Húsvéti csokinyuszi, amit a kutyád is megehet! – Recept
A csoki minden nagy esemény tökéletes kísérője. A születésnapoktól kezdve az ünnepeken át a szakításig. Húsvét közeledtével talán még az is tökéletesen elfogadhatónak tűnik, hogy a kertet finom csokitojásokkal, csokinyuszikkal rakjuk tele. Pedig, ha kutyánk van, akkor nem árt ezzel vigyázni. A csokitojás keresésből még komoly baj is lehet, ha nem vigyázunk.
Sajnos, a csokoládé mérgező a kutyák számára. Egyike azoknak az ételeknek, amelyeket soha nem szabad megosztani velük. A csokiban található úgynevezett metilxantinok (konkrétan a teobromin és a koffein) azok a vegyületek, amelyek mérgezők a kutyákra nézve. Ezek a vegyületek az idegrendszer stimulációját okozzák, amely emésztési zavarokkal járhat együtt. A tünetek közé sorolhatjuk a hányást, hasmenést, nyugtalanságot, remegést, görcsöket, emelkedett pulzusszámot, emelkedett testhőmérsékletet és szélsőséges esetben kómát és/vagy halált. Tehát, a csoki egyáltalán nem a kutyák barátja, és ha nem akarjuk a húsvéti ünnepeket az állatorvosi ügyleten tölteni, akkor nem hagyjuk, hogy kutyánk valódi csokihoz jusson.
Szerencsére, nem kell azonban lemondani sem a húsvéti tojáskeresés, sem pedig a csokinyuszik öröméről. Az alábbi kétperces recepttel igazán cuki „csoki” figurákat készíthetünk, amelyeket kutyánk is bátran fogyaszthat. Ami a keresést illeti: a valódi tojás egészséges és tápláló a kutyák számára. A keresés jutalma inkább egy finom fürj- vagy tyúktojás legyen (a kutya méretétől függően).
Lássuk a csoki nyuszi receptjét!
A karob a csokoládé kutyabarát változata. Ebből készülnek a cuki „csoki” nyuszik vagy tojások. Szükségünk lesz még szilikon nyuszi vagy tojás formákra is.
Összetevők
- 1/2 csésze karob chips (a formák méretétől függően)
- 1 evőkanál kókuszolaj
Eszközök
Nyuszi alakú szilikon jégkocka vagy bonbon forma
Elkészítés
Tegyünk 1/2 csésze karob chipset egy mikrohullámú sütésre alkalmas üvegtálba. A mikrohullámú sütőben 50%-os teljesítményen 30 másodperces lépésekben addig melegítsük, amíg megolvad. (Tűzhelyen vízfürdő felett is olvaszthatjuk.) A megolvadt, csokiszínű karobot keverjük el a kókuszolajjal.
A masszát öntsük a formákba, és hagyjuk szobahőmérsékleten legalább 4 órán át szilárdulni. Hűvös helyen tárolva pár hétig fogyasztható.