Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/police.hu - képernyőfotó

[VIDEO] Illegális kutyaexportra csapott le a rendőrség

A bűnszervezet évek óta folytatta illegális kutyaexport tevékenységét állatorvosok bevonásával. Az ügynek eddig négy gyanúsítottja van.

A KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztályának nyomozói az év eleje óta büntetőeljárást folytatnak egy kisállatok exportálására specializálódott ceglédi cég ellen.

Az ügy nyomozói számára akkor vált egyértelművé, amikor Gyulán egy másik bűnügy kapcsán talált bélyegzők révén felfedezték a ceglédi cég tevékenységét. A nyomozás során kiderült, hogy az állatorvosok megsértették a kiskutyák számára szükséges védőoltások beadására és mikrochip behelyezésére vonatkozó törvényi előírásokat, miközben útleveleket állítottak ki az állatok számára. Bár az útlevél ki volt állítva, melyben a chip száma is regisztrálásra került, azonban a chip nem volt behelyezve a kiskutyákba és a védőoltásaikat sem kapták meg.

Negyvenkét kiskutya szállítása közben csaptak le rájuk

Az elmúlt években (2016 és 2021 között) több ezer kutyát exportálhattak illegálisan külföldre. A nyomozóhatóság számára egyértelművé vált,  hogy a cég az éve eleje óta folyamatban lévő vizsgálat ellenére továbbra is folytatja tevékenységét. A KR NNI nyomozói, együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), folyamatosan figyelték a cég tevékenységét és az induló szállítmányokat. 2023. december 8-án a rendőrök Pest megyében megállították a cég egyik kisteheratuóját, amely 42 különböző fajtájú kiskutyát szállított ketrecekben. A helyszínen a Nébih hatósági munkatársai és állatorvosai részletesen megvizsgálták az állatokat. Az akció során a KR NNI több helyszínen is kutatást tartott, amely során rengeteg tárgyi bizonyítékot foglalt le.

Ezt követően gyanúsítotti kihallgatásokra került sor közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, így az ügynek már négy gyanúsítottja van. A cégvezetőt, a bűnismétlésre való tekintettel, a környezeti bűnözés elleni nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását, amit a Budakörnyéki Járásbíróság el is rendelt. A többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A KR NNI továbbra is vizsgálja az esetet, hogy történt-e az ügyben további bűncselekmény, illetve más személyek is felelősségre vonhatók-e az illegális kutyakereskedelemmel kapcsolatban. Így a jövőben a gyanúsítottak száma tovább nőhet.

A rendőrség videót is közzétett az intézkedésről:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...