Saját KB bal
Saját KB jobb
Legendás túraútvonalak - El Camino kutyával

Legendás túraútvonalak – El Camino kutyával

El Camino – azaz, Az Út. Róma és Jeruzsálem után a keresztény zarándokok legfontosabb célpontja Santiago de Compostela, és az oda vezető Szent Jakab zarándokút, azaz a Camino de Santiago. Manapság azonban az eredetileg vallásos zarándokúton egyre többen indulnak el egyéb indíttatásból is: van, aki önmagát keresi, más választ szeretne az életének fontos kérdéseire, megint mások pedig a teljesítmény, a kihívás végett vágnak neki az akár ezer kilométeres vándorútnak. Annyi bizonyos, hogy aki egyszer elindul a Caminón, az rálép egy olyan útra, amely megváltoztatja az életét.

Már a IX. században is sokan zarándokoltak Santiago de Compostelába, ahová Szent Jakab apostol földi maradványait menekítették a keresztényüldözés elől és helyezték örök nyugalomra a székesegyházban. Szent Jakab, Keresztelő Szent János testvére, egyike volt Jézus első tanítványainak, aki 42-ben, Jeruzsálemben szenvedett vértanúhalált. Spanyolországi kultusza 844 után erősödött meg, amikor, a legenda szerint, a keresztény spanyol seregek imáit meghallva megjelent a csatatéren, és győzelemre segítette a spanyolokat a mórok ellen. Santiago Matamoros, azaz “Mórölő” Szent Jakab Spanyolország fő védőszentje. 

Camino Francés

Santiago de Compostelába több hivatalos zarándokúton is el lehet jutni, ezek közül a legnépszerűbb a Camino Francés – azaz, a francia út, amelyet sokan “az eredeti Caminóként” tartanak számon. Az évente útrakelő körülbelül 280 000 zarándok nagyjából 70%-a választja ezt az utat. Ebből adódóan a szállások kínálata, a megközelíthetőség, a felszereltség és a szolgáltatások is itt állnak rendelkezésre a legszélesebb választékban, viszont ha magányos zarándokélményre vágysz, akkor lehet, hogy nem ez az út a neked való. A Camino Frances a franciaországi Saint Jean Pied de Port-ból 773 kilométeren keresztül kanyarog, a teljes távot 31 szakaszra bontották, amelyek határán található a legtöbb szálláshely és szolgáltatás.

Az úthoz több városban lehet csatlakozni, ezek közül a Santiago de Compostelához legközelebbi város Sarria  – aki innen indul gyalogosan, az még megkapja a zarándokút teljesítését igazoló oklevelet. Ehhez hivatalosan az utolsó 100 km-t kell gyalog vagy lóháton, illetve az utolsó 200 km-t kerékpáron teljesíteni. A zarándoklat megkezdése előtt regisztrálni kell, így kaphatjuk meg a zarándokkönyvet – amely külön jár a négylábú zarándokoknak is, – ami lényegében egy igazolófüzet, amelyet az út során pecsételni kell. Ennek a füzetnek a birtokában vehetjük át Santiagóban a Compostelát, azaz a hivatalos oklevelet, valamint a kutyák számára a Perregrinát, amely szintén egy díszes igazolás arról, hogy az eb is végigment az Úton. 

Legendás túraútvonalak - El Camino kutyával

Szálláskeresés

Az El Camino túrákon a kutyák is teljes jogú zarándokok, bár a nyitott – és sok esetben ingyenes – zarándokszállások egyelőre nem fogadnak négylábúakat. Számos magánszálláshely azonban szívesen látja őket, mindenesetre a tapasztalt kutyás zarándokok azt javasolják, hogy ha kutyával indulunk útnak, inkább előre foglaljunk szállást, ne bízzuk a véletlenre a kérdést. Egy másik megoldandó feladat lehet még az oda- és visszajutás, mivel Spanyolországban a tömegközlekedésen elég szigorú szabályok vonatkoznak a kutyák szállítására (10 kg-os súlyhatár vonaton, buszon csak boxban és a csomagtérben szállítható kutya), ezért érdemes fórumokon és a Camino központokban segítséget kérnünk a magánfuvar szervezésében. Ha egyszer megérkezünk, akkor azonban már csak az út számít, és a beszámolókból az derül ki, hogy ez mind gazdinak, mind pedig a kutyáknak hatalmas élmény. 

Pár jó tanács, ha nekivágnál:

  • A fizikai felkészülést legalább 3 hónappal előbb kezdjétek el, először napi 1-2 órás sétákkal, hétvégén pedig hosszabb túrákkal készüljetek fel, majd futással és egyre nagyobb távok megtételével készüljetek a fokozott igénybevételre.
  • Lehetőleg ne a nyári melegben induljatok útnak – a kutyákat sokkal jobban megterheli a forróság, mint minket; az őszi és tavaszi időszak alkalmasabb.
  • A kutyáknak több alvásra van szüksége, mint az embereknek, ezt vedd számításba a szakaszok tervezésekor.
  • Hajnalban és szürkületkor, amikor a látási viszonyok nem jók, ajánlott a kutyát pórázon vinni. 
  • Vannak szakaszok, amikor bőséges vízvételi lehetőség áll rendelkezésre, de számolj azzal, hogy olykor plusz 1-3 liter vizet kell magaddal vinned csak a kutyád számára. 
  • Mint minden hosszútávú túrán, a hidratálás, a mancsok védelme és a megfelelő mennyiségű pihenés nagyon fontos. 
  • Minden nagyobb megállóhelyen találsz szupermarketet, ahol tudsz venni kutyaeledelt; állatorvosi ellátás a nagyobb településeken elérhető.
Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: El Camino con Correos – Conchi és Draco blogja; Ruffwear blog; wikipedia; vivecamino.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...