Saját KB bal
Saját KB jobb

Szeretnél egy második kutyát? Ezt az 5 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt belevágsz!

Az egykutyás gazdik sokszor el sem tudják képzelni, hogy milyen is lehet az élet két kutyával.

A kétkutyások pedig azt nem, milyen lehet eggyel.  Szerintük nem bonyolultabb az élet két négylábúval, sőt a kutyáknak csak jobb így. Természetesen nemcsak a szeretet, hanem a költségek is duplázódnak és sok egyéb dolog van, amit figyelembe kell venni, ha úgy döntesz, jöhet a következő kutya a családba.  Nagyon meg kell fontolni ezt a lépést, hiszen ugyanúgy, mint az első kutya, a második is egy életre kell, hogy szóljon. Alapos utánajárással megelőzhetőek az olyan esetek, hogy a régi kutya nem jön ki az új kutyával ezért visszavisszük oda, ahonnan hoztuk.

Mielőtt eldöntöd, hogy magadhoz veszel egy második kutyát, ezeket a kérdéseket mindenképpen válaszold meg!

1. A jelenlegi kutyám szeret más kutyák társaságában lenni és jól kijön velük?
Bizony vannak olyan kutyák, akik nem igénylik, sőt nem is szeretik más kutyák társaságát, számukra az ember, a gazda a fontos és nagyon erős a kötődése a gazdájához. Ők általában nem szívesen játszanak más kutyákkal, barátságtalanok és kihátrálnak a játékból. Az ilyen kutyákat valószínűleg szerencsésebb meghagyni „egykének”.

2. Milyen kutyát válasszak második kutyának?
Általános nézet, hogy két ellentétes nemű kutya jobban kijön egymással. Két kan között problémát okozhat az esetleges dominancia, két szuka pedig nem tud létrehozni stabil falkát és bizony többször verekedhetnek össze, mint két kan. Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok, vannak egyforma nemű párok, akik tökéletesen, békében élnek együtt, de általánosságban mégiscsak az ellentétes nemű egyedek tudnak stabilan egymás mellett élni. Ne felejtsük el, hogy az ivartalanítás fontossága ilyen esetben a duplájára növekszik! A szakértők szerint a legjobban működő párosok a nagyobb termetű hímek és a kisebb termetű szukák.

3. Hogyan mutassam be a két kutyát egymásnak?
Fontos, hogy az első találkozó valamilyen semleges helyen történjen, ha lehetséges. Lehetőség szerint ez egy kinti hely legyen, ahol mindkét kutya póráz nélkül, szabadon mozoghat, szagolgathat, jelölgethet. Semmiképp ne adjunk az első találkozáskor játékot a kutyáknak, az elvonja a figyelmet a másikról. És ami a legfontosabb, ne legyél stresszes. Ne izguld túl a dolgot, hiszen azt saját kutyád azonnal megérzi és átveszi, így az első találkozás stresszesre sikerülhet. Legyél a közelben, ha bármi miatt közbe kell avatkozni, de hagyd őket szabadon ismerkedni.

4. Tudok szánni rá pár napot, hogy összeszoktassam a kutyákat?
Csak akkor hozd el a második kutyát, ha pár napot, ideális esetben egy hetet otthon tudsz velük maradni és az új jövevényt be tudod szoktatni a falkába. Nagyjából ennyi idő kell neki, hogy megismerj a szabályokat, az új otthonát. Ez idő alatt te is fel tudod mérni az esetleges súrlódásokat, tudsz korrigálni és az új helyzetre összpontosítani. Ha a második kutyád menyhelyről érkezik, a „beszokási” idő tovább is tarthat.

5. Mire figyeljek, hogy az első kutya ne érezze magát „lecserélve”?
Fontos, hogy a beszoktatás ideje alatt ne hanyagold el első kutyádat sem, próbálj meg ugyanannyi energiát és figyelmet fordítani rá, mint az új családtagra. Jó megoldás lehet, ha más családtagokat is bevonsz a folyamatba, így több figyelmet tudtok elosztani a kutyák között.

+1 kérdés: Meg tudom engedni magamnak anyagilag a két kutyával járó kiadásokat?
Nagyon fontos kérdés ez, hiszen bármilyen jó szándék is vezéreljen, a felelős döntést bizony ez a tényező is befolyásolja. Az alapvető költségeken (oltások, parazita elleni egész éves védekezés, táplálás) túl sajnos számolni kell a lehetséges balesetekkel, betegségekkel, melyek bizony súlyos terheket róhatnak egy kutya esetén is a háztartásra. Ez a lehetséges betegség és baleset faktor két kutya esetén megduplázódik. Gondolj erre is, amikor még egy állat befogadása mellett döntesz.

Ha minden kérdést jó alaposan átrágtál és zöld utat kapott a projekt, akkor nincs más hátra, minthogy boldog kétkutyás életet kívánjunk neked és 2×4 lábú társaidnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotók: pixabay

Forrás: heaelthypets.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...