Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels.com

Egy gyereknek a kutyája sokszor jobb barátja, mint a testvére

Egy 2017-es kutatás arra kereste a választ, hogy egy kisgyereknek milyen kapcsolata van a háziállatával és milyen a testvérével. Mik az alapvető különbségek, kivel töltenek szívesebben időt és kivel tudnak kiegyensúlyozottabban játszani, kommunikálni.

A Cambridge-i egyetem kutatói még 2017-ben hozták nyilvánosságra annak az átfogó kutatásnak az eredményét, melyben 77 családban, 12 éves kor körüli gyermekeket, testvérpárokat vizsgáltak meg. A családokban az volt a közös, hogy mindenhol élt legalább egy háziállat és két gyermek. Tehát a gyermekek testvérrel és kutyával is kialakíthattak kapcsolatot.  A kutatás a viszonyok alakulása mellett arra is rávilágított, hogy a háziállatok – legtöbb esetben a kutya – pozitív hatással van a gyermekek szociális fejlődésére és érzelmi biztonságára és az egészségére is.

A kutatást vezető Matt Cassells elmondta, hogy mindenki, aki gyermekkorában olyan szerencsés volt, hogy egy háziállattal nőhetett fel, tudja, hogy a család szerves részét képezték, gyermekként ugyanúgy kommunikáltunk velük, mint bármely más családtagunkkal.

A kutatás során fény derült arra, hogy  a kislányok sokkal több aktivitásban vettek részt kutyájukkal, szorosabb kötődést építettek fel, rendszeresebben kommunikáltak az állattal. Ez ellentmond annak a feltevésnek, mely szerint pont a kisfiúk kötődnek jobban a kutyájukhoz. A kutatók szerint ez azért is lehetséges, mert a lányok kommunikációja már ebben a korban is kifinomultabb, mint a fiúké.  Arra pedig egyértelműen rámutattak az eredmények, hogy a gyerekek többségének sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb kapcsolata van saját vagy a család kutyájával, mint a testvérével, szívesebben töltenek időt háziállatukkal, mint a testvérükkel.

A kutatók továbbmentek ezen a gondolatmeneten és bár nem tudnak még sokat arról a hatásról, amit a kutyák gyakorolnak a gyermekek hosszú távú fejlődésére, de azt biztosan állítják, hogy kamaszkorban is hihetetlen támaszt és biztonságot nyújt egy kutya.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily.com

Fotók: pexels, pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...