Saját KB bal
Saját KB jobb

Albínó kutyák – tények és érdekességek

Világszerte sokféle és fajta, színű és méretű kutyával találkozhatunk. Pöttyök, csíkok, szemszín, szőrfajta – ahogy a variációk tárháza szinte kiapadhatatlan, úgy jelennek meg a problémás típusok, ilyen az albinizmus is. Íme, néhány érdekesség az albínó kutyákról.

1. Valójában nincs rózsaszín vagy piros szemük

Bár az albinizmus az albínó nyulaknál és rágcsálóknál rózsaszín íriszben jelentkezik, ugyanez nem vonatkozik a kutyákra. Egy albínó eben valójában csak a szemek körüli pigmenthiány a jellemző.

Bár genetikai vizsgálat nélkül lehetetlen biztosan tudni, hogy egy kutya valóban igazi albínó-e, ettől függetlenül a legtöbb ilyen állatnak valójában kék szeme és rózsaszín orra van. A fehér szőrű, sötét szemű vagy orrú kutyák – mint a fehér boxer vagy az argentin dog – néha összetéveszthetők albínó társaikkal, azonban rózsaszín bőrük a szemük körül mindössze fehér bevonatú.

2. Ritka ilyet találni

Nagyon kevés valódi albínó kutya van. Ahhoz, hogy egy kutyát albínónak tekintsünk, hiányoznia kell annak a génnek, amely a melanin nevű pigmentet állítja elő, ami felelős a bőr- és a szőr színezéséért.

3. Erősebben terhelt az egészségük

Az albinizmust gyakran okozza a két merle gén, ami sajnos egyéb genetikai deformitásokhoz is vezet. Ezek az állatok érzékenyebbek a fényre, könnyebben kapnak bőrrákot vagy egyéb bőrelváltozásokkal szenvedhetnek. Nagyon gyakran szenvednek egyéb szem-rendellenességekkel: túl kicsi szemmel születnek, a szemlencse vagy a szem egyéb részeinek károsodásával. Sokszor károsodott látással vagy teljesen vakon születnek.

4. Extra törődést igényelnek

Az egészségügyi problémák magasabb kockázata miatt több foglalkozást és odafigyelést igényelnek. Nincs megfelelő védelmük az ultraibolya sugarakkal szemben, szemüket és bőrüket is kiemelt módon óvni kell. Kutyaruha és napszemüveg viselése náluk sokszor elengedhetetlen.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: wikimedia, flickr, maxpixel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...