, mint például a gyomor-bélrendszeri fertőzések, vagy a stressz (utazás, költözés, de a pozitív stressz is), de jelentkezhet gyógyszerek beadása, illetve féregtelenítés után, és élősködők vagy szervi problémák miatt is. A kutyák esetében viszonylag gyakran feltételezzük, hogy ételallergiájuk van. Azonban igen nehéz megbízhatóan kimutatni a tényleges ételallergiát. Kizárólag szigorú kizárásos diétával igazolható. 

A kizárásos diétánál a kutyát 4-6 hétig egy bizonyos húsfajtával (pl. ibériai sertéssel) és egy bizonyos szénhidrátfajtával (pl. burgonyával) etetjük, hogy következtetni lehessen az ezekkel szembeni érzékenységre. Ez idő alatt a kutyának egyáltalán semmi mást nem szabad ennie, sem jutalomfalatot, sem rágókát, sem az asztalról kapott falatokat, vagy hasonlókat, mert csak így kaphatunk a valóságnak megfelelő eredményt.

Ha a kutya egy bizonyos fajta teljes értékű tápra jól reagál, érdemes tartósan ezt a fajta tápot adni neki. A jutalomfalatok esetében is gondosan ügyelni kell az összetevőkre, hogy elkerüljük az ételérzékenység miatt jelentkező reakciókat.

Úgy tűnhet, hogy egy allergiás kutya táplálása nagyon komplikált és sok extra terhet ró a tulajdonosra, ugyanakkor manapság már kapható olyan kutyatáp, amely friss húsból, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készül, igazoltan gabonamentes, GMO mentes és gyártása folyamatos ellenőrzés mellett folyik.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...