Saját KB bal
Saját KB jobb

Hatodik érzék: valóban érzékelik a kutyák a paranormális jelenségeket?

Van-e a kutyáknak hatodik érzéke? Azaz, képesek-e érzékelni a szellemeket és a lelkeket? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja az embereket. Most lássuk, mit mond a tudomány a témáról.

A kutyák érzékei sok szempontból sokkal élesebbek, mint az embereké. Erősebb a szaglásuk és a hallásuk, valamint jobb az éjszakai látásuk. Jobban reagálnak a környezeti változásokra, például az időjárási frontokra és egyesek a közelgő természeti katasztrófákat már azelőtt észlelik, hogy azok bekövetkeznének.

Hihetetlen szaglásuknak köszönhetően a kutyák képesek kiszagolni a légnyomás változásait és más, természeti eseményekkel kapcsolatos szagokat. Egyes kutyákat arra is kiképeztek, hogy felismerjék a rákot vagy előre jelezzék mondjuk az epilepsziás rohamokat. Ezek mind olyan, a környezetben fellépő biológiai és fizikai, fiziológiás változások, amelyeket az emberi érzékszervekkel nem tudunk felfogni. Ugyanakkor, képesek vagyunk mérésekkel, vizsgálatokkal regisztrálni. A légnyomás változását a barométerrel, a rákos sejteket citológiával vagy szövettani vizsgálattal, stb.

A kutyák hallás terén is jobb adottságokkal rendelkeznek. A magasabb hangokat egészen távolról képesek meghallani. Ezért, ha egy kutya ugat valamiért, lehet, hogy csak egy olyan zajra reagál, amit mi nem hallunk. Hasonló a helyzet a látással is. A kutyák látása más, mint az emberé. Jobban látnak szürkületben, szélesebb a látómezejük és a mozgásészlelésük. Ezért képesek lehetnek olyan dolgokat is észrevenni, amiket mi nem.

Mi a helyzet a paranormális, érzékszerveken túlmutató érzékeléssel?

Sok gazdi tapasztalt már olyan helyzetet, amikor kutyája valami láthatatlan dologra reagált. Például ugatta a falat, vagy mereven bámult egy pontot, esetleg megijedt valamitől, ami nem is volt ott. Vannak olyan kutyák is, akiknek vannak kedvenc helyeik, míg másokat kerülnek.

A kutyáknak valóban van egyfajta „hatodik érzékük”, amit ösztönnek vagy érzékelőképességnek is nevezhetnénk. Ez azt jelenti, hogy gyakran az embereknél gyorsabban észreveszik, ha valami nem stimmel. Rengeteg történet szól arról, hogy a kutyák még azelőtt észlelték az orvosi vészhelyzeteket, mielőtt az emberek rájöttek volna a problémára. Ráadásul a kutyák nagyobb valószínűséggel reagálnak cselekvéssel ezekre a megérzésekre. Ami a szívükön, azt ki is mutatják, hiszen nem gondolkoznak azon, hogy vajon most ezért bolondnak nézik őket, vagy sem.

Tehát, egy kutyát több érzékszervi impulzus ér, hiszen élesebbek az érzékeik. Olyan dolgokat is észlelnek, amiket az ember nem, és ezt sokszor ki is mutatják. Mivel az ember csak a fura viselkedést észleli, ami látszólag ok nélküli, ezért maga ad magyarázatot rá. Feltehetőleg, így születnek a hatodik érzékről és szellem látásról szóló történetek. Valószínű, hogy ha valami természetfeletti dolog történik, a kutyák nagyobb valószínűséggel vennék észre, mint mi. De sokkal valószínűbb, hogy ha egy kutya furcsán viselkedik, akkor olyan ingerre reagál, amelyet mi nem érzékelünk. Ez lehet külső környezeti, de akár belső inger is. Például, a kutyák képesek napokkal korábbi szagnyomokat észlelni, vagy éppen az egérke neszezését meghallani a falban.

Ugyanakkor, betegség vagy fájdalom is állhat a furcsa viselkedések hátterében. Például egyes kényszeres viselkedéseket okozhat idegi fájdalom vagy hiperérzékenység. A demenciához hasonló időskori agyi degeneratív betegség szintén okoz látszólag ok nélküli falbámulást, körbe-körbe járkálást vagy más szokatlan viselkedést. Tehát, mielőtt arra gyanakodnánk, hogy kutyánk szellemeket vagy visszatérő lelkeket lát, előbb érdemes meggyőződni arról, hogy a furcsa viselkedésének van-e esetleg egészségügyi vagy környezeti oka.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/are-nicknames-for-dog-confusing; Kép: Photo by Frágil y fugaz: https://www.pexels.com/photo/a-dog-with-brown-hair-standing-outside-16181103/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...